Din ce în ce mai mulți copii cu autism. "Este nevoie de mai multe centre!"

555
Din ce în ce mai mulți copii cu autism.

Articole de la același autor

Numărul copiilor diagnosticați cu tulburări din spectrul autist este în creștere la nivelul județului Constanța. O spun responsabilii din domeniul Protecției Copilului care atrag atenția că este nevoie de o implicare mai mare a autorităților locale în crearea de servicii pentru copiii afectați. 


Tulburările din spectrul autist, tulburări pervazive de dezvoltare afectează un număr din ce în ce mai ridicat de copii. Potrivit psihologului Damian Totolan, din cadrul Facultății de Psihologie din cadrul Universității "Ovidius" Constanța, în prezent statisticile arată că un copil din 68 este diagnosticat cu astfel de tulburări. În acest moment, în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sunt înscriși aproximativ 500 de minori cu TSA. Dar numărul nu arată situația reală. Totodată, nu trece săptămână în care Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională Constanța (CJRAE) să nu elibereze câteva certificate de orientare școlară pentru cazuri noi depistate de autism. În aceste condiții, este necesară dezvoltarea mai multor centre unde să se realizeze terapie specifică. 


"Sunt cazuri în tot județul și este necesară implicarea autorităților locale pentru înființarea de centre de zi de recuperare, în fiecare localitate, care să vină în sprijinul acestor copii", a arătat Petre Dinică, directorul executiv DGASPC Constanța. Inclusiv la nivelul municipiului Constanța este necesar un astfel de centru, în condițiile în care, în prezent, există un singur centru, în subordinea direcției, unde beneficiază de terapie un număr de 55 de copii. 


Pe de altă parte, responsabilii de la nivelul DGASPC Constanța au arătat că în prezent se caută soluții pentru realizarea de centre unde să fie oferite servicii adolescenților și tinerilor diagnosticați cu autism. "Mulți părinți se întreabă ce se întâmplă după ce termină copiii școala. Și ca tineri, dar și ulterior, au nevoie de sprijin", a arătat psihologul Damian Totolan. 


"Noi trebuie să ne adaptăm, pentru ca ei să-și demonstreze unicitatea"
Dr. Gina Goleșteanu, medic șef Centrul de Sănătate Mintală Copii din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Andrei" Constanța, consideră că societatea trebuie să se adapteze să îi accepte pe copiii cu autism. "Fiecare copil este unic, iar noi toți, cei din jurul lor, trebuie să învățăm să îi ajutăm, să îi acceptăm. Pentru că, adevărul este că acești copii sunt normali. Sunt la limita normalului, fac parte din bio-diversitate. Ei au un mod particular de a înțelege, de a percepe lumea, de a se adapta. Mulți dintre ei au talente deosebite, care rămân nedescoperite și dacă reușim să găsim calea să îi sprijinim, vom fi cu toții mai câștigați. Sunt copii cu rezultate excepționale, au daruri, haruri, pe care noi suntem obligați să le descoperim. Iar noi, cei din jurul lor, trebuie să ne adaptăm, pentru ca ei să-și demonstreze unicitatea", a subliniat medicul neuropsihiatru constănțean. 




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.389 secunde