Resturi de organe, șorici și pielițe. Ce conțin, de fapt, conservele de carne

426
Resturi de organe, șorici și pielițe.  Ce conțin, de fapt, conservele de carne - resturideorgane-1453229346.jpg

Articole de la același autor

Ambalate în etichete "apetisante", conservele de carne au înscrise pe etichete o sumedenie de ingrediente "naturale" prin intermediul cărora producătorii garantează calitatea superioară a produselor. Acestea sunt pentru toate gusturile și buzunarele: din carne de pasăre, de vită sau de porc. Reprezentanții APC România susțin însă altceva.

85% dintre conservele din carne conțin nitrit de sodiu, după cum arată cel mai recent studiu al Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România (APC România).

În cursul lunii ianuarie, reprezentanții APC au luat la puricat 60 de sortimente de conserve din carne din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri). În acest sens, a fost realizat un studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. 25% dintre conservele din carne analizate conțin carne separată mecanic, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi, țesut conjunctiv și sunt aditivate cu caragenan, carmin, monoglutamat de sodiu și nitrit de sodiu.

"La 88% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de carne, inclusiv și de cea separată mecanic, în timp ce numai la 12% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de apă.

La 52% dintre produsele analizate, apa este cel de-al doilea ingredient, urmat de șorici în proporție de 20%, carne în proporție de 15% și sare, plasmă din sânge, organe, ulei și muștar în proporție de 13%.

În concluzie, cantitatea de apă și substanțe de îngroșare naturale și artificiale este destul de mare, ceea ce denotă o calitate scăzută a majorității produselor de acest tip", a explicat dr. Costel Stanciu, directorul APC România.

Aditivi alimentari și arome artificiale

De asemenea, în cele 60 de produse analizate s-au identificat numeroase categorii de aditivi alimentari: 90% din conservele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 1 aditiv alimentar până la 9 aditivi alimentari, 85% din conservele analizate conțin nitrit de sodiu, 48% din conservele analizate conțin monoglutamat de sodiu, 38% din conservele analizate sunt colorate cu carmin, 37% din conservele analizate conțin caragenan și 37% din conservele analizate conțin arome artificiale.

"La alegerea unei conserve din carne trebuie să aveți în vedere cantitatea de carne din respectivul produs și principalii nutrienți menționați în declarația nutrițională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele conserve care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitate conservele din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, adică țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi si țesut conjunctiv cu adaosuri de șorici, zaharuri, ulei vegetal, gelatină și amidon, care, de fapt, maschează calitatea scăzută a produselor. Consumatorii nu trebuie să achiziționeze conservele din carne care au ambalajul bombat, lovit, cu puncte sau pete de rugină, acestea reprezentând un adevărat pericol pentru sănătatea lor. Totodată, verificați termenul de valabilitate și condițiile de păstrare din spațiul de comercializare. Din cauza conținutului ridicat de sare și a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, conservele din carne nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare", a completat directorul instituției. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5984 secunde