Tabără de coșmar! Zeci de copii au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară

560

Articole de la același autor

28 de copii bucureșteni care se aflau în tabără la Neptun au fost transportați, duminică noapte, la Spitalul Municipal Mangalia și Spitalul de Boli Infecțioase Constanța cu simptome de toxiinfecție alimentară.

Șase dintre aceștia au fost în stare gravă, având nevoie de tratament de specialitate.

35 de copii aflați în tabără la Complexul Comorova din stațiunea Neptun au început să se simtă rău după masa de prânz servită duminică. Mai multe salvări ale Serviciului de Ambulanță Constanța au fost solicitate, duminică noapte, pentru a-i transporta pe 28 dintre ei la două dintre unitățile sanitare din Constanța și Mangalia.

"Conform raportului de gardă întocmit pentru noaptea de duminică spre luni, 35 de copii aflați în tabără la Neptun au prezentat simptome de toxiinfecție alimentară. 7 dintre ei au primit îngrijiri medicale de la ambulanțieri, 22 au fost transportați la Spitalul Municipal Mangalia și 6, în stare mai gravă, la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Marian Beciu, medic la Serviciul de Ambulanță Constanța.

Directorul medical al Spitalului Municipal Mangalia, dr. Dan Lefter, ne-a declarat că, ieri dimineață, "în camera de gardă a unității sanitare au ajuns 22 de copii, cu toxiinfecție alimentară de inten-sitate ușoară-medie, opt dintre ei având nevoie de îngrijiri suplimentare, restul externați, dat fiind faptul că au făcut o formă ușoară de toxiinfecție alimentară".

În Spitalul de Boli Infecțioase Constanța au ajuns șase dintre copii, în stare gravă, însă doar doi au rămas internați.

"Au ajuns la Constanța pentru că starea lor a fost mult mai gravă decât a celor trimiși la Mangalia. Copiii sunt din București. Aceștia au consumat cartofi prăjiți, carne, ciorbă, dar și sandvișuri cu cașcaval.

Nu putem incrimina niciun aliment din cele consumate, au fost recoltate probe toxicologice și așteptăm rezultatele", a declarat, pentru "Cuget Liber", doctor Eugenia Muja, medic primar infecționist.

Direcția de Sănătate a declanșat o anchetă

Direcția de Sănătate Publică a declanșat, ieri dimineață, o anchetă: trei echipe ale DSP au efectuat investigații amănunțite la Complexul Comorova din Neptun.

"S-a stabilit, astfel, că cei 29 de copii au început să se simtă rău la 60 de minute după masa de prânz de dumi-nică. Ambulanța a fost însă solicitată la ora 22,00 de către personalul hotelier, iar copiii au fost transportați la cele două unități sanitare. Operațiunea a durat aproximativ cinci ore, ultimii copii ajun-gând la unitățile medicale în jurul orei 03.00.

29 dintre copii au acuzat dureri abdominale, trei dintre ei au avut vărsături, trei - scaune diareice, iar trei - subfebrilitate. Le-au fost administrate tratamente antispastice, antiemetice și perfuzii endo-venoase care să îi rehidrateze", a precizat dr. Suzan Ibram, medic epidemiolog în cadrul departamentului de Control în Sănătate din DSP Constanța.

"Personalul complexului nu avea triajul epidemiologic la zi"

Potrivit directorului adjunct al DSP Constanța, dr. Ramona Iliuță, personalul din blocul alimentar al complexului nu avea controlul epidemiologic completat.

"Ancheta este încă în desfășurare, însă, din primele verificări, inspectorii au descoperit faptul că personalul nu avea triajul epidemiologic completat la zi. Triaj epidemiolog înseamnă că personalul din blocul alimentar nu a fost verificat pentru respectarea regulilor de igienă, a echipamentului de protecție sau dacă prezenta simptome specifice de boală digestivă. Toate aceste date sunt consemnate, potrivit legii, într-o fișă zilnică. Precizăm că organizatorul taberei este Fundația Biotera.

Pentru nerespectarea condițiilor igienico-sanitare și a necompletării triajului epidemiologic, se dau amenzi între 1.000 și 5.000 de lei. Deocamdată, nu se pune problema închiderii complexului sau a taberei", a declarat medicul.

În total, în tabără se află 293 de copii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani, din București.

Amendă de 40.000 de lei de la CJPC

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor a oprit temporar activitatea în blocul alimentar până la remedierea situației și a amendat complexul cu 40.000 de lei.

Și reprezentanții DSV Constanța au trimis o echipă în tabăra de la Neptun.

"O echipă a Direcției Sanitar Veterinare Constanța s-a deplasat la fața locului și au fost verificate producția și materia primă folosită. S-a constatat că produsele erau în termen de valabilitate, conform indicațiilor producătorului, însă, în spațiul frigorific pentru depozitare, au fost găsite 57 de kg carne vită fără elemente de identificare, întreaga cantitate fiind confiscată de medicii veterinari și direcționată către distrugere, iar unitatea sancționată cu o amendă în valoare de 2.000 de lei. Au fost recoltate probe de materie primă și trimise la laboratorul DSV; unitatea va fi monitorizată în continuare de medicii veterinari", a declarat Cristina Linte, purtător de cuvânt DSV. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.9347 secunde