Cum poți deveni interpret al naturii

115
Cum poți deveni interpret al naturii - interpretalnaturii-1378826553.jpg

Articole de la același autor

Studenți și reprezentanți ai diferitelor societăți de organizare evenimente și colaboratori Mare Nostrum au participat, zilele trecute, la Neptun, la un work-shop intitulat "Cum poți deveni interpret al naturii".

Evenimentul a fost organizat de Mare Nostrum, în cadrul proiectului "Natura mai aproape de tine - traseu tematic în Pădurea Dumbrăveni". Agenda întâl-

nirii a cuprins două secțiuni. Una de prezentare a proiectului, susținută de Angelica Iosif, coordonator proiect din partea ONG Mare Nostrum, care a vorbit despre însemnătatea interpretării naturii și ce presupune această metodă. Cel mai important în interpretare este faptul că trebuie să se cunoască foarte bine, de la începutul ghidajului, cu ce rămâne vizitatorul la plecarea din aria protejată și ce experiență se alege a se realiza pentru el.

"Prin interpretare se urmărește provocarea vizitatorului la gândire, la contemplație și presupune să relevăm fapte și aspecte mai puțin cunoscute", precizează Angelica Iosif. Aceasta a prezentat și exemplificat cele două metode de interpretare: personală și nonpersonală, dar și ce trebuie să faci pentru a deveni un bun interpret al naturii. Coordonatoarea nu a omis și ceea ce ar trebui să facă un bun interpret înainte de plecarea pe traseu, în timpul ghidajului și după ce a terminat.

O altă secțiune a workshop-ului a abordat un subiect foarte important în ceea ce privește interpretarea naturii, și anume comunicarea. Mihaela Cândea, expertul resursă din partea ONG Mare Nostrum, a amintit principalele tipuri și forme de comunicare și a declarat că "accentul se pune pe cea interpersonală și cea non-verbală, care sunt cele mai importante în interpretarea naturii. Ce spui contează 7%, cum spui - 43% și ce arăți - 50%, aceasta din urmă reprezentând cea mai importantă componentă și care primează în cazul interpretării naturii".

S-a mai discutat despre barierele de comunicare, dar și despre gesturile, vestimentația, expresia feței, fiind cunoscut faptul că privirea reprezintă fereastra sufletului, iar zâmbetul întotdeauna aduce un plus de efect pozitiv asupra receptorilor. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.566 secunde