De ce nu crește și pensia minimă garantată

1131
5
De ce nu crește și pensia minimă garantată - decenucrestepensia-1393443081.jpg

Articole de la același autor

Mii de vârstnici care, din diferite motive, nu au reușit să-și facă stagiul de cotizare pentru pensie, au ajuns, în prezent, să trăiască de pe o zi pe alta. 


Primesc o pensie mizeră, de doar 350 de lei, cu care trebuie să se întrețină timp de o lună de zile. Statul consideră că le întinde o mână de ajutor oferindu-le cei 350 de lei și, într-adevăr, banii sunt bineveniți, dar insuficienți. 


De aproape cinci ani, persoanele care, la ieșirea la pensie, nu au stagiul de cotizație complet și, după calculare, obțin o pensie mai mică de 350 de lei, li se completează suma astfel încât să primească, lunar, 350 de lei. Măsura a fost luată în anul 2009, pentru a reduce sărăcia și a îmbunătăți standardul de viață al populației. Guvernul a introdus, la momentul respectiv, "pensia socială minimă garantată, menită să completeze pensia până la 350 de lei lunar pentru toți pensionarii cu cuantumul pensiei sub această sumă, finanțată de la bugetul stat". Conform actului normativ, necesitatea reglementării unei pensii sociale minime a rezultat ca urmare a faptului că, au existat pensii în sistemul public de pensii al căror nivel se situa sub nivelul veniturilor care să asigure beneficiarilor un minim nivel de trai. 


350 de lei pe lună


Astfel, nivelul pensiei minim garantate a fost stabilit la 300 de lei începând cu data de  1 aprilie 2009 și la 350 de lei începând cu 
1 octombrie 2009, urmând ca pentru anii următori, acesta să fie stabilit anual, prin legea bugetului de stat și majorat prin legi de rectificare a bugetului de stat. Însă, guvernanții pare că au uitat faptul că au posibilitatea să crească suma și, de atunci, pensia minim garantată nu a mai fost majorată nici măcar cu un leu. În tot acest timp, pensiile celelalte au crescut. Câte puțin, câte puțin, dar, se știe că orice bănuț în plus este binevenit. 


"Am auzit că de la 1 ianuarie anul acesta vor crește pensii. Am așteptat cu inima la gură poștărița să văd cât am luat în plus și am aflat că pensia mea a rămas la fel, pentru că se numește pensie socială. Mi se pare o nedreptate. Adică toate celelalte pensii mai mari cresc, numai ale noastre, care sunt cele mai mici, rămân la fel. Nu se aplică nici măcar creșterea inflației. Cum să ne descurcăm noi cu 350 de lei. Soțul meu are și el 800 de lei. E puțin. E foarte greu, mai ales atunci când întreținerea vine 300 de lei, lumina vine 150 de lei, televizorul și telefonul sunt 50 de lei. Abia ne mai rămân bani să mâncăm până la ziua în care vine pensia", ne-a scris Maria Suru, o pensionară din Constanța. 


Femeia recunoaște că mai primește ajutor de la băiatul lor plecat la București, care le cumpără carne, pentru că știe că părinții săi nu își permit să se hrănească prea bine. "Slavă Domnului că suntem sănătoși. Deocamdată. Dacă ar fi trebuit să mai dăm bani și pe medicamente nu știu de unde am mai fi avut sau la ce ar fi trebuit să renunțăm", ne-a mai povestit constănțeanca. 


10% din vârstnicii constănțeni au pensii sub 350 de lei


Potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Județene de Pensii Constanța, Kristina Mutiș, în județul Constanța, aproximativ 10 la sută din vârstnicii pensionați beneficiază de pensie socială. "Din cei 139.000 de pensionari care sunt înregistrați, în prezent, în județul Constanța, aproximativ 15.900 primesc pensie minim garantată de 350 de lei", a explicat reprezentantul CJPC.


"Trebuie schimbată toată filosofia sistemului de pensii!"


Fostul ministrul al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Mariana Câmpeanu, a declarat, recent, că, în prezent, nu se preconizează o creștere a pensiei minim garantate. "În ce privește persoanele care au venituri foarte mici, trebuie căutate soluții sau schimbată toată filosofia sistemului de pensii", a spus Mariana Câmpeanu.  Rămâne de văzut ce soluții va găsi noua echipă ministerială, condusă de ministrul interimar Doina Pană.


Comentează știrea

mira
27 februarie 2014
pensia sociala

Nu poate sa creasca pensia sociala. Ar fi nedrept pentru acei oameni care au muncit 20-30 de ani au chiar stagiu complet de cotizare si abia daca au pensia de 400-600 lei iar acesti oameni au fost zi de zi la munca fata de cei care au stat acasa 30-40 de ani iar acum vor bani NU SUNT DE ACORD NICI CA EXISTA ACEASTA PENSIE SOCIALA

DODO
27 februarie 2014
pensia

Simplu! Ca sa ajunga banii pentru clientiela politica.

Getu
1 mai 2014
mira

Nu va mai dati liber la gura fara a pune capul la contributie. Ce zici de persoane care au lucrat 17-18 ani si au 350 lei pensie? La violatorii care au facut puscarie li se acorda la fel. Statul care isi batjocoreste cetatenii, ne fura pe toti in folosul clientelei politice. Unul care a lucrat pe vitanjare la gospodaria de partid PCR, pe langa pensia de 3000 lei mai ia si 2600 ptrca la "Lovilutzie", toata noaptea a furat de la partid si a carat acasa . Asta e revolutionar.

Răspuns la: pensia sociala
Adăugat de : mira, 27 februarie 2014
Nu poate sa creasca pensia sociala. Ar fi nedrept pentru acei oameni care au muncit 20-30 de ani au chiar stagiu complet de cotizare si abia daca au...
Croitoru
24 mai 2014
Nu sunt de acord cu marirea pensiei minime

Mama mea a lucrat 35 de ani si primeste 600 de lei pe luna, iar vecinul ei care a lucrat numai o luna in viata lui primeste 350 de lei; unde este dreptatea ? cand mama muncea pe brânci, vecinul ei dormea cu muște la gură beat mort. Acum o duce mai bine ca mama mea fiindca guvernul protejeaza lenea si pe lenesi. Nu sunt de acord cu marirea pensiei minime decat pentru cei care au muncit cel putin 25 de ani.

rita
18 august 2014
ajutati mamele

Critoru,Mira, sa nu i bagam pe toti in aceiasi oala, sa ne intelegem sunt mame care au crescut copii si nu si au permis sa si termine stagiul de cotizare catre stat.Pentru ce atata sacrificiu sa i dea statului Roman copii buni sa munceasca sa aibe ce fura toti cei care acum le da la saracele mame cu taraita o pensie de mizerie asa cum o denumesc ei Pensie Sociala.Ar trebui toate mamele sa primeasca pensie in afara de ce au cotizat la Stat asa ar fi procedat raposatul.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 04 Decembrie 2013
Stire din Social : De săptămâna viitoare, vin pensiile
Pagina a fost generata in 0.4198 secunde