Speranță în lupta cu autismul. Adolescenți care au "învins" diagnosticul

1075

Articole de la același autor

Centrul de zi pentru copii cu autism, singura unitate din județul Constanța unde micuții diagnosticați cu tulburarea pervazivă de dezvoltare pot face terapie gratuit, a împlinit zece ani de la înființare. Ocazie pentru a arăta opiniei publice că "se poate", că terapia făcută cu responsabilitate și implicare are rezultate. 


Marius zâmbește puțin timid. Nu este prea vorbăreț, iar răspunsurile lui sunt scurte și la obiect. Nimic din atitudinea lui nu trădează faptul că, în urmă cu aproximativ 12 ani, primea un diagnostic pe viață: autism infantil. Astăzi, la 17 ani, merge la un liceu de masă, colegii nu știu despre lupta pe care o duce, de mai bine de un deceniu, pentru a "înfrânge" măcar într-o măsură, "încăpățânarea" tulburării din spectrul autist, are prieteni și visează să devină IT-ist. 


L-am întâlnit, ieri, la evenimentul organizat la Centrul de zi pentru copii cu autism cu ocazia împlinirii a zece ani de înființarea unității. A făcut parte din prima generație de copii autiști care a făcut terapie aici, în 2009 - anul inaugurării, și ieri a fost pentru prima dată când a trecut din nou pragul centrului. 


"Știam deja cum era aici. Mi se pare schimbat. La început, totul era nou", spune băiatul. Alături de el, Luminița și Florin Velea, vizibil emoționați, își privesc cu mândrie fiul. 


"Inițial, diagnosticul a fost întârziere în vorbire. Ulterior, am mers la Spitalul Obregia la București, unde a primit diagnosticul de autism infantil. Avea 5 ani. Am început terapia în privat, iar la 7 ani am venit aici, la centru. A făcut terapia aici un an, iar progresele s-au văzut", își amintește mama Luminița Velea. 
De la bun început a fost integrat în școala de masă - chiar dacă mai târziu, cu însoțitor -, iar în prezent este la liceu, clasa a X-a, fără însoțitor. 
"Le transmit părinților cu copii cu autism să nu le fie rușine cu diagnosticul copilului lor. Să lupte, căci progresele le dau putere. Când vedeam că progresează, voiam mai mult. E drept, îmi venea greu când vedeam că alți copii, de vârsta lui, au alte jocuri sau un limbaj mai dezvoltat. Dar toate pot fi depășite", a afirmat mămica. 


Cât despre viitor, tatăl, Florin Velea, spune că totul se face cu limită: "Din câte am înțeles, nu trebuie să forțăm nota, să nu îi pistonăm. El dorește să devină IT-ist, este dorința lui, noi îl sprijinim". 


"Plimbat" prin diagnostice, de la hipoacuzie, la autism 
Alan este un alt băiat care a urmat terapie comportamentală, socializare și logopedie în cadrul Centrului de zi pentru copii cu autism la începuturile unității. Astăzi în vârstă de 16 ani, și el merge la școală de masă și își bucură mama cu note frumoase și premii. E drept, notele autiste încă sunt prezente, dar progresul este considerabil. 


"Semnele le-am văzut pe la un an și ceva, doar că nu am început imediat terapie. Inițial, a fost diagnosticat cu hipoacuzie. Abia ulterior, după vreun an, am primit diagnosticul de autism infantil. În prezent, este diagnosticat cu autism atipic. Încă nu este totul «perfect», pe partea de socializare, de concentrare, de contact vizual. Dar este un copil care a progresat foarte mult", mărturisește mama lui, Simona Ismail. 


Alan a început să facă terapie la 4 ani și jumătate, în privat, iar la 6 ani și un pic a început să frecventeze centrul. Iar faptul că făcea terapie opt ore pe zi și-a spus cuvântul. A început din nou să vorbească, după ce părea că își pierduse această abilitate. 
"A făcut terapie cu PECS, la el ABA nu a funcționat, nu a răspuns bine, era frustrat mereu. Acum nu mai face crize. La școală merge cu umbră, pentru că am vrut să îl ferim de răutăți. Am încercat să renunțăm la umbră, dar el nu a dorit, nu este încă pregătit", a adăugat mămica. 


Centrul de zi pentru copii cu autism va fi extins 
Centrul de zi pentru copii cu autism este singura unitate din județul Constanța unde acești copii pot face terapie gratuit. Dacă în urmă cu zece ani, când a fost înființat, în evidențele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului erau în jur de 150 de copii cu tulburări din spectrul autism, în prezent, numărul lor se ridică la aproximativ 500. Și, potrivit specialiștilor prezenți la evenimentul aniversar, numărul este în creștere. Mai ales că, la nivel internațional, statistica arată că 1 din 68 de copii este diagnosticat cu această tulburare pervazivă de dezvoltare. 


În aceste condiții, Petre Dinică, directorul DGASPC Constanța, a arătat că direcția are în plan extinderea centrului și mai ales diversificarea serviciilor, pentru a se adresa și adolescenților cu TSA și, poate, pe viitor, inclusiv tinerilor. 


"În prezent, aici fac terapie 55 de copii, iar planul nostru este de mărire a capacității, cât și de creștere a vârstei până la care sunt primiți. În prezent, pot face terapie aici copiii până în maximum 12 ani. În 2020, intenționăm să înființăm centrul multifuncțional pentru copii cu tulburări din spectrul autism, sindrom Down și alte dizabilități neuropsihice, în cadrul unui proiect finanțat prin Ministerul Dezvoltării", a arătat directorul Petre Dinică. 


În cei zece ani de funcționare, la centrul de pe strada Horia Agarici au fost primiți în terapie 246 copii și au beneficiat de serviciile de evaluare 280 copii cu TSA. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4297 secunde