Ce planuri are Mazăre cu Peninsula și plaja Modern

4352
21
Autoritățile locale promit, de ceva vreme, că vor reabilita Peninsula, centru istoric al Constanței, și o vor transforma într-o "atracție turistică". În ce se va concretiza această promisiune arată Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al Peninsulei: cafenele și restaurante pe faleza ce desparte Piața Ovidiu de portul Tomis, blocuri de până la 25 de nivele la baza falezei, în dreptul plajei Modern și patru giganți de 30 de nivele, plasați în puncte strategice ale zonei.

Planurile autorităților locale pentru Peninsulă sunt de a-i "valorifica potențialul urbanistic", de a-i "eficientiza obiectivele economice", în special cele turistice și de a o "integra în sistemul de circulație al orașu-lui", după cum se stipulează în docu-mentul "Actualizare PUZ Peninsulă".

Actul a fost realizat de SC Expaco SRL, sub coordonarea arhitectului Mirela Băncescu, iar beneficiar este Primăria Constanța.

Zgârie nori pe plaja Modern

Iluminat public reabilitat, mobilier urban în stil art-nouveau, paviment din piatră cubică pe mai multe străzi, sistem de apă și canalizare modernizat - se numără printre prevederile PUZ-ului. Se remarcă, însă, viziunea autorităților locale privind dezvoltarea plajei Modern, a portului Tomis și a Pieței Ovidiu.

Plaja Modern este cea mai importantă din cele trei ale orașului, se arată în PUZ și "are o lungime de circa un kilometru și o lățime cuprinsă între 100 și 150 de metri", iar modernizarea ei "urmărește transformarea dintr-o plajă bal-neară, cu caracter estival, într-o plajă urbană, care să cuprindă activități de loisir și activități care să o facă atractivă și în afara sezonului estival".

În acest scop, în viziunea pro-iectantului, se delimitează două zone: cea de plajă propriu-zisă, cu amenajări sezoniere destinate agrementului, și o zonă cu dotări permanente, cu zgârie-nori de 25 de nivele.

"Zona de dotări cu caracter permanent, specifice unei plaje urbane, este situată la baza falezei și va cuprinde funcțiuni specifice zonei centrale de comerț, servicii, alimentație publică (mici res-taurante cu specific, cafenele, baruri), turism (hoteluri), servicii de informare turistică, servicii de activitate balneară și de sporturi nautice, amenajări pentru sporturi în sală, birouri, locuire. Toate construcțiile în această zonă a plajei Modern vor fi de tip turn P+10 și P+25 și vor fi dispuse pavilionar, evitându-se formarea de fronturi continui care ar obtura vederea spre mare dinspre faleză", se menționează în PUZ.

Cafenele pe faleza dintre piața Ovidiu și portul Tomis

Element important al centrului istoric, Piața Ovidiu capătă, prin acest PUZ, "un rol funcțional deo-sebit în organizarea Peninsulei".

"În ceea ce privește compoziția urbană, se propune închiderea frontului spre portul Tomis, așa cum a fost în perioada interbelică. Va exista o trecere publică, pentru a face legătura între piață și dala-scară urbană, care va face legătura între cornișa falezei și platforma portului de agrement, în dreptul actualei scări pietonale. Iar pentru restul frontului se va adopta o soluție care va lăsa, pe cât posibil, parterul transparent pentru crearea unor perspective indirecte spre mare, la nivelul pietonului", se arată în planul urbanistic. Versantul înverzit, ce coboară în portul Tomis, va fi "valorificat prin amenajări specifice turismului estival", continuă viziunea proiectantului.

Pentru portul Tomis, un alt punct căruia îi este recunoscut potențialul turistic și urban, planurile primăriei sunt cuprinse într-un alt PUZ, intitulat "Amenajare complexă a portului Tomis", care a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local 32/2005, și care face referire la locuințe de serviciu și birouri ale Căpităniei portului, la un yacht club, la cafenele și restaurante și construcții legate de acostarea și alimentarea ambarcațiunilor mici. Mai mult, portul urmează să fie legat de piața Ovidiu și de orașul Constanța printr-un tunel subteran și o șosea cu patru benzi.

Turnuri gemene vizavi de Consiliul Județean

Se impun a fi menționate "elementele de reper" prin care, alături de imobilele cu înălțimi între 10 și 25 de nivele, Primăria intenționează să aducă Peninsula în secolul XXI.

"Analiza situației actuale a pus în evidența existența unor elemente de reper la nivelul siluetei Peninsulei, care marchează două din cele patru colțuri ale zonei, clădirea Camerei de comerț și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel, respectiv centrul acesteia, clădirea Muzeului de Istorie și Arheologie și minaretul Moscheii din Piața Ovidiu. Se propune completarea sistemului de repere cu patru accente înalte de maxim P+30", este cuprins în PUZ.

Cei patru giganți vor fi amplasați astfel: doi la intersecția str. Traian cu Bd. Tomis (amintind, probabil, de turnurile gemene de la World Trade Center?), în vecinătatea sediului nou al Palatului Justiției, unul pe strada Remus Opreanu, "în vecinătatea hotelului Palace și a Comandamentului Marinei Militare, lângă hotelul neterminat, propus ca și accent vertical în PUZ-ul precedent", iar al patrulea "la baza versantului spre plajă, un pic mai la nord de strada Aristide Karatzali". "Aceste accente vor fi secondate de o serie de clădiri turn, amplasate în zona plajei Modern. Se va marca astfel conturul Peninsulei și la nivelul cadrului construit, în perspectivele ce se deschid asupra zonei", se mai arată în document.

Nemulțumiri vizavi de PUZ

În prezent, PUZ-ul se află la Agenția de Protecția Mediului Con-stanța, pentru analiză. Inspectorii de mediu nu s-au grăbit să-l supună atenției Comisiei de evaluare, ci au tot cerut completări, fiind constatate hibe, după cum ne-a declarat Senol Zevri, șeful APM Constanța. De altfel, și membrii Ordinului Arhitecților din Constanța s-au arătat nemulțumiți de prevederile acestui plan.

În ediția următoare, vă vom pre-zenta ce modificări intenționează să aducă primăria privind traficul din Peninsulă.

Comentează știrea

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
dan
13 octombrie 2011
fara

cate milioane de euro plateste primaria constanta pentru acest plan.oricum nu se va face nimic.toate astea sunt prinse intr-un plan arhitectural pentru care primaria plateste cu bani publici dar nu este trasa la raspundere.mazare nu a fost in stare sa termine cladirea din portul tomis.

Gogu
13 octombrie 2011
O mizerie de plan urbanistic!

Probabil ca se va incepe executia blocurilor cu 25 de nivele si vor fi si alea abandonate ca hotelul din Portul Tomis care a devenit o emblema a degradarii zonei, a neputintei si a mizeriei adusa de primarul Mazare orasului. Si in loc de o structura de rezistenta abandonata .. o sa avem mai multe , una langa alta. In ce tara a vazut Mazare ca se construiesc blocurile direct pe plaja? Pana si in Brazilia blocurile sunt delimitate de plaja de un drum si de o alee pietonala ... la noi vor bloca toata vederea spre plaja. Rusine arhitectului si lui Mazare!

OLGA
13 octombrie 2011
INCEPE CAMPANIA

SI CA DE OBICEI INCEPE CAMPANIA .AU NEVOIE DE SPONSORIZARI

mihai l.
13 octombrie 2011
dragi constanteni

asistam la pregatirea unui nou masacru cultura in constanta. ceea ce se vrea face in zona peninsulara inseamna distrugerea iremediabila a identitiatii acestui oras. in loc sa reabiltam zona si sa o aducem cat mai aproape de aspectul vremurilor de odinioara, mazare vrea sa construiasca blocuri turn, hoteluri, cazinouri. nu putem lasa sa se intample asa ceva. trebuie sa ne mobilizam, sa luam atitudine.

Elena
13 octombrie 2011
vot negativ

Suntem proprietari pe terenurile care MAZARE nu le retrocedeaza,motivul ca sunt amplasate pe ,,faleza '' plajei Modern ,dar el face pe terenurile noastre blocuri de 25 de etaje.CE FACE DNA-UL?DE CE NU SE VERIFICA CA SUNT PROPRIETARI PE ACELE LOCURI?

13 octombrie 2011
Mine

Da Mihai , sa ne mobilizam calm . In 2012 toti constantenii sa iasa la vot sa decidem .

mihai l.
13 octombrie 2011
ai dreptate mihai

dar cu cine sa votam? iesim la vot, dar pe cine sa punem stampila?

bibi
13 octombrie 2011
vis

Imaginea asta sa inoculat in mintea lui Mazare cind era cu yachtul in larg combinata cu una aflata deja acolo de la Copacabana chestia e ca asta nu se va realiza niciodata in situatia actuala (nici macar in o tara occidentala),se vor volatiliza niste bani ptr proiecte,fezabilitati etc si poate vor veni niste votanti(tineri caci aia batrini vin la pachete)

MMG
13 octombrie 2011
>>

O monstruozitate asemenea primarului. Poate ramine in Madagascar...

olguta
13 octombrie 2011
invidiosilor

iar scrie toti invidiosii aici ca radu vrea sa faca ceva frumos pentru costanta. nu mai puteti ca el este barbat frumos, sexy si are suces la femei. crapa ferea in voi

21 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4334 secunde