Dezastru pe litoral. Cum au ajuns plajele din Constanța, Eforie și Mamaia să aibă mai multe mucuri de țigară decât nisip

1093
4

Articole de la același autor

După unul dintre cele mai aglomerate sezoane estivale din ultimii ani, pe litoralul românesc, cantitatea de deșeuri abandonate pe plaje a crescut de șapte ori, de la monitorizarea din aprilie 2016. Mai mult de jumătate din gunoaiele adunate de echipa și voluntarii Mare Nostrum erau mucuri de țigări. Din păcate, cifrele denotă comportamentul lipsit de civilizație a multora dintre românii care au mers la plajă anul acesta. Dacă sticlele de bere sau cutiile de suc le mai aruncă la tomberon, mucurile de țigară ajung, de cele mai multe ori, în nisip.

Pe cele opt sectoare de plajă situate în Vama Veche, Saturn, Costinești, Eforie Sud, Constanța, Mamaia Nord, Năvodari și Corbu, echipa și voluntarii Mare Nostrum au verificat 41.547 metri pătrați de plajă, cu o abundență a deșeurilor de 0,65 deșeuri pe metru pătrat, spre deosebire de monitorizarea din aprilie 2016, când valoarea acesteia a fost de doar 0,098 deșeu pe metru pătrat. Cea mai mare densitate a fost înregistrată pe sectoarele din Costinești (2,05 deșeuri/m2) și Eforie (1,76 deșeuri/m2), pe când cea mai mică a fost înregistrată pe sectorul din Vama Veche (0,23 deșeuri/m2 ).

"În urma centralizării datelor obținute din teren, numărul total al deșeurilor înregistrate a fost de 27.175 de elemente. Materialul polimeric artificial a fost cel care a predominat și în sesiunea de toamnă, acesta ajungând la 23.206, reprezentând 85 la sută din totalul deșeurilor identificate. La o diferență considerabilă găsim deșeurile din hârtie/carton, 1.167, și cele din sticlă ori ceramică, 1.042, în această categorie fiind incluse și deșeurile provenite din materialele de construcții. Cele mai întâlnite deșeuri au fost mucurile de țigară (59 la sută din totalul deșeurilor), pungile din plastic, sticlele de băuturi, paiele și bețele pentru amestecat și paharele din plastic. De asemenea, au fost găsite și alte elemente precum: ambalaje alimentare, lampioane, bonuri fiscale, șervețele din hârtie, sau chiar cărți de joc. Cele mai multe astfel de deșeuri au fost înregistrate pe plaja din Constanța, cu 7.501 de elemente, fiind urmată de plaja din Eforie, cu 5.126 elemente și plaja din Mamaia, cu 3.480 de elemente", explică purtătorul de cuvânt al Mare Nostrum, Cecilia Pătrăhău.

Fenomen îngrijorător cu efecte teribile

Este bineștiut că deșeurile rămase pe plajă timp îndelungat reprezintă un pericol pentru păsări și alte animale care le pot ingera, atât de pe uscat cât și din apa mării, dacă deșeurile sunt luate de ape. De asemenea, există riscul ca, prin descompunerea lor, să elibereze în mediu substanțe poluante periculoase pentru sănătatea umană. Mai mult decât atât, deșeuri precum seringi, scutece, tampoane și alte pansamente pot fi purtătoare de agenți patogeni.

"Această monitorizare a deșeurilor s-a desfășurat în cadrul proiectului Educație (de mediu) de nota 10, co-finanțat de OMV Petrom și va continua pentru a înregistra evoluția acestui fenomen îngrijorător, cu efecte dezastruoase asupra întregului ecosistem al zonei costiere românești", mai spune reprezentantul Mare Nostrum.

Comentează știrea

un chistoc
29 noiembrie 2016
marlania, brend romanesc

mai intai ptc. romanul este marlan,nesimtit si prost crescut, apoi ptc nu exista scrumiere la sezlonguri, nu exista personal autorizat sa dea amenzi. banditii care cer pana la 50 de lei pt un sezlong ar putea sa puna la dispozitie o scrumiera de cativa lei.....Si ca sa nu se creada ca am ceva cu romanii nostri, intreb dece pe plajele din Grecia, Iitalia, fRANTA ETC acestia au total alt comportament? Am vazut turisti marlani care comanda sampanie pe plaja, bauta din pahare de plastic si sparg seminte....

DODO
29 noiembrie 2016
roman zici ,mirlan zici !

bineinteles ca asta se intimpla din cauza lipsei de educatie si prostie Cum s-a ajuns aici se stie de ani si nimeni nu se zbate sa ne scoata din starea asta Au disparut cei sapte ani de acasa TV -urile ne sufoca cu manelisti si ciori pe post de vedete si atunci de la cine sa invatam ce este bunul simt ? mereu ne sint aratati cocalari care se sparg in figuri prin cluburi sau pe plaja trezind in mintile copiilor dorinte similare Defapt litoralul nostru este asa cum l-au promovat Mazare ,Corina si acolitii lor mafioti cu manifestarile lor penibile Ei au creat tipul de turist de pe litoralul nostru Cei care se poarta frumos afara sint altii Dar sa nu ne facem iluzii nici cu astia Din sursa sigura va spun ca de exemplu sint hoteluri in Grecia care NU mai accepta romani sau firme din vest care cind vin sa contracteze locuri in hotelurile grecesti intreaba daca au contracte si cu romanii si daca da atunci ...PA !

nu trebuie generalizat
29 noiembrie 2016
needucati

lipsa de educatie...dar este gresit sa generalizam.

un constantean
29 noiembrie 2016
plaja Modern

Toata vara v-amdat telefoane sa veniti sa filmati focarul de infectie de pe plaja Modern unde zilnic faceau plaja sute de copii-wc-urile pline de fecale-lipsa apei potabile- lipsa dus -nisip plin de chistoace si alte cele-nisip nediscuit cu saptamanile -alge pe malul apei.Acum ati avut timp sa va duceti sa vedeti ce trebuia vazut astavara!!!SUNTETI NISTE LABAGII!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5351 secunde