Prostie sau sabotaj? Cine distruge litoralul românesc

3196
11
Prostie sau sabotaj? Cine distruge litoralul românesc - fotofondlitoral1-1477836443.jpg
În loc de serbări festiviste de Ziua Mării Negre, o asociație din Constanța face o analiză a problemelor cu care se confruntă zona costieră

Prăbușirea falezelor litorale, deversările necontrolate de ape poluate, transformarea plajelor în zone rezidențiale, construcții haotice pe malul mării, interese personale în administrarea zonelor costiere în locul unei strategii clare de dezvoltare, sunt doar câteva din problemele zonei costiere românești. Toate acestea au contribuit, în ultimii ani, la transformarea litoralului românesc, distrugându-l pe alocuri, urbanizându-l în multe locuri, invadându-i ariile protejate. 


Cu prilejul Zilei Internaționale a Mării Negre, Grupul de Dezvoltare Durabilă atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă zona litoralului românesc la care autoritățile de resort nu au găsit încă o rezolvare. În acest sens, Grupul de Dezvoltare Durabilă denunță festivismul abordat cu ocazia aniversării Zilei Mării Negre și solicită tuturor factorilor responsabili să se implice în găsirea unor soluții pe termen mediu și lung. 


"Din cercetările efectuate și activitățile abordate, asociația noastră a identificat mai multe probleme pe care le-a grupat în 10 puncte de dezbatere publică pentru zona costieră. De asemenea, ne arătăm disponibilitatea de a sprijini factorii responsabili în găsirea unor soluții viabile pentru protejarea și dezvoltarea pe baze durabile a zonei costiere românești", precizează reprezentanții Asociației Grupul de Dezvoltare Durabilă.

Prăbușirea falezelor 


În fruntea listei problemelor identificate de GDD este fenomenul de eroziune costieră, cu prăbușirea falezelor litorale. Deși este o problemă cunoscută și care are consecințe deosebit de grave asupra așezărilor umane sau a altor obiective edilitare, intervenția autorităților competente, în speță a Ministerului Mediului, s-a lăsat așteptată. Dacă în zona 2 Mai - Vama Veche nu s-a intervenit deloc, deși problemele de eroziune sunt acute, în zona Costinești - Eforie s-au efectuat lucrări de consolidare între anii 2009 - 2013 și, cu toate acestea, lucrările nu au fost cele mai inspirate, deoarece eroziunea falezelor a continuat.

Deversări de tot felul 


A doua problemă gravă o reprezintă deversările necontrolate de ape pluviale neepurate în Marea Neagră.

"Cu toate că s-au făcut eforturi pentru modernizarea stațiilor de epurare din zona litorală, există foarte mulți agenți economici, dar și persoane private care deversează apele uzate direct în apa mării. Din semnalele pe care le-am primit, astfel de cazuri au fost întâlnite mai ales în localitățile Agigea, Costinești, Tuzla, Năvodari și Eforie, dar și în lacurile litorale în zona localităților Ovidiu, Techirghiol și Limanu", precizează membrii GDD.

De asemenea, sunt și foarte multe deversări de deșeuri în Marea Neagră. Acest lucru se întâmplă în special în sezonul estival, când agenți economici cu activitate în turism și alimentație publică aruncă efectiv deșeurile menajere produse direct în apele Mării Negre. Localitățile în care s-au întâlnit astfel de practici au fost Agigea, Jupiter și Costinești.

Dezvoltare urbană haotică 


Printre celelalte probleme identificate de reprezentanții GDD, se numără și intențiile diverselor autorități locale de a urbaniza zonele protejate. 


"Dacă lacul Siutghiol este deja un lac antropizat, existând o dezvoltare urbanistică puternică în zonă în ultimii 20 de ani, în ultima perioadă s-a constatat o presiune tot mai crescută și în celelalte arii protejate din zona sudică a Mării Negre: lacurile din Mangalia, Capul Tuzla, plaja submersă de la Eforie, lacul Techirghiol, dunele de la Agigea, 2 Mai -Vama Veche. Inexistența planurilor de administrare a ariilor protejate (cu mici excepții) și nepăsarea autorităților care ar trebui să se implice fac din aceste zone victime sigure pentru interesele dezvoltatorilor imobiliari", se arată în raportul asociației. 


Mai mult decât atât, se vorbește despre o urbanizare nesustenabilă, care s-a realizat în mod haotic în toate localitățile românești de pe țărmul Mării Negre, nerespectându-se reguli simple de arhitectură urbană. Supraaglomerarea, lipsa spațiilor verzi, lipsa piațetelor, a obiectivelor culturale, neconcordanța dintre activitățile economice și cele sociale sau de protecție a mediului sunt doar câteva din problemele generate de această urbanizare nesustenabilă.

Zona gri a administrării 


În ce privește administrarea zonei costiere, deși sunt desemnați prin lege mai mulți factori cu atribuți, există o zonă gri a administrării zonei costiere, o zonă în care niciuna din autorități nu își exercită atribuțiile. 


"La începutul anilor 2000, a fost înființat Comitetul Național al Zonei Costiere, care avea rolul de a aviza orice investiție și activitate semnificativă în zona costieră. Cu toate acestea, deși ne aflăm în anul 2016, acest organism care are în componență reprezentanți ai autorităților, ai instituțiilor de răspundere, începând cu Ministerul Mediului, și-a dovedit ineficiența din cauza limitărilor legislative. Avizele eliberate sunt doar consultative, neavând o forță juridică și neputând impune restricții sau criterii în ceea ce privește activitățile din zona costieră", se precizează în raportul GDD.


Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
victor
31 octombrie 2016
cine sunt astia?

cine naiba mai sunt si tembelii astia? se gasesc cate doi trei frustrati fara loc de munca si cu o pregatire evident foarte slaba se se grupeze intrun cacat de ong, probabil fondat pe reteaua tembelilor secolului, facebou, si sa manance cacat ca autoritatile, ca mediu, ca curvele virgine. si, pentru ca grija de mediu este la moda, poc! interesul le este acordat. niste prosti, si grupul de lepre, si cine le da atentie acestor sfertodocti cu basini in cap.

Martor ocular
31 octombrie 2016
Articol mincinos!!!

Poza e de acum doi ani!!! Intre timp s-au reabilitat plajele Constantei. Rusinica autorilor articolului !!!!

maria
31 octombrie 2016
VETERANILOR

In cartierul VETERANILOR nu sunt utilitati:apa, canalizare, lumina, gaze.Nu sunt strazi asfaltate, trotuare.Si noi platim taxe si impozite... cat trebuie sa mai asteptam?

PICTORUL SEVER. I.
31 octombrie 2016
DEZIMFORMARE PREELECTORALA

MME. PERHAITA,mata ori ai fost in ultimii 2 ani in coma,ori esti oarba. te instiintez ca grupul olandez care a construit INSULELE DIN DUBAI, de 2 ani ne consolideaza litoralul pe bani europeni si cu o competenta indiscutabila.locuiesc pe faleza nord si am filmat construirea plajei nord de la începutul lucrarii pana la darea in primire. NU EXISTA NICI 2M LATIME DE NISIP.DUPA 1 AN AVEM O PLAJA DE 150M LATIME, 2KM LUNGIME, DOUA DIGURI ASFALTATE SI UNUL IN LARG SUBACVATIC(PT. SPARGEREA VALURILOR). ARTICOLUL DUMITALE ESTE MINCINOS, SI PT. ACEASTA POTI AVEA MARI NECAZURI, PT. DEZINFORMARE. FOTOGRAFIA ESTE DIN TIMPUL SANTIERULUI.CARTIERELE REZIDENTIALE DESPRE CARE VORBITI SUNT CELE MAI FRUMOASE DIN CTA,CELE MAI INGRIJITE SI LINISTITE. DUMNEATA ESTI JURNALIST CUM ESTE PONTA "DOTORE" .ACEST ARTICOL ESTE CITIT IN TOATA TARA SI POATE SI IN STRAINATATE. PT. ACEST MOTIV,FIIND UN ARTICOL MINCINOS SI DEZMFORMATOR VA ROG,CA CETATEAN AL ACESTUI ORAS ,SA-L SUPRIMATI ORI SA-L ADAPTATI REALITATI ACTUALE. P.S.lucrarile de consolidare se vor relua acest an, tot din bani europeni pt plaja Mamaia si Mangalia.

Craii de curte veche
31 octombrie 2016
Plaja litoralului

Mai postavilor. Plaja este intradevar degradata . pentru acest fapt s-a intervenit de s-au marit, cele din Constanta, Mamaia, si Ef_Nord. Nu stiu studiul dar stiu precis ca la Navodari plaja s-a distrus de catre consilierii localli care s-au perindat si au laut fiecare cite un loc de casa(blocuri, pensiuni etc. vezi distrugerea fostului camping Popas II Mamaia) pe plaja. Unde se deverseaza apa menajara? In fose septice? NU IN MAREA NEAGRA SAU PINZA FREATICA. Se ridica blocuri de NEAM PROST pe plaja nu sunt drumuri de acces spre plaja, s-a construit o TIGANIE de pasarala made in PRIMARIA NAVODARI. Asa ca lasati-o mai moale ca sa reabilitat plaja . Au muncit altii pentru NOI-OLANDEZII.

ocazie
31 octombrie 2016
rezonabila

Inchiriez 1-2 camere din apartament de 3 camere pt a plati intretinerea,eu sunt mult plecata si ofer 1 camera la 350 ron ,2 camere 600 ron ,iar daca va aduceti frigider,masina de spalat si platiti toate utilitatile,curent,internet,intretinerea apartamentului ,ofer o camera la 300 lei si 2 camere la 550 ron(si desigur reparatii daca e cazul).Blocul e calduros,bine plasat la soare,in zona buna ,linistita,nu sunt probleme deloc cu apa,caldura,netul,curentul electric.Trebuie o garantie de 600 lei si discutiile vor avea loc de pe 1 noimbrie seara iar vizitele 2 noiembrie dupa masa si 3seara-5 noiembrie cand voi fi in oras .Pana aproximativ in 6 noiembrie.NU DORESC FUMATORI,sau macar sa nu fie inraiti si macar sa nu fumez in casa ,sa nu faca zgomot intre 22-6 ,sa nu primeasca non stop vizite,sa nu fumeze decat pe balcon,nu doresc persoane cu copil mic sub 3 ani sau catel murdar,contact la 0720189735 si fb io viki

europeanu
31 octombrie 2016
Oltenizarea litoralului

articolul e foarte bun.Papagalii ce comenteaza aiurea sunt platiti de pesedei.Ei au distrus si furat totul la malul marii.

nini
31 octombrie 2016
gresesti

salut, nu stiu daca o sa intri iar sa vezi articolul asta dar tot ce debitezi tu acolo in comentarii e fix menatalitatea romanului meltean care nu a iesit de la el de pe strada. Nu are rost sa iti spun ca esti intr-un fel sau altu desi ar trebui pt ca nu e timp de pierdut cu tine .

Răspuns la: cine sunt astia?
Adăugat de : victor, 31 octombrie 2016
cine naiba mai sunt si tembelii astia? se gasesc cate doi trei frustrati fara loc de munca si cu o pregatire evident foarte slaba se se grupeze...
ionel
31 octombrie 2016
distrugere

cand faceti niste investigatii si la piete???? administratia incaseaza cel mai putin din piete vor sa le inchida si sa le falimenteze.cine are interes sa dispara pietele constantei????????????

grigore
31 octombrie 2016
distrugere

are dreptate domnul si presa tace .....cifre de afaceri in comparatie: piete galati 20200000 ,piete focsani 3842600 ,piete sibiu 7200000 ,piete timisoara 7626600,piete braila 7092700 ,piete ploiesti 11730000,piete craiova 6872000 si in sfarsit al 2 lea oras din romania marele oras constanta o cifra rusinoasa de 8770000 ron .raportarile din 2015 .trageti voi concluzia cei de la cuget liber

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1034 secunde