Directorii de școli nu vor mai preda la clasă. "Este nedrept față de elevi și supărător pentru noi!"

5383
Directorii de școli nu vor mai preda la clasă.

Articole de la același autor

Anul școlar 2018 - 2019 a început în unitățile de învățământ, pentru toate cadrele didactice și cele nedidactice. Se fac ultimele pregătiri pentru a-i primi pe școlari și preșcolari. În unele școli încă se mai face încadrarea, mai au loc mișcări de învățători și profesori.

În plină criză de cadre didactice, în care se apelează inclusiv la pensionari, managerii de unități de învățământ se văd nevoiți să se împartă între atribuțiile de conducere și cele de cadru didactic la clasă. Ministerul Educației a introdus posibilitatea ca aceștia să renunțe la orele de predare și să se ocupe exclusiv de coordonarea activității instituției de învățământ pe care o conduc. Însă rămâne de văzut dacă vor găsi cu toții înlocuitori, având în vedere că deja au dificultăți în a acoperi cu personal calificat toate posturile disponibile.

Astfel, pe 23 august, a fost aprobată în ședință de Guvern Ordonanța privind modificarea și completarea unor acte normative în domeniul educației. Actul normativ vine să modifice și să completeze mai multe aspecte importante din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, în vederea creșterii calității în învățământ.

Una dintre modificări se referă la posibilitatea personalului didactic de conducere, de îndrumare și de control de a fi degrevat total de norma didactică. De același drept pot beneficia și persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative din învățământ, ca urmare a participării la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ, aprobate din ordin al ministrului educației naționale. Prin același ordin, se stabilesc atribuțiile persoanelor degrevate de norma didactică.

Birocrația le ocupă tot timpul…

Directorii unităților școlare de renume din Constanța primesc măsura cu bucurie, știut fiind efortul pe care îl fac pentru a împăca toată birocrația, dar și prezența la ore, alături de elevi.

"Este o chestiune care se practică în Occident de ceva timp și este necesară, pentru că nu ne putem împărți între clasă și management. Consider că este un lucru foarte bun să avem această posibilitate, mai ales că sistemul din România este plin de birocrație, sunt foarte multe controale și foarte multe hârtii de făcut, mereu urgente, astfel încât ești pus în situația de a lipsi de la ore. Este nedrept față de elevi și supărător pentru noi, care nu mai apucăm, din păcate, să ne facem meseria", a declarat, pentru "Cuget Liber", managerul Școlii Gimnaziale nr. 39 "Nicolae Tonitza" din Constanța, prof. Nicoleta Bercaru.

La rândul său, directorul Colegiului Național "Mircea cel Bătrân", prof. Vasile Nicoară, subliniază încărcătura cu foarte multe hârtii și raportări pe care un manager este nevoit să le facă zilnic.

"Aceasta este o solicitare mai veche a directorilor, mai ales la școlile foarte mari, în care ești cu un program foarte diversificat. Din păcate, atunci când te împarți între hârtii și clasă, întotdeauna suferă partea didactică. Pierzi orele, trebuie să le replanifici, să le recuperezi. Tocmai de aceea consider că este o măsură bună. Sigur că este și riscul ca în unele școli să se creeze posturi didactice și să apară probleme cu încadrarea, dar cred că acestea sunt excepții. Însă sunt atât de multe urgențe, zilnic. Odată cu dezvoltarea acestei rețele electronice, te trezești că în 15 minute se cere cine știe ce raport și așa lipsești de la oră ca să îl faci…", a precizat prof. Vasile Nicoară.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0463 secunde