Cum arăta Constanța pe vremuri

6482
18

Articole de la același autor

Constanța este unul dintre cele mai mari orașe ale României. Mai mult decât atât, este unul dintre cele mai frumoase. Are clădiri frumoase, are și mare, are și plaje, are și istorie. Din păcate, în ultimii ani s-a dezvoltat mai mult ca o aglomerație urbană și nu ca oraș turistic. De fapt, s-a dezvoltat haotic, s-a construit pe orice spațiu verde s-a găsit, blocuri peste blocuri, blocuri peste case, mall-uri peste parcuri, fără un plan concret și fără o vedere de ansamblu clară. Așa a ajuns orașul să arate pe alocuri a metropolă, în alte părți ca un ghetou și în altele ca un sătuc uitat de lume.
Faptul că orașul Constanța nu mai are deloc aerul boieresc de odinioară nu îl spunem numai noi, ci o arată fotografiile vechi. Este de ajuns să ne uităm pe imaginile surprinse în trecut, să ne dăm seama cât de mult s-au schimbat lucrurile în fosta cetate Tomis. A devenit, mai întâi, un oraș-port, apoi municipiul Constanța. Zona peninsulară, acolo unde s-a concentrat mult timp viața orașului, înainte de a se dezvolta "periferia", adică celelalte cartiere, cuprinde multe clădiri cu însemnătate istorică. Din păcate, unele dintre ele au fost lăsate în paragină și chiar demolate. Puține au mai rezistat timpului și, în ciuda arhitecturii deosebite, au ajuns doar niște ruine care își așteaptă sfârșitul.
Vederile surprinse în Constanța veche arată cât de mult s-a dezvoltat orașul, dar și cât de haotic. Lângă imobile vechi au apărut clădiri cu arhitectură modernă și fațade de sticlă. De asemenea, imaginile arată cât de ordonat era orașul, dar și ce mult spațiu verde exista pe atunci. Se vede cât de frumos erau aliniate blocurile, iar toate grădinile păreau măsurate la milimetru. Chiar și copacii erau tăiați la aceeași di-mensiune. Acum clădirile par aruncate din avion și aterizate cu parașuta, acolo unde au găsit puțin teren liber. Nu mai există aliniament de niciun fel. Unele imobile sunt mai înalte și le iau fața și soarele celor mici. Altele sunt mai late și se ridică direct pe trotuar. Au apărut zeci de chioșcuri și chioșculețe, sute de vânzători ce își expun marfa pe trotuare.
Poate ar fi interesant ca mai marii orașului, dar și arhitecții să dea un ochi pe vederile vechi și să se inspire din ele atunci când dau autorizații de construcție pe bandă rulantă.

Comentează știrea

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
constanteanca
25 ianuarie 2012
halal oras ,port la mare ,turism,alea alea...

Constanta a fost un oras frumos, acum e o mizerie de oras,sunt constanteanca si mi e rusine de asta. totul e alandala, cladiri inghesuite si construite fara noima,cladiri inghesuite intre alte cladiri, fatade neingrijite,in centru e dezastru, acolo unde turistii ar rebui sa aibe ce vedea e de fapt jale,cladiri care stau sa cada, tiganie,mizerie pe strazi,ciini in haite,tigani asisderea,zona autogarii de sud de asemenea e raiul coloratilor. nu poate mazare sa i ia pe toti si sa i duca in jungla,poate sa ia si ciinii ca nu ma supar? si daca mai si ramine acolo si el e perfect...edilii orasului sa bata orasul la pas ,nu cu jeepul, de la un cap la altul si sa ne spuna si noua daca le place ce vor vedea!

qwerty
25 ianuarie 2012
Anii 1960

Flori multe(se vad si in poze),aer curat ,strazi curate, proaspat maturate si stropite cu apa la primele ore ale diminetii.Daca veneai cu trenul din tara,aerul marin il simteai de la distanta.In fata garii se deschidea un bulevard larg,aerisit si luminat.Din gara se vedea si marea.Constanta a avut un farmec aparte,Constanta a fost un oras inconfundabil.Apropo,tovarase primaru', stiu ca la tine in Ferentari,strazile nu se matura niciodata.Dar intr-un oras civilizat,ai idee la ce ora se matura o strada ? Iti spu eu,strada se matura noaptea si se uda dimineata.Asteptam intr-o zi la ora 8 dimineata in statia autobuzului 43 de la gara.In statie mai asteptau autobuzul inca 20-30 de persoane.Dar la ora 8 dimineata Piranda agita cu un maturoi din nuiele tot praful,scuipatii,rahatul si microbii din statie. Dati-va la o parte ca Piranda munceste.In ziua aia am crezut ca m-am trezit eu cu noaptea in cap,adica la ora 8 dimineata.In alta zi asteptam autobuzul la ora 12 fix in statie la "Republica".Sa vezi si sa nu crezi,ma claxoneaza Piranda,Piranda munceste,dati-va din calea ei,Piranda se grabeste.

admirator
25 ianuarie 2012
Felicitari!

Excelent articol. Adaugati haitele de maidanezi ce terorizeaza orasu(Constnata nu a avut niciodata probleme cu maidanezii, inainte; oricind), parcurile desfiintate -practic- in goana dupa spatiu si transportul in comun total electrificat, aruncat la gunoi. Mazare "si ai lui" au distrus mai mult decit o armata de invazie. Ce a fost orasul asta si ce a ajuns... Rusine PSD si cei care-l sprijina pe Mazare!

criticonline
25 ianuarie 2012
Bravo Perhaita !

Asteptam de mult un astfel de articol. Astept deasemena sa vad cum sunt pedepsiti cei care au uritit orasul natal pentru citva banuti ! Astept scuze din partea arhitectului Constantei de fapt din partea tuturor arhitectilor din oras pentru uritirea orasului cu intentie. Astept inca, scuze din partea administratiei locale in frunte cu seful ei ( din penitenciar evident ) pentru ca au participat la uritirea orasului meu natal.

Ghici de ce?
25 ianuarie 2012
Constanta a ramas foarte in urma fata de alte orase mult mai sarace!

Constanta la ora actuala nu are centru pt ca pe Mazare nu l-a interesat decat Mamaia. Multe alte orase care nu au banii portului, a navigatorilor etc adica mult mai sarace arata muuult mai bine, vezi Craiova, Turnu Severin, Buzau, Slatina etc. nu mai vorbesc de Brasov, Cluj sau Timisoara care s-au schimbat dramatic in ultimii ani!

observator
25 ianuarie 2012
foto Constanta

Eroare ! A treia foto este faleza din Mangalia .

unu
25 ianuarie 2012
unu

e poarta 2 ptr 6 :)parerea mea

4D
25 ianuarie 2012
Mici corecturi, cateva inexactitati...

Constanta nu este un oras frumos, este doar pitoresc in preajma marii si in zona geamiilor. Constanta este al doilea oras ca marime din Romania, indiferent ce spune ultimul recensamant. Constantenii locuiesc si in Navodari, Lumina, Ovidiu, Valul lui Traian, Cumpana, Agigea sau Eforie, dar sunt "contabilizati" la alte localitati. E vorba de inca 100.000 de locuitori! Constanta a avut mereu caini maidanezi! Am o vedere din anul 1905 in care apar doi maidanezi in Piata Ovidiu! In copilarie ma jucam prin Tomis Nord cu haite de caini de 18-20 de exemplare! Alergam pisici...

nae
25 ianuarie 2012
anii 60' - sec 21 o diferenta de necomentat

Inainte sa vorbiti uitativa in poze cite masini se vad pe strada si cite sint acum,bineinteles ce era sa faci cu locurile in surplus aflate intre blocuri,trotuare,strazi ,era normal sa le transformi in spatii verzi.In ziua de astazi toate acestea in urma exploziei aoto post decembriste au fost tansformate in parcari s-au largiri de sosele,simplu nu dar cum nici cu Telegraful nu imi este rusine s-o spun se ia de orice copilarie parca cititorul ar fi retardat,voi vad ca preluati stafeta ,oare nu exista alte motive de pus pe tapet?

mama lui stefan cel mare
25 ianuarie 2012
ptr.nr.6

alo, bai asta, se vede ca nu esti constantean , cum dracu Mangalia cand poza este facuta cu reper pe peninsula, iar in dreapta este portul? halal constanteni!

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Social : Istorie îngropată în gunoaie
Marţi, 24 Ianuarie 2012
Stire din Eveniment : Lista neagră a Constanței
Marţi, 15 Noiembrie 2011
Stire din Eveniment : Nu distrugeți Peninsula!
Pagina a fost generata in 0.2987 secunde