Atenție la cadourile pentru cei mici! Jucăriile din comerț pot fi foarte periculoase

254
1
Atenție la cadourile pentru cei mici! Jucăriile din comerț pot fi foarte periculoase - fotofondjucarii1-1450720389.jpg

Articole de la același autor

Indiferent dacă au fost foarte cuminți sau au mai făcut și boroboațe, Moș Crăciun va ajunge la toți copiii. Din darurile lui nu vor lipsi jucăriile, de toate felurile. Atenție, însă, ce cadouri alegeți pentru cei mici, pentru că multe din jucăriile de pe piață pot fi periculoase. Fie că se împrăștie și bucățelele mici pot fi înghițite de copilași, fie că au în conținut substanțe nocive, o mare parte a jucăriilor care se găsesc în prezent în magazine prezintă probleme și pot afecta sănătatea sau chiar viața celor mici.

Anticipând vânzări mari în perioada dinainte de Crăciun, comisarii Autorității Naționale a Protecției Consumatorilor au luat la rând librăriile, supermarketurile și hipermarketurile. În județul Constanța au fost verificați peste 20 de operatori economici și o mare parte din aceștia au fost sancționați sau obligați să retragă de la vânzare produsele neconforme.

Cele mai multe probleme au vizat informarea consumatorilor. Astfel, lipseau informații cu privire la numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorilor sau a importatorilor și adresa la care pot fi contactați, pe eticheta jucăriilor, lipseau marcajele de conformitate CE pe etichetă sau prețurile de comercializare nu erau afișate

într-o formă neechivocă, ușor de citit, pentru informarea corectă a consumatorilor.

De asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare seturi de pistoale cu bile care nu îndeplineau cerințele speciale de siguranță, existând pericol de rănire, jucării din pluș la care nu era specificată grupa de vârstă, prezentând pericol de sufocare, prin înghițire, pentru copiii mai mici de trei ani, dar și jucării de tip Yo-Yo, cu un lichid și șnur elastic ce se alungește cu risc de strangulare și sufocare, dar și cu risc chimic de la lichidul conținut.

Ce ne sfătuiesc comisarii OPC

"Jucăriile, inclusiv substanțele chimice pe care le conțin nu trebuie să pună în pericol siguranța sau sănătatea, abilitatea utilizatorilor trebuie luată în considerare, în special pentru copiii mai mici de 36 de luni sau alte grupe de vârstă specifice și trebuie să conțină aver-tismente generale de vârstă, precauții de utilizare pentru anumite categorii, precum și instrucțiunile de utilizare. Îi sfătuim pe con-sumatori să achiziționeze jucării numai din magazine sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamație. Ar trebui să aleagă întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale; jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei. Recomandăm consumatorilor să nu cumpere jucării cu părți, detașabile, pentru copiii sub trei ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și pot să se înece cu părțile mici", ne sfătuiește directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Orice reclamație legată de o jucărie achi-ziționată trebuie semnalată mai întâi vân-zătorului sau magazinului de la care a fost cumpărată și, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

Comentează știrea

Simona
23 decembrie 2015
lucru la domiciliu

Fluxul abundenței curge întotdeauna către mințile cele mai deschise, care se așteaptă să primească. Asta scrie celebrul Bob Proctor în cartea "Te-ai născut bogat". Pentru toti oamenii isteti si ambitiosi, exista acum un curs online GRATUIT care te invata repede si simplu cum sa castigi bani pe internet! Cursul este format din lectii online si iti explica pas cu pas, cu multe detalii, cum sa castigi bani pe internet. Cand vrei cu seriozitate acest curs, cere informatii la adresa de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.509 secunde