Cum sunt furați constănțenii cu… zăhărelul. Pungi cu o cantitate mai mică și reclamă mincinoasă

337
Cum sunt furați constănțenii cu… zăhărelul. Pungi cu o cantitate mai mică  și reclamă mincinoasă - zaharel-1463316725.jpg

Articole de la același autor

Comisarii Protecției Consumatorilor au desfășurat, recent, mai multe controale la nivel național privind modul de respectare a prevederilor legale referitoare la calitatea, modul de etichetare și comercializare a zahărului destinat consumului uman.

În total, au fost controlați 618 operatori economici, constatându-se abateri la aproape 40 la sută din aceștia. De asemenea, au fost prelevate 94 de eșantioane de zahăr, din care în urma determinărilor de laborator efectuate de CNIEP Larex a rezultat că șapte eșantioane nu se încadrau în prevederile legale.

A fost dispusă oprirea temporară de la comercializare a aproximativ 19 tone de zahăr, până la remedierea neregulilor constatate, precum și oprirea definitive și retragerea de la vânzare a 121 de kilograme de zahăr, produse care prezentau ambalaje deteriorate, cu scurgeri de conținut, sau care prezentau lipsă la cantitatea netă cu afectarea interesului economic al consumatorilor.

Principalele abateri constatate au fost ambalajele deteriorate și lipsa la cântar din pungi. De asemenea, unele produse nu se încadrau în parametri fizico-chimici. Unii producători au fost depistați că indicau incorect data durabilității minimale iar alții depozitau zahărul în condiții de umiditate crescută.

La Constanța, comisarii OPC au găsit zahăr ambalat în pungi de un kilogram, care nu se încadra în cantitatea netă, așa cum rezultă din analizele Larex Con-stanța. Din determinările efectuate în laborator a rezultat o lipsă la cantitatea netă de până la 32 de grame, de două ori mai mult decât eroarea negativă tolerată.

De asemenea, au fost găsite produse pe ale căror ambalaje apăreau termeni care induceau ideea unei calități superioare a zahărului, deși acest lucru nu putea fi susținut de vreun document. De exemplu, exista la vânzare zahăr pe al cărui ambalaj scria "100 la sută natural", sugerând că produsul poseda caracteristici speciale față de produsele similare, sau pe al cărui ambalaj scria "grad de îndulcire superior", care putea induce potențialilor consumatori ideea unui criteriu de calitate superior.

Comisarii ANPC au aplicat 250 de sancțiuni contravenționale, constând în 172 de amenzi, însumând 513.450 de lei și 78 de avertismente. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6573 secunde