Terapia recuperării. Centrul unde se "rescrie" destinul copiilor cu autism

1210

Articole de la același autor

Centrul de zi pentru copii cu autism este singura șansă la terapie gratuită pentru micuții din Constanța diagnosticați cu o tulburare din spectru. Iar în condițiile în care la nivelul județului sunt înregistrați în jur de 500 de copii au autism, la nivelul centrului sunt în terapie 55 de copii. Puțini, dar numărul lor va crește din 2021, odată cu extinderea instituției. 


Tania este o fetiță de cinci anișori, frumoasă și curioasă. Îi place mult să se joace și să vorbească. Destul de des, în loc de răspuns, repetă întrebarea ce i-a fost adresată. Se frustrează când trebuie să aștepte autobuzul în stație și plânge mult când mama îi refuză un lucru dorit. Acestea sunt câteva dintre trăsăturile care îi mai dau de gol diagnosticul de autism infantil, pe care l-a primit puțin după împlinirea vârstei de doi ani. Este unul dintre cei 55 de copii care fac terapie, în prezent, în Centrul de zi pentru copii cu autism din municipiul Constanța. Structură a Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului Constanța, centrul este singura variantă pentru terapie gratuită pentru micuții diagnosticați cu autism din județul Constanța. 


O găsim pe Tania în unul din cele cinci module ale centrului. În timp ce fetița "face lecții", mămica o așteaptă alături de ceilalți părinți. Oana Macar este o tânără mămică și spune că luptă cu toate puterile pentru ca fetiței ei să îi fie bine. De trei ani, vin la Centrul pentru autism. Iar rezultatele au început să se vadă. "Sunt multe progrese. La început, nu știa nimic, nici cine era mama, nu avea contact vizual. Acum este bine, mulțumesc lui Dumnezeu. Mai sunt multe de învățat, dar suntem pe drumul cel bun", spune zâmbind Oana. Nu își pierde speranța, mai ales că a reușit ceea ce pentru mulți părinți ai copiilor cu autism este o luptă: integrarea într-o grădiniță de masă. "La început, cei de la grădiniță au încercat să mă trimită la o instituție specială. Cu greu a reușit să se integreze, pentru ca ea vrea numai să se joace, nu vrea să participe la activități. Este al doilea an la grădiniță, iar anul acesta merg și eu cu ea, ca însoțitor", a adăugat tânăra mămică. 


Tania este unul dintre cazurile fericite de la Centrul de zi pentru copii cu autism, căci progresele sunt constante și frumoase. An de an, sunt unul sau doi copii care "ies de sub spectru". Altfel spus, cu ajutorul terapiilor desfășurate în cadrul centrului, nu mai prezintă simptomele care să-i încadreze în diagnosticul de autism. E drept, subliniază Stănuța Dae, șefa centrului, recuperarea nu va fi niciodată de 100%, mereu vor fi semne care să-i diferențieze pe autiști, dar pot să fie funcționali. "Noi punem accent pe funcționalitate. Ce vreau eu de la un copil când pleacă din centru: să folosească toaleta, să mănânce singur, să privească în oglindă să-și verifice ținuta, să se spele pe mâini când este nevoie. Părinții pun accent pe vorbit, vor "poezia". Dar sunt copii cu autism care nu vor vorbi niciodată. 20% dintre ei sunt non-verbali, alții vor spune doar câteva cuvinte. Dar dacă acele cuvinte sunt funcționale, adică poate să spună ce vrea să mănânce, să facă, este un câștig", afirmă Stănuța Dae. 


În centru pot face terapie copiii până în 12 ani 
Din păcate, unul din marile neajunsuri ale centrului este numărul limitat de locuri. În condițiile în care în evidențele DGASPC Constanța sunt aproximativ 500 de copii cu autism, centrul poate asigura doar 40 de locuri. "Printr-un artificiu, am crescut numărul copiilor aflați în terapie la 55. Pentru că sunt copii care vin doar de două sau trei ori pe săptămână, în funcție de cum pot și părinții, având în vedere că vin și din județ, de la kilometri distanță. Și atunci, în restul zilelor, vin la terapie alți copii. În felul acesta, am redus lista de așteptare de la 22 la 7 copii. Dar și aceștia vor intra în terapie în momentul în care se va întoarce din concediu o colegă terapeut", a precizat Stănuța Dae. 


În cadrul centrului pot face terapie copiii cu vârste între 3 și 12 ani și doar pentru o perioadă de trei ani. Se procedează astfel pentru a li se oferi șanse de recuperare unui număr cât mai mare de copii. Mai ales că, așa cum arată toate statisticile, numărul copiilor diagnosticați cu autism este în creștere. Copiii sunt împărțiți în două grupe, o parte vin dimineață – în special cei mici, care nu merg la grădiniță sau la școală – iar cealaltă în cursul după-amiezii. 


Tot pentru a veni în sprijinul copiilor, la nivelul centrului a fost realizat un program pentru copiii cu vârste între 9 și 12 ani, care au nevoie de terapie de menținere – pentru a nu pierde achizițiile făcute. Aceștia vin de trei ori pe lună, vineri, câte trei ore. În prezent, centrul nu poate oferi soluții pentru copiii cu autism mai mari de 12 ani, deși ar fi nevoie, mai ales că și în mediul privat numărul terapeuților dispuși să facă terapie cu acești adolescenți este limitat. "Nu avem mobilier adecvat pentru copiii mai mari de 12 ani. Așteptăm să se definitiveze proiectul privind mărirea centrului, care până în 2021 ar trebui să se extindă în toată clădirea. Atunci vor fi mai multe cabinete, mai mulți specialiști și vom încerca să îi integrăm și pe cei cu vârste între 12 și 18 ani", a mai afirmat Stănuța Dae. 


O altă nevoie vizează existența unui kinetoterapeut. Patru ani, postul a tot fost scos la concurs, fără să se prezinte nimeni. În consecință, momentan postul a fost transformat, pentru a le oferi copiilor mai multe ore de terapie comportamentală și logopedie. "Când se va extinde centrul, vom avea și sală de kinetoterapie. Deocamdată am transformat-o într-un modul, pentru a mai primi opt copii la terapie", a mai precizat șefa centrului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4046 secunde