Îndemnul medicilor

Dacă prețuiți viața, efectuați testul pentru depistarea cancerului de col uterin!

245
Dacă prețuiți viața, efectuați testul pentru depistarea cancerului de col uterin! - testpapanicolau-1498393279.jpg

Articole de la același autor

Efectuarea testului Babeș Papanicolau la timp și în mod corect poate duce la depistarea cancerului de col uterin, explică medicii speciliști.

Cancerul de col uterin are o incidență crescută în țara noastră. Deși există mijloacele pentru depistarea din timp, multe femei ajung târziu la medic. De aceea, la nivel național, a fost demarat un Program de depistare activă precoce a cancerului de col uterin. Acesta prevede că toate femeile cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani pot efectua, gratuit, testul Babeș Papanicolau, principalul mijloc de screening prin care poate fi depistată neoplazia.

"Este indicat ca recoltarea frotiului (picătura de sânge), pentru testul Babeș Papanicolau, să se efectueze după a opta zi a ciclului menstrual. Ideal ar fi între zilele a 12-a și a 14-a ale ciclului menstrual, acesta reprezentând distanța dintre două menstre, de 28 de zile. De asemenea, pacientele trebuie să știe că înainte de recoltare, cu 48 de ore, nu trebuie să se spele intravaginal și nici să nu aibă contact sexual. Însă, înainte de a parcurge pașii pentru acest test, este foarte important ca pacienta să efectueze un consult ginecologic", afirmă dr. Lucian Șerbănescu, medic specialist obstetrică ginecologie în cadrul MEDSTAR General Hospital.

Este indicat ca testul Babeș Papanicolau să nu se preleve fără un consult ginecologic prealabil, mai spune medicul specialist, căci, la respectivul consult, pot fi depistate boli asociate sau o infecție vaginală, situații în care este foarte bine să fie tratate afecțiunile mai întâi, iar abia apoi recoltat frotiul. "În caz contrar, există riscul să apară rezultate modificate, nefavorabile, care să le alarmeze pe paciente cu privire la existența unei stări de premalignitate, dar de fapt să fie o inflamație dată de o infecție", adaugă specialistul.

În cazul pacientelor aflate la menopauză, testarea poate fi efectuată după urmarea unei terapii hormonale de substituție. Fără această terapie, mucoasa vaginală poate fi atrofiată din cauza lipsei de estrogen, iar rezultatele testului pot fi modificate și interpretate greșit. Recomandarea medicilor este ca testul Babeș Papanicolau să fie efectuat anual. Această testare poate fi realizată gratuit la MEDSTAR General Hospital. Pentru detalii, apelați numerele de telefon 0241.638. 251, 0722.574.250, 0241.940. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3107 secunde