Din ce în ce mai ușor să primești ajutoare sociale

572
Din ce în ce mai ușor  să primești ajutoare sociale - poartaalbaajutorsocialbani-1355154016.jpg
Alocația pentru susținerea familiei, bugetul complementar pentru persoanele cu handicap și ajutorul de stat pentru agricultori vor fi exceptate din calculul veniturilor la stabilirea drepturilor de ajutor social, iar familiile monoparentale vor fi excluse din rândul beneficiarilor pentru care menținerea acordării drepturilor este condiționată de plata impozitelor și taxelor locale.


Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le aduce un nou proiect de Hotărâre de Guvern pe care Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale îl va promova în ședința Guvernului de săptămâna aceasta. Documentul aduce modificări și completări actelor normative complementare Legii nr.166/2012 pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.124/2011 pentru modi-ficarea și completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistență socială și, în același timp, spun reprezentanții ministerului, asigură unitate în punerea în aplicare a prevederilor acestora.

Familiile monoparentale nu mai sunt obligate să plătească impozitele și taxele locale

Astfel, conform noii legi, alocația pentru susținerea familiei, bugetul complementar pentru persoanele cu handicap și ajutorul de stat pentru agricultori, care, pe lângă veniturile deja exceptate, nu vor mai face parte din categoriile de venituri care se iau în calcul la stabilirea drepturilor de ajutor social și de alocație pentru susținerea familiei. Obligația de plată a impozitelor și taxelor locale la acordarea ajutoarelor sociale va fi păstrată doar în cazul celor cu drepturi stabilite de cel puțin șase luni, nu și în cazul familiilor monoparentale.

Asigurarea obligatorie a locuinței, plătită la AJPS

De asemenea, pentru eficientizarea procedurilor, polițele pentru asigurarea obligatorie a locuinței se vor plăti la agențiile județene pentru plăți și inspecție socială.

Stimulent de inserție și pentru concediu de doi ani

Modificările le vizează și pe mămici. Ministerul Muncii intenționează să acorde stimulentul de inserție și persoanelor care au optat pentru concediul de creștere a copilului până când copilul împlinește vârsta de doi ani. În plus, ar putea primi sume suplimentare pentru situațiile de suprapunere a cazurilor în care persoana se află în perioada de concediu și primește indemnizație pentru copil.

De asemenea, proiectul de act normativ reglementează modalitatea în care vor fi acordate drepturile de ajutor social și alocație pentru susținerea familiei, recalculate în condițiile prevăzute de Legea 166/2012. Propunerea de act normativ se găsește pe site-ul MMFPS.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9479 secunde