Cum ajunge soluția antiderapantă pentru străzi în farfuriile noastre? Otrăvurile din mâncarea de post

2647
2
Cum ajunge soluția antiderapantă pentru străzi în farfuriile noastre? Otrăvurile din mâncarea de post - fotofondprodusedepost-1470673440.jpg
Constănțenii sunt mari amatori de produse de post. Le consumă mai ales în preajma sărbătorilor religioase și, ocazional, și cu alte prilejuri. Ceea ce mulți dintre noi nu știm, însă, este că aproape toate produsele de post de pe piață conțin aditivi alimentari dintre cei mai periculoși, riscându-și astfel sănătatea.

Asociația Pro Consumatori (APC) a achiziționat, în vederea realizării unui studiu privind calitatea produselor vegetale 35 de preparate și semipreparate din marile structuri comerciale. Au fost analizate produsele fabricate sau distribuite de Carrefour, Via-Trand, Cris-Tim, Europrod/Agricola, Ocean Fish, Pirifan Distribution, Olimp Company, Unilever, Malita Saray Food, Kaufland, COmpania Indiilor Orientale, Penny, Scandia Sibiu, Inedit, Fito-Fitt, Unicarm, Deserta, Viotros/Grecia și Alpro Com Va. Studiul a fost realizat de o echipă de experți din cadrul APC, coordonată de conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Soluție de topit gheața de pe șosele, în brânza tofu

Rezultatele analizelor sunt de-a dreptul șocante. Brânza tofu conține soluție care se folosește la îndepărtarea gheței de pe șosele (clorură de calciu), fasolea bătută se face cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu și acid citric, salata Humus are benzoat de sodiu, sorbat de potasiu și acid citric, chifteluțele de legume au caragenan și gumă de guar, iar pasta vegetală tartinabilă are polifosfați, clorură de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono și digliceridele acizilor grași, monoglutamat de sodiu, gumă xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel și carmin.

În cele 35 de produse vegetale au fost identificați 31 aditivi alimentari, de la E120 - carmin/coșenilă, la E200 - acid scorbic, E223 - metabisulfit de sodiu, E304 - palmitat de ascorbil și E509 - clorură de calciu. "Clorura de calciu se obține din calcar, prin reacție cu acidul clorhidric sau ca produs secundar la obținerea sodei. Cea mai largă utilizare, în ultimii și viitorii ani, a clorurii de calciu vizează prevenirea formării gheții și îndepărtarea acesteia de pe șosele. Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi, comă", explică prof. univ. dr. Ion Schileru, de la Departamentul de Business, Științele Consumatorului și Managementul Calității.

Formule chimice în loc de rețete culinare

Din păcate, cantitățile de legume din produsele analizate sunt infime, fiind vorba de o formulă chimică și nu de o rețetă culinară propriu-zisă.

"Produsele de post, cu unele excepții, nu sunt altceva decât amestecuri realizate din apă, uleiuri vegetale hidrogenate exotice, cu un conținut insignifiant de legume sub formă de pulberi, amidon, extracte de condimente și aditivi alimentari din belșug. În această perioadă a anului pe durata postului Adormirii Maicii Domnului există alternative sănătoase la produsele vegetale industriale, și anume legumele și fructele de sezon care sunt accesibile și din punct de vedere al prețului. Deci ne putem hrăni sănătos prin folosirea acestora la realizarea unor preparate alimentare. Din păcate, încă mai există consumatori care folosesc în perioada postului, și nu numai, grăsimi tartinabile vegetale/margarine, despre care se știe că prin conținutul ridicat de acizi grași saturați și grăsimi trans cresc nivelul colesterolului rău în organism și îl reduc pe cel bun, fapt care poate favoriza apariția infarctului miocardic și a accidentelor vasculare cerebrale", a completat și conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației Pro Consumatori.

Comentează știrea

Cezar
9 august 2016
Pofta buna.....

Importatorii de otravuri impotriva romanilor si producatorii interni de alimente otravite sunt sub protectia inalta a statului,a guvernelor si a sefilor din UE. Dezagregarea ,distrugerea prin toate mijloacele a poporului nostrum sub aparente legale,se face cu mult success si foarte rapid. Poporul deja este slabit,el nu mai reactioneaza,e ca omul lovit in moalele capului zacand pe jos si rasufland din greu.Romania va sucomba,insa vor fi si supravietuitori,niste milioane de romani plecati in strainatate. Pofta buna la otravuri si mucles,sa nu se supere sefii, va rugam sa muriti in liniste !

Mihai
9 august 2016
APCul lui guvide prajit

Hai mai Andreea, chiar nu ai invatat nimic de data trecuta.... Costel asta de la APC vine cu niste chestii aparent senzationale dar daca le iei la rasfoit sunt niste prostii de te doare capul. Daca te mai uite ca vin de la asemenea oameni de "stiinta" mai ca te bufneste rasul. Sau plansul de mila al natiunii asteia care se uita in gura unor nimeni. Sa o luam de la inceput - adica cu jurnalistul care pune titlul pompos "Cum ajunge soluția antiderapantă pentru străzi în farfuriile noastre" - Cu parere de rau - mai mult de 3 nu meriti pt titlul asta. In primul rand ca solutia de cu pricina (carbonatul de calciu) nu e solutie antiderapanta ci solutie de deszapezire. Daca nu stii diferemta poti consulta Dexul. In al doilea rand - chiar daca se foloseste carbonatul de calciu pt tofu - nu are nici o legatura cu cel care se foloseste pe strazi. Cel pt tofu este substanta pura, avizata pt consum uman. In al treilea rand - sarea (clorura de calciu) se foloseste pt deszapezire deci de aici rezulta ca 99% din branzeturi folosesc "solutie antiderapanta" Trecand acum peste greselile datorate unui proces jurnalistic "copy-paste" automat tip reflex (adica care nu necesita folosirea nici macar a unui neuron) - sa vedem ce rahat mananca nea Costel silvicultorul: "Cea mai largă utilizare, în ultimii și viitorii ani, a clorurii de calciu vizează prevenirea formării gheții și îndepărtarea acesteia de pe șosele." - pai asa e, dar calitatea clorurii de calciu e la fel cu cea care se foloseste la deszapezire? Domnu` conf. univ. dr. Costel stie cum se face branza tofu? stie ca fara clorura de calciu nu se face? Pe urma mai stie ca : "As a firming agent, calcium chloride is used in canned vegetables, in firming soybean curds into tofu and in producing a caviar substitute from vegetable or fruit juices.[18] It is commonly used as an electrolyte in sports drinks and other beverages, including bottled water. The extremely salty taste of calcium chloride is used to flavor pickles while not increasing the food's sodium content. Calcium chloride's freezing-point depression properties are used to slow the freezing of the caramel in caramel-filled chocolate bars. In brewing beer, calcium chloride is sometimes used to correct mineral deficiencies in the brewing water. It affects flavor and chemical reactions during the brewing process, and can also affect yeast function during fermentation. In cheesemaking, calcium chloride is sometimes added to processed (pasteurized/homogenized) milk to restore the natural balance between calcium and protein in casein for the purposes of making cheeses, such as brie, Pélardon and Stilton. By adding calcium chloride to the milk before adding the coagulant, calcium levels are restored. Also, it is frequently added to sliced apples to maintain texture. " - adica se foloseste intens in industria alimentara? Apoi "Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie ..." Fraza a inceput cu acumularea de calciu, care poate proveni din clorura de calciu, carbonatul de calciu, etc etc etc. Adica si daca bei mult lapte poti suferi de hipercalcemie..... In schimb dr. Costel nu a facut nici macar o analiza chimica sa vada cat calciu (sub forma de clorura) este in acel produs, si daca este sub doza zilnica recomandata.

Pagina a fost generata in 0.4568 secunde