Cum ne păcălesc magazinele de fițe cu haine de proastă calitate la prețuri uriașe

3484
1
Cum ne păcălesc magazinele de fițe cu haine de proastă calitate la prețuri uriașe - fotofondhaine-1444662738.jpg

Articole de la același autor

Atunci când ne cumpărăm ceva de îmbrăcat, pentru mulți dintre noi este mai importantă compoziția materialelor din care sunt făcute hainele decât modelul lor. Comisarii Protecției Consumatorilor ne atrag însă atenția că există în piață produse pe ale căror etichete fie nu sunt toate informațiile referitoare la compoziție, fie conțin informații mincinoase.

Toate acestea au reieșit dintr-un control recent, efectuat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în întreaga țară și care a vizat respectarea prevederilor legale privind modul de comercializare și etichetarea produselor textile. În total, au fost verificați 807 operatori economici, la mai mult de trei sferturi din aceștia fiind depistate nereguli. De asemenea, au fost făcute 119 prelevări de probe pentru verificarea compoziției fibroase, dar și pentru depistarea de produse textile periculoase, cum ar fi produse de îmbrăcăminte pentru copii, ale căror cordoane și cordoane glisante nu respectă cerințele de siguranță, și transmiterea de notificări în cadrul sistemului de alertă RAPEX.

"Pentru abaterile constatate, operatorilor economici li s-au aplicat 713 sancțiuni, din care 457 de amenzi contravenționale și 256 de avertismente. Valoarea totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la 1.454.200 de lei. În plus, au fost dispuse 471 de măsuri de oprire temporară de la comercializare, pentru produsele cu abateri, în valoare de 1.828.375 de lei", explică reprezentanții ANPC.

Potrivit acestora, la aproape un sfert din comercianți au fost descoperite abateri privind denumirea fibrelor textile, etichetarea corespunzătoare și marcarea compoziției fibroase a produselor textile, iar jumătate din agenții economici vindeau haine fără traducerea în limba română a compoziției fibroase, dar tot ca o tactică de inducere în eroare a consumatorului.

Practic, comisarii OPC au găsit pe piață produse despre care etichetele sau vânzătorii spuneau că sunt sută la sută de bumbac, dar compoziția lor conținea și alte fibre. "Numai produsele textile compuse în totalitate din aceeași fibră pot fi etichetate sau marcate drept «100 la sută», drept «pure» sau drept «integrale». Este interzisă utilizarea acestor termeni sau a unor termeni similari pentru alte produse textile. Un produs textil este etichetat sau marcat cu denumirea și procentul din greutate al tuturor fibrelor care compun produsul, în ordine descrescătoare. Orice produs textil constituit din două sau mai multe componente textile care au compoziții fibroase diferite este însoțit de o etichetă sau un marcaj care indică conținutul de fibre textile al fiecărui component. Produsele textile sunt etichetate sau marcate astfel încât să se indice compoziția lor fibroasă ori de câte ori sunt puse la dispoziție pe piață. Etichetarea și marcarea produselor textile sunt durabile, lizibile cu ușurință, vizibile și accesibile, iar, în cazul unei etichete, aceasta este bine atașată", explică Marius Alexandru Dunca, președintele ANPC.

Acesta ne recomandă să nu cumpărăm produse textile din piețe sau alte locuri neamenajate sau de unde nu primim factură, bon sau chitanță fiscală, de care vom avea neapărat nevoie în caz de reclamație. Ne sfătuiește să acordăm o atenție deosebită la achiziționarea articolelor de îmbrăcăminte care poartă numele unor mărci celebre, dar al căror preț este exagerat de mic în raportul cu prețul real al unor astfel de produse, existând riscul ca acestea să fie contrafăcute.

"Consumatorul trebuie să știe că eticheta oricărui produs trebuie să menționeze compoziția fibroasă a acestuia, adică denumirile fibrelor componente, urmate de procentul în greutate al fiecărei fibre, în cazul în care produsul are și căptușeală, compoziția acesteia trebuie precizată în mod expres. De asemenea, orice produs textil trebuie să aibă instrucțiunile de întreținere marcate pe eticheta din material textil, rezistența la tratamente umidotermice, montată sau cusută în interiorul produsului", ne mai spune președintele Protecției Consumatorilor.

Comentează știrea

gheorghe
19 octombrie 2015
franciza alternativa

Proiect nou in Romania!Program de evolutie personala. Suntem in plina expansiune acum, Vrei sa castigi bani prin cel mai revolutionar program la ora actuala? Vino in echipa noastra!.Se lucreaza comod de acasa part time.Curs online gratuit. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal.Instruire sub forma unui curs de 12 lectii- -consecventa este cheia succesului ! Detalii la adresa : [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6163 secunde