Vești bune pentru constănțenii cu datorii la bănci! Ar putea fi stopate abuzurile băncilor și recuperatorilor de credite

537
Vești bune pentru constănțenii cu datorii la bănci! Ar putea fi stopate abuzurile băncilor și recuperatorilor de credite - fotofondcredite1-1440781053.jpg

Articole de la același autor

Românii sunt datori vânduți la bănci. Mulți s-au văzut cu casele luate și vândute, dar tot mai plătesc rate, alții sunt hăituiți zilnic de reprezentanții aroganți ai firmelor de recuperare și trăiesc cu frica în sân că într-o zi vor fi dați afară din casă.

Pentru a le veni în ajutor clienților care trec prin astfel de situații, pe care le consideră abuzuri, Autoritatea Națională pentru Protecția Consuma-torilor a inițiat un proiect de lege care să le reglementeze. Este vorba despre Legea privind contractele de credit pentru consumatori, garantate cu bunuri imobile. Prin actul legislativ se dorește crearea unui cadru legal complex și cuprinzător în ceea ce privește contractele de credit garantate cu bunuri imobile destinate cumpărătorilor, dar și transpunerea în legislația națională a prevederilor europene.

Plecând de la publicitatea și promovarea contractelor de credit, până la evaluarea, bunului, serviciile de consiliere la contractarea creditului și arierate și executare silită, proiectul face referire la aspecte legate de lipsa informării consumatorului, dar mai ales la abuzurile practicate de bănci și în mod special de instituțiile nebancare de recuperare.

"Trebuie adoptate măsurile necesare pentru a asigura faptul că creditorii exercită indulgență rezonabilă și fac încercări rezonabile de a soluționa situația prin alte mijloace înainte de inițierea procedurii de executare silită. Aceste măsuri sunt necesare având în vedere consecințele importante pe care le produce executarea silită asupra consumatorilor, a creditorilor, și, eventual, asupra stabilității financiare", a declarat Marius Alexandru Dunca, președintele ANPC.

Lege împotriva "recuperatorilor"

Astfel, proiectul cuprinde prevederi referitoare la dobânzile penalizatoare, respectiv faptul că acestea se aplică la valoarea principalului restant, iar nu la soldul creditului și trebuie să depășească cuantumul necesar pentru a compensa creditorul pentru costurile suportate în urma nerambursării. De asemenea, se prevede ca, după decla-rarea scadenței anticipate să se poată percepe doar o dobândă de penalizare care nu poate depăși dobânda legală, iar pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare. Dobânda ar putea fi limitată astfel la maximum 15 la sută în cazul credite-lor restante.

În ce privește recuperatorii, noua lege interzice "cesionarea creanțelor unor persoane care nu sunt instituții de credit sau instituții financiare nebancare".

Ai pierdut casa, dar s-a stins și datoria!

Președintele ANPC susține că atunci când se ajunge la executare silită, odată cu preluarea de către bancă a imobilului, ar trebui să se stingă toată datoria persoanei respective față de bacă. În plus, pe parcursul procedurii de executare silită se interzice perceperea dobânzilor și a dobânzilor penalizatoare. Mai mult decât atât, dacă o persoană a plătit o parte din creditul ipotecar, după care nu mai poate plăti, banca este obligată să vândă imobilul la un preț bun, iar diferența de bani să fie restituită consumatorului.

Rămâne de văzut în ce măsură va fi aprobat acest proiect de lege, cunoscându-se foarte bine influența pe care o au băncile asupra factorilor de decizie guvernamentală.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6565 secunde