Vă gândiți la o pensionare anticipată? Iată cum puteți proceda

3022
2
Vă gândiți la o pensionare anticipată? Iată cum puteți proceda - pensionarianticipat-1349457926.jpg

Articole de la același autor

Dacă din diferite cauze nu mai puteți sau nu mai doriți să mai munciți și vreți să vă pensionați înainte de vreme, legea vă dă dreptul de a alege pensia anticipată parțială. Principalele condiții sunt de a avea stagiu complet de cotizare și să mai aveți cel mult cinci ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare.


Potrivit legii însă, la stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate parțiale nu se au în vedere perioadele în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condițiile absolvirii acestora și a satisfăcut serviciul militar, ca militar în termen sau militar cu termen redus, concentrat, mobilizat sau în prizonierat.

"Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare", precizează Cristina Samoilă, directorul Casei Județene de Pensii din Constanța.

Ce acte vă trebuie

Dosarul pe care îl depuneți la ghișeele CJP trebuie să conțină cererea pentru înscrierea la pensie anticipată parțială, carnetul de muncă (original și copie), carnetul de asigurări sociale (original și copie), alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă, adeverința privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv sau individual de muncă pentru perioada 1 aprilie 1992 - 1 aprilie 2001, adeverința privind condițiile de muncă speciale și/sau deosebite, dovada certificării stagiului de cotizare, adeverința din care să rezulte data încetării calității de asigurat și alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

"Cererea, împreună cu actele doveditoare, se depune de către solicitant, în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condițiilor. În cazul persoanelor prevăzute la art 5 alin (1) pct. I, II, III și IV din Legea nr. 19/2000, cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare, se depune de către angajator sau de către instituția care efectuează plata drepturilor de șomaj, după caz, în termen de 90 de zile de la data îndeplinirii condițiilor de pensionare", mai precizează Cristina Samoilă.



Comentează știrea

iordan
8 martie 2015
pensie

am,platit 6 ani la s.social in Spania ce trebuie sa fac ca sai adaug la pensie.

Dumitriu Stelian Eduard
17 iulie 2016
pensie anticipata partiala

1. Cine initiaza solicitarea de pensionare ? Angajatul ori angajatorul ? 2. Dupa introducerea datelor de cotizare in site-ul "calculator de pensii" ceea ce rezulta in cazul pensiei partiale anticipate reprezinta pensia de care vei beneficia ori acest rezultat este ajustat cu penalizarea cf. legii ? (0.5 % / luna de anticipare cf. noilor reglementari)

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 19 Septembrie 2012
Stire din Social : Banii pentru pensionari, abia la anul!
Luni, 10 Septembrie 2012
Stire din Social : De ce sunt pensiile așa de mici
Vineri, 08 Iunie 2012
Stire din Cetățenești : Secretul puterii lui Mazăre
Pagina a fost generata in 0.3947 secunde