De ce își bat constănțenii nevestele

1674
8
"Uneori se enervează că ajung acasă, de la serviciu, după ce vine el. Alteori crede că am cheltuit prea mulți bani la piață. Aproape că nu mai știu ce să fac să nu îl supăr. Mai întâi țipă la mine, apoi devine din ce în ce mai violent, trântește ce-i pică în mână, după care aruncă după mine, mă bruschează, mă trage de păr, mă lovește cu pumnii. Dacă plâng, se enervează și mai tare", povestește Alina.

Ea este doar una din sutele de femei care sunt abuzate anual în județul Constanța. Trăiesc fiecare zi în teroare, temându-se de o nouă izbucnire a "monstrului" care le este partener de viață.

Unele își iau inima în dinți, copiii de mână și pleacă. Fug de bătăi și înjurături, spre o viață nouă, cu liniște. Dar cele mai multe stau și îndură. Rămân de frică sau de teama că nu se vor descurca să-și crească singure copiii.

Nu pot să-și crească singure copiii

"În ultima perioadă, am avut 21 de cazuri de femei abuzate. Ele primesc consiliere. Pe unele le ducem la Centrul Maternal de la Man-galia, chiar dacă nu este destinat victimelor acestui tip de abuz. Cele mai multe se refugiază la rude, pleacă din oraș", a declarat, pentru "Cuget Liber", Roxana Onea, purtător de cuvânt al Direcției Județene pentru Asis-tență Socială și Protecția Copilului Constanța.

Din păcate, se pare că, în ultima perioadă, tot mai multe soții suferă în tăcere, pentru că nu au unde să plece, nu au din ce să se întrețină, nu au posibilitatea să-și crească singure copiii.

Suferință fizică și psihică

Conform Legii nr. 217/2003 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie, în art.2, se definește violența în familie ca fiind "orice acțiune fizică sau verbală săvârșită cu intenție de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiași familii, care provoacă o suferință fizică, psihică, sexuală sau un prejudiciu material".

În majoritatea cazurilor, violența în familie include formele asociate ale violenței fizice, sexuale, psihologice, economice și ale izolării sociale.

O alegere greșită

Practic, statul știe cum să încadreze fapta, dar nu știe cum să ajute victima. Îi oferă consiliere, chiar și un adăpost temporar, dar atât. Dintr-un salariu e greu să plătești și chiria ori întreținerea, să ții și copiii la școală, să-i îmbraci, să le pui mâncare pe masă.

Dincolo de faptul că femeile abuzate nu au sprijinul societății civile și al autorităților, le este ru-șine să nu afle cunoscuții de situația în care sunt, le este jenă să ceară ajutorul, nu pot fi independente, nu pot și nu vor să recunoască faptul că, la un moment dat, au făcut o alegere greșită în viață.

Datorie morală

"Comunitatea are un rol important, mai ales în mediul rural, unde se înregistrează cele mai multe cazuri. Vecinii, învățătorul, profesorul, oricine observă astfel de probleme într-o familie are datoria morală de a anunța asistenții sociali din localitate. Aceștia pot ajuta victima, chiar și cu o vorbă bună, și o pot îndruma către instituțiile unde și-ar putea găsi dreptatea", a mai precizat Roxana Onea.

Lăsate singure, ele stau și îndură calvarul unei vieți în teroare. De cele mai multe ori, alături de ele suferă și copiii.

Unde cereți ajutorul

În cazul în care sunteți o femeie abuzată sau cunoașteți pe cineva care a fost ori este victima violențelor în familie, nu ezitați să apelați numărul de telefon al Direcției Generale pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța - 0241/480.871.

De asemenea, puteți suna la Adăpostul "Sfânta Maria" din Cernavodă - 0241/238.030 ori vă puteți adresa Poliției din localitate.

Comentează știrea

admirator
22 noiembrie 2011
"Nu pot sa-si creasca singure copilul"

Asta e problema fundamnetala. Explicati guvernului ca un salariu decent din UE, permite cresterea unui copil, lejer. De oricare din parinti. Mentinerrea salarizarii la cote sub UE, cind preturile sunt la nivel UE (sau peste) este prima cauza a nenorocirilor de la noi. De toate felurile. In al doilea rind, explicati femeilor agresate ca nu vor creste singure copilul. Prin noile masuri, tatii au dreptul sa-si vada copii si au si responsabilitati economice. S-a dus perioada aia pe care o incriminati, cind mama raminea singura cu copilul, dupa divort. Totusi, daca barbatii isi bat nevestele fara motiv, de ce nu se apeleaza la psihiatru? Asta e -clar- boala psihica. Daca au motiv... Oricum, sfatuiti-le sa nu mai provoace, verbal, sotii, in perioada de criza. "Ciocu mic!" Pot sa inceapa cu papagalul dupa ce trece pericolul. Dar cu masura, daca e violent. Ar trebui infiintat -pe banii primariei- un cabinet psihiatric pentru astfel de probleme. La care femeile agresate sa poata apela, pentru a lua in evidenta sotul violent si comportamentul sau. Un tratament medicamentos la timp, poate face minuni. De ce nu militati pentru asa ceva? Ideea este a mea, va rog sa nu-mi furati patentul. Decit sa va tot plingeti ca sotii fac si dreg, nu-i mai bine sa luati o masura posibil salutara? Dar lucrati si la partea cealalta, ca altfel degeaba. Oricum, medicul poate evalua comportamentul ambilor soti si poate da sfaturi si/sau tratamente ambilor! Succesuri, dragelor! Si nu uitati proverbul ala spaniol: "Un barbat trebuie sa-si bata femeia in fiecare zi. Chiar daca nu stie de ce. STIE EA!"

adirator
22 noiembrie 2011
totusi,

titlul articolului nu este rezolvat. Citindu-l, nu putem sa ne dam seama de ce isi bat constantenii nevestele. (Citi din cauza alcoolului, citi pentru ca sunt nebuni si -mai ales- citi din cauza provocarilor sotiilor; sau ultima categorie nu exista?) Propuneri de solutionare nu, rezolvarea motivelor nu, ce rost are acest articol, in aceasta forma?

qwerty
22 noiembrie 2011
Playboy in sus,Playboy in jos

Violenta in familie nu are legatura cu nivelul de cultura sau cu adresa din buletin.Am vazut "boxeri" si la case mari.Eu cred ca alcoolismul si agresivitatea barbatilor sunt "mosteniri" genetice.Se vede clar ca legea,politia sau primaria nu au gasit leacuri pentru ei.Singura metoda de a scapa de alcoolici si batausi este selectia "naturala".Sa le intezicem dreptul de a avea urmasi.Eu propun trei metode de selectie "naturala":castrarea,postarea si mustrarea.Daca exista o revista pentru barbati,de ce nu ar exista si o revista pentru femei abuzate,sa-i zicem de exemplu Playgirl.Revista Playgirl cu pagina ei de internet va fi un fel de revista cu poze si comentarii despre barbatii condamnati la burlacie pana la adanci batraneti.Dragele noastre,inainte de a va marita, rasfoiti Playgils,revista cu anunturi "matrimoniale":"BARBAT VIOLENT in familie,la dracu' cu ea de burlacie."

mihaela u.s.a
22 noiembrie 2011
DE CE ?

pt ca sint niste ratati care se simt superiori numai cind bat femeile ,legile TREBUIE schimbate ,acum 3 ani cind am fost in romania am asistat cum un sot isi batea sotia ,nimeni nu s a bagat nici macar politia pt ca sint casatoriti ,CE PROSTIE ,am fost singura care sa bagat intre ei si l am impins pe barbat si i am tipat in fata ,ce credeti ? SA POTOLIT sincer arata speriat ,nu cred ca a vazut in viata lui o fata care sa i se bage in fata si sa ii m ai spuna ca daca nu se potoleste ii d au cu un ciomag in cap [era a matusei mele ],opinia mea e sa nu te lasi batjocorita in nici un fel

MMTF
22 noiembrie 2011
noi trebuie sa-i educam

Femeile din romania in general sunt foarte casnice rutina de zi cu zi le fac sa depinda de sot si de aceea ei fac tot ceea ce vor. Trebuie sa ne gandim ca si noi avem dreptul la fericire si de la inceputul casniciei trebuie sa educam barbatul in asa fel incat el trebuie sa stie si sa inteleaga ca si noi avem o opinie,putem decide si trebuie sa fim ascultate si respectate.ex nu il suni sa il intrebi daca poti sa iesi la o cafea cu prietena - il suni si ii spui[informezi] ca iesi la cafea cu prietena.In general atitudinea noastra conteaza

mihaela u.s.a
22 noiembrie 2011
asa e nr 5

bine spus ,trebuie educati de noi de la inceput ,da i respect si primesti respect, daca nu ,nu se merita

cristi
22 noiembrie 2011
antiviolenta

In primul rand daca ai face un sondaj intre cei care isi lovesc sotiile cred ca 90% spun ca asa ceva este normal, multi dintre ei asa au vazut la parinti la vecini etc.. Parerea mea este ca de vina pentru acest lucru este EDUCATIA (si cea din familie si cea din scoala) care in Romania e sublima dar lipseste cu desavarsire. Nu pot sa inteleg cum dintr-un salariu de 1000 de lei, cu sotie casnica si vreun copil, poti sa-ti permiti sa fumezi si sa consumi alcool, iar cand vii acasa sa-ti lovesti sotia sau copilul, pentru ca au indraznit in locul unde tu te consideri stapan (doar poarta toti numele tau nu) sa te traga la raspundere ca ai baut, sau ai venit tarziu etc.. De aici pleaca totul o data cu casatoria a fost schimbat numele si cred ca multi considera asta un fel de proprietate cu care fac ce vor. Si mai e un motiv, pentru ca sunt multe care stau crezand in scuzele de a doua zi ca nu se va mai intampla. Cred ca in 99% din cazuri unde s-a dat o palma vor urma si altele asa ca ascultati sfatul meu - daca sunteti lovite plecati pentru ca nu va asteapta decat o viata grea alaturi de copii dar o viata in care nu veti fi injosite de nimeni si veti gasi pe cineva care sa va respecte. Asta cu stau pentru ca am copil ca sa aiba un tata e o tampenie. Ce am scris mai sus e din proprie experienta (fiind copil intr-o asemenea familie) care s-a destramat si pana la urma a avut un final fericit. Sa nu uit dupa ce plecati nu-l mai primiti inapoi chiar daca se jura ca s-a lasat de baut si a devenit un om calculat - nu e adevarat(am trecut si prin asta). Dar poate acest lucru a facut din mine un om mai bun cel putin asa sper.

ana-adorata
8 octombrie 2016
educație

Mai întâi umblă disperate să se mărite cu toți nenorociții și needucații.Când s-au văzut măritate și dau cu curu de greu și-i văd adevărata față a bărbatului, le vine să-și ia lumea-n cap.

Articole pe aceeași temă

Joi, 28 Iulie 2011
Stire din Social : În pat cu dușmanul!
Pagina a fost generata in 0.5766 secunde