Cum ne păcălesc comercianții cu legumele și fructele de import

669
Cum ne păcălesc comercianții  cu legumele și fructele de import - fondcumnepacalesc-1440604368.jpg

Articole de la același autor

În piață, la magazinul din colț, la supermarket sau la taraba de pe stradă, oferta de legume și fructe este foarte bogată. Însă, puțini dintre noi știu cu adevărat cu ce pleacă în sacoșă. Comercializarea legumelor și fructelor proaspete aflate la comercializare în magazinele alimentare, hipermaketuri și supermarketuri, piețe agroalimentare, depozite și piețe angro, precum și calita-tea și modul de comercializare a pastei de tomate au fost verificate, zilele trecute, de reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Au fost verificare, în total, peste 381 de tone de fructe și legume proaspete și pastă de tomate, din care aproape un sfert nu se încadrau în prevederile legale. 747 de operatori economici au fost călcați de comisari și la aproape trei sferturi au fost constatate deficiențe. În total, au fost aplicate 579 de sancțiuni contravenționale dintre care 343 amenzi contravenționale în valoare de 934.700 lei și 236 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecția consu-matorilor.

Se practică inducerea în eroare

Comisarii au găsit fructe și legume cu caracteristici neconforme, adică puternic deshidratate, cu o consistență moale, culoare modificată, nespecifică, cu pete negre și cu mucegai, cu miros de fer-mentat, cu pulpă moale și sfărâmicioasă. Printre abaterile depistate au fost lipsa elementelor de caracterizare și iden-tificare, lipsa traducerilor, informații incorecte cu privire la țara de origine a fructelor și legumelor. De asemenea, pe etichetele pastei de tomate existau înscrisuri de genul "Fără conservanți. Fără coloranți", înscrisuri care induceau în eroare consumatorii, deoarece oricum legea prevede că la fabricarea bulionului și a pastei de tomate nu este permisă adăugarea coloranților sau substanțelor conservante.

"Consumul de fructe și legume proaspete este recomandat tocmai pentru caracteristicile acestora, pentru aportul de vitamine și minerale. Acestea trebuie să urmărească anumite cerințe de calitate: să fie întregi, sănătoase, curate, fără materii străine vizibile, fără dăunători, fără miros sau gust străin. Sfătuiesc consumatorii să țină cont de toate aceste cerințe, precum și de informațiile obligatorii ce trebuie înscrise pe etichetă: ambalatorul/expeditorul, produsul, special sau soiul, țara de origine și categoria de calitate. Trebuie ținut cont și de modalitatea de depozitare care trebuie respectată atât de operatorul economic, cât și de consumatori, mai ales în această perioadă caniculară. Abaterile de la prevederile legale vor fi sancționate astfel încât să nu le fie încălcate consumatorilor drepturile", a declarat Marius Alexandru Dunca, președintele ANPC.

Comercianții mint cu nonșalanță

La Constanța, comisarii OPC au găsit foarte mulți comercianți care practicau tactica de păcălire a consumatorului privind țara de origine a produsului neafișând-o. Astfel, dacă vreun client era interesat unde a fost cultivat un fruct sau o legumă, era mințit cu nonșalanță că este din România, deși erau de import.

Practic, dacă vreți să cumpărați legume și fructe autohtone, ar trebui să-i cereți vânzătorului de la tarabă sau comerciantului de la aprozarul improvizat din colț să vă arate actele de provenință ale mărfii. Altfel, trebuie să-i credeți pe cuvânt. Când am rugat o precupeață din piața Griviței să ne arate certificatul de producător s-a enervat instantaneu, mai ales că doar câteva secunde înainte ne spusese că roșiile pe care le vinde sunt "de grădină". "Vreți să cumpărați bine, nu vreți să cumpărați, mergeți la supermarket!", ne-a expediat vânzătoarea. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 20 Iulie 2015
Stire din Economie : Afaceri printre gunoaie
Pagina a fost generata in 2.8813 secunde