De ce tot locatarii corecți plătesc mai mult la întreținere

3305
113
De ce tot locatarii corecți plătesc mai mult la întreținere - dececonstantenii-1395589339.jpg

Articole de la același autor

Fie că este vorba de apă, de căldură, de unele cheltuieli comune pentru reparații, fond de rulment etc., s-a constatat că "șmecherii" fac ce fac și plătesc mai puțin. Iar adevăratele cheltuieli rămân pe spinarea locatarilor corecți.


Într-adevăr, costurile cu întreținerea pe timp de iarnă sunt o mare corvoadă pe umerii constănțenilor cu venituri modeste. Pentru a mai atenua din cheltuielile cu căldura, numărul locatarilor care și-au montat reparti-toare de costuri a crescut de la an la an. Chiar și așa, s-a ajuns la concluzia că "șmecherii au reușit să le dove-dească și pe astea, se pricep să scoată sigiliul și să-l pună la loc aproape de sfârșitul lunii". "În felul ăsta, lasă caloriferele deschise la maximum și plătesc ca și când le-ar avea închise, după cât arată repar-titorul. Am un frate la Craiova, și la ei se făceau jonglerii din astea, dar i-a obligat primăria să pună dublu sigiliu la repartitor, ca să fie citirile după cât consumă. I-am spus chestia președin-telui de asociație, a zis că se ocupă, dar n-a făcut nimic", ni s-a plâns  Lucia Baltagu.


 "Am un vecin care se plânge că abia are bani de pâine, de-aia nu plătește întreținerea cu lunile. Păi, dacă n-ai bani de pâine, nu mănânci, în schimb, dacă n-ai bani de între-ținere, ai căldură, bei apă, o folosești la baie, la bucătărie etc., pe spatele fraierilor care plătesc. Alții, dau vina pe firmele de repartitoare, că nu calculează bine, dar nu vor să punem al doilea sigiliu, ca să nu mai umble nimeni cu șmecherii!" - ne-a povestit o altă cititoare.


Rolul sigiliului dublu
Că mulți locatari nu raportează corect citirile indicate de repartitoarele de costuri pentru căldură ne-au confirmat-o nu doar reprezentanții Uniunii Asociațiilor de Proprietari, ai asociațiilor de proprietari, simplii locatari, ci și reprezentanții firmelor de repartitoare cu care am discutat. 


De exemplu, Ionuț Buda, directorul Filialei Constanța a Elsaco, ne-a spus că, în ultima perioadă, au primit multe solicitări pentru aplicarea dublului sigiliu la repartitoarele pentru căldură: "Cererile au venit din partea aso-ciațiilor unde sunt discuții cu privire la corectitudinea declarării indexului repartitorului. La fel cum se întâmplă și cu apometrele, după cum ne-au spus unii administratori de bloc. Adevărul este că și din 20 de oameni, tot se găsește cineva care să umble cu lucruri necurate, iar în asociațiile unde oamenii nu suportă să-și fure unii altora căciula, se caută orice metodă care să intimideze astfel de inițiative. Nu li se pare normal ca tot locatarii corecți să plă-tească mai mult!"


Un autocolant foarte sensibil
Dar ce înseamnă dublu sigiliu? Nimic altceva decât un sigiliu suplimentar, un autocolant din hârtie foarte sensibilă, care acoperă fața repartitorului și este prins de corpul caloriferului. Astfel de sigilii sunt înseriate cu serii unice, iar dacă se încearcă fraudarea, hârtia se rupe automat. "Noi am susținut o campanie, timp de doi ani, pentru promovarea dublului sigiliu și, în toată această perioadă, am montat la foarte multe blocuri. Și după încheierea campaniei, avem solicitări, mai ales că e vorba de costuri minime, de circa 3 lei pentru tot ceea ce presupune acest dublu sigiliu" - a completat Ionuț Buda. 


Citirea de la distanță
O altă metodă mai performantă, inovatoare, prin care pot fi stopate jongleriile care să permită furturi la căldură și acolo unde există repartitoare este înlocuirea sistemului clasic de citire a consumului cu cel prin transmisie radio. Din cauză că aproape un sfert din asociațiile constănțene de proprietari se confruntau cu fraude la transmiterea indecșilor de consum, reprezentantul Elsaco ne-a spus că acestea au solicitat trecerea pe sistemul radio, care asigură precizie măsurătorii, citirea fiind realizată printr-un transfer electronic de date. Astfel, erorile umane de citire și transmitere a datelor nu mai sunt posibile, iar aproximările efectuate la sistemele clasice de contorizare datorită absenței locatarilor de la domiciliu dispar complet. Este  adevărat, costurile pentru citirea prin radio sunt cu circa 30 la sută mai mari față de sistemul clasic, însă cei care au implementat acest sistem consideră că merită, atâta vreme cât, deocam-dată, este unica modalitate de stopare a fraudelor.


Comentează știrea

113 comentarii. Pagina 1 din 12. Click pe pagina dorită : 1 2 ...12 
petrica
24 martie 2014
si mai e ceva

si mai e ceva nimeni nu se sesizeaza ca radet da caldura non stop cand afara sunt 20 grade si peste tot s-a luat masura sa se inchida caldura pe timpul zilei numai in republica mazare nu . cand spun ca rachieru trebuie bagat la suminarea economiei nationale degeaba avem primar,consiliu ca nu reprezinta pe nimeni din moment ce stau la vile

Ambiguu
24 martie 2014
DE prosti

DAca toti, darabsolut toti n-ar plati incalzirea pe vreo 2-3 luni ce s-ar intampla???? Haideti sa facem exercitiul asta sa vedem???

Gabriel
24 martie 2014
Nu mai platiti caldura !!

Ma fut pe repartitoarele voastre, hoti imputiti ! Furati frate cat puteti ca si ei va fura pe voi cum pot ! In loc sa ieftineasca gigacaloria sa o faca la un pret acceptabil pt toata lumea ei se gandesc sa monteze cititoare prin radio ...Bah voi chiar ne credeti prosti??? Nu mai platiti caldura fratilor deloc !!! Toata lumea si o sa se duca in cap toata mafia asta care face bani pe spinarea noastra !

x
24 martie 2014
Teapa

Repartitoarele sunt cea mai mare prostie. Sunt bune pt cei care nu vor caldura, dar pt cei care vor costurile cresc enorm fata de perioada cand nu erau. Eu stau intr-un bloc plin de pensionari care din lipsa banilor nu dau drumul la caldura, iar eu care am un copil mic si trebuie sa am caldura platesc aproape triplu decat atunci cand nu le aveam. Cand am intrebat de ce la Elsaco ? mi s-a spus ca apa care intra in calorifer trece doar prin cele deschise, astfel ca apa caldavtrece prin 10, 20 de calorifere nu prin 100 sau cate are blocul, asa ca acea apa calda se imparte la cativa, automat costurile fiind mai mari. Asa ca daca vreti caldura si aveti pensionari in bloc nu puneti repartitoare.

acaru' Paun
27 martie 2014
Multi, da' intelijenti

Te-au mintit sau nu ai inteles bine... este vorba de un cumul de factori care duce la o factura mare cu repartitoare iar ce ai expus dumneata, este doar unul dintre exemple. Mie mi-au schimbat repartitoarele aia de la elsaco, au pus radio si nu mai avem probleme cu nedeclararea consumului. Partea buna este ca le-au inlocuit gratis, nu am mai facut alte investitii.

Răspuns la: Teapa
Adăugat de : x, 24 martie 2014
Repartitoarele sunt cea mai mare prostie. Sunt bune pt cei care nu vor caldura, dar pt cei care vor costurile cresc enorm fata de perioada cand nu...
Toms Shoes Store
7 mai 2014
Toms Shoes Store

hello, I log on to your new stuff named "Stiri Social : De ce tot locatarii corecți plătesc mai mult la întreținere | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online" like very week. Your writing style is awesome, keep it up! And you can look our website about Toms Shoes Store http://xjgl.mnkjxy.com/toms.html.

Toms Outlet
8 mai 2014
Toms Outlet

Hi, I log on to your new stuff named "Stiri Social : De ce tot locatarii corecți plătesc mai mult la întreținere | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online" regularly. Your humoristic style is awesome, keep it up! And you can look our website about Toms Outlet http://xjgl.mnkjxy.com/toms.html.

Toms Shoes Outlet
8 mai 2014
Toms Shoes Outlet

hello, I check your blog named "Stiri Social : De ce tot locatarii corecți plătesc mai mult la întreținere | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online" daily. Your writing style is awesome, keep it up! And you can look our website about Toms Shoes Outlet http://xjgl.mnkjxy.com/toms.html.

Mens Last Chance
13 mai 2014
Mens Last Chance

Hi, I log on to your new stuff named "Stiri Social : De ce tot locatarii corecți plătesc mai mult la întreținere | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online" daily. Your humoristic style is witty, keep up the good work! And you can look our website about Mens Last Chance http://www.utomsus.com/Mens-Last-Chance-cid-2.html.

Gucci Chaussures Femmes
25 mai 2014
Gucci Chaussures Femmes

u333uchanel.com Gucci Chaussures Femmes http://www.usacspascher.com/Chaussures-Femmes-cid-151.html

113 comentarii. Pagina 1 din 12. Click pe pagina dorită : 1 2 ...12 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0992 secunde