Cum poate beneficia salariatul pensionar de concediu medical

1832
2
Cum poate beneficia salariatul pensionar de concediu medical - salariatpensionar-1356617116.jpg
Contribuția la sistemul asigurărilor sociale de sănătate pentru concedii și indemnizații se datorează de angajator și pentru veniturile salariale acordate salariaților care cumulează pensia cu salariul. Astfel, și un salariat pensionar poate beneficia de concediu și indemnizație de incapacitate temporară de muncă dacă îndeplinește condiția stagiului de cotizare.

Conform legilor în vigoare, "stagiul minim de cotizare pentru acordarea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă este de o lună realizată în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical". În înțelesul acestei norme, se consideră o lună de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical, situația în care sunt realizate cel puțin 22 de zile de stagiu de cotizare.

"Legea mai spune că stagiul de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a achitat contribuția pentru concedii și indemnizații de către angajator sau, după caz, de către asigurat, respectiv de către fondul de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale sau bugetul asigurărilor pentru șomaj", precizează Anca Spânu, avocat.

Pensia de invaliditate, considerată stagiu de cotizare

Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile și indemnizații de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, se asimilează stagiului de cotizare și perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora, a beneficiat de concediu și indemnizație pentru creșterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, respectiv perioadele în care persoanele asigurate au beneficiat de drepturile prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

"Stagiul de cotizare se poate constitui și din perioadele de timp în care salariatul a desfășurat activitate la alți angajatori pentru care s-a achitat contribuția pentru concedii și indemnizații", mai explică specialistul.

Comentează știrea

curios
28 decembrie 2012
prime de craciun

S-au dat prime de Craciun la ANR? Cine a luat? Tot sefii? Daca s-au luat dati stirea la fel ca atunci cand ati spus ca SE VOR LUA si angajatii ANR sunt cei mai FERICITI bugetari!

constanteanul
4 ianuarie 2013
PRIME LA MORGA SPITALULUI JUDETEAN

SPAGA perceputa pentru imbalsamare de cei 3 autopsieri CARLO, SILVIAN SI DANIEL - cate 200 lei de mortconstituie O PRIMA PEMANENTA. Oare o impart si cu madame ASCHIE si cu DIRECTORUL SPITALULUI de nu se "VEDE" ???

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Social : Banii pentru pensionari, abia la anul!
Pagina a fost generata in 1.0508 secunde