Cum puteți contesta decizia de pensionare

969
2
Cum puteți contesta decizia de pensionare - fotofondrecalculareapensiei1-1455458754.jpg

Articole de la același autor

Atunci când se pensionează, con-stănțenii așteaptă luni de zile sosirea deciziei pentru a afla ce pensie li s-a calculat. De multe ori însă, socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la Casa de Pensii, așa că apar numeroase si-tuații în care persoanele pensionate, indiferent dacă pentru limită de vârstă sau anticipat, sunt nemulțumite de decizia emisă.

În această situație, se recomandă să se conteste decizia de pensionare, moment în care Casa de Pensii este obligată să revadă dosarul și să recalculeze cuantumul. Problemele pot apărea fie prin nevalorificarea unor adeverințe ce atestă realizarea unor venituri cu titluri de sporuri, adaosuri, venituri obținute în acord global, fie prin neluarea în calcul a unor perioade de cotizare.

În cazul în care, ulterior stabilirii sau chiar plății drepturilor de pensie se constată diferențe între sumele stabilite sau plătite și cele legal cuvenite, Casa de Pensii operează din oficiu ori la solicitarea pensionarului modificările ce se impun, prin decizie de revizuire. "Pensia poate fi recalculată, la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. De asemenea, pensionarii pentru limita de vârstă care, după data înscrierii la pensie realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei", explică avocatul Marius Vicențiu Coltuc.

Potrivit acestuia, termenul de soluționare a contestației formulate este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia. Ulterior, hotărârea îi este comunicată persoanei în cauză și se pune în aplicare. Atenție, în cazul în care decizia de pensionare nu este contestată în termenul de 30 de zile de la comunicare, aceasta este definitivă, prezumându-se faptul că destinatarul deciziei de pen-sionare este de acord cu decizia respectivă ce i-a fost comunicată de Casa de Pensii. Procedura de examinare a deciziilor supuse contestării reprezintă procedura administrativă prealabilă obligatorie, fără caracter jurisdicțional.

Atenție, ce acte depuneți!

Pentru a vă asigura că nu vă treziți cu o pensie mai mică decât vi s-ar cuveni, este bine să adunați adeverințe de la toate locurile de muncă cu stagiile complete de cotizare. În plus, cereți de la actualii și foștii angajatori adeverințe pentru sporurile reglementate de lege, adeverințe pentru condițiile de muncă deosebite, precum și orice acte do-veditoare privind stagiul de cotizare. Toate aceste documente trebuie depuse odată cu cererea de pensionare. Dosarul trebuie să conțină și carnetul de muncă în original și copie, carnetul de muncă pentru membrii C.A.P., carnetul de asi-gurări sociale pentru agricultori, alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu realizată, actele de stare civilă, cum ar fi buletinul sau cartea de identitate, certificatul de naștere și de căsătorie, livretul militar, diploma de absolvire a învățământului universitar și adeverința din care să rezulte durata normală, perioada studiilor și faptul că acestea au fost urmate la zi.  

Comentează știrea

Lungu Dinu
15 februarie 2016
Aplicare lege

Dar ce se mai poate intampla cand CJP Constanta aplica Ordin 340/2001 in loc de Legea 19/2000? Ordinul emis de Ministrul Marian Sarbu a modificat o lege asa cum a stabilit si Recurs in Interesul Legii 4/2011 al ICCJ. Legea este un "rahat" in fata unui ministru care o midifica prin Ordin. Toti cei ce au cerut pensionarea inainte de 1.06.2010 au fodt "tratati" cu Ordin 340 nu cu legea 19. Simplu: anexa 9 la ordin reduce la 10 ani (pana in martie 2010) in loc de 15 ani (martie 2015) durata de aplicare a legii. Asa ministru, asa aplicare. Eu am fost "taxat" cu 40.000 lei prin aplicarea Ordinului inm locul legii. Asta da ROMANIA!

HANGANU IOAN
25 februarie 2016
CALCUL PUINCT PENSIE

LA CALCULUL PUNCTULUI DE PENSIE NU MI S-A LUAT IN CALCUL VENITUL BRUT DIN ADEVERINTELE ELIBERATE DE ANGAJATOR. - O ADEVERINTA CU ANII 1990- 2001Ș SI O ADEVERINTA DIN APRILIE 1973- PINA IN 10 OCT.1975 CU SPORUL DE ACORD. DEASEMENI NU S-A ACORDAT PROCENTAJUL LA GRUPE. NU MI-AU CALCULAT CORECT NICI DUPA CE AM OBTINUT HOTARIREA JUDECATOREASCA.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3781 secunde