Directorul ABADL Bogdan Bola: „Nu suntem firmă de salubritate!”

719

Articole de la același autor

Munți de gunoaie. Acestea sunt „urmele” pe care le lasă pe plaje turiștii și constănțenii dornici de relaxare. La fel s-a întâmplat și în sezonul estival 2020, deși, după cum arată atât reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, cât și cei ai organizației de mediu „Mare Nostrum”, a fost mai curat decât în anii trecuți. În schimb, nu același lucru se poate spune și despre plajele sălbatice de pe litoralul românesc!

Pandemia de coronavirus nu a ținut departe turiștii de plajă. Sătui de măști și distanțare socială, românii au luat cu asalt plajele de pe litoralul românesc, cu miile. Dar, așa cum ne-am obișnuit deja, s-a dovedit că mai avem mult de învățat, ca și comunitate, în ceea ce privește protecția mediului înconjurător. Căci, după cum au subliniat reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, în urma turiștilor au rămas tone de deșeuri. PET-uri, resturi alimentare și ambalaje au încărcat la refuz pubelele de pe plaje, iar nisipul a ascuns multitudinea de mucuri de țigară.



În vreme ce turiștii arată cu degetul spre autoritățile statului, că nu își fac datoria, directorul ABADL Bogdan Bola subliniază: „ABADL nu este firmă de salubritate!”.

„Cineva îmi reproșa: «De ce nu strângeți mai des gunoaiele de pe plaje?». Simplu. ABADL nu este firmă de salubritate. Curățenia depinde în primul rând de cei care vin la malul mării, căutând relaxare. Noi ar trebui doar să întreținem curățenia pe care o facem, însă realitatea ne arată că este imposibil, cu munții de gunoaie lăsați în urmă. Totodată, pe plajele concesionate către terți, pe perioada sezonului estival, aceștia fac curat pe sectoarele lor. Și, ca să fim sinceri, au existat mai puține sesizări anul acesta privind mizeria de pe plajă, decât în ceilalți ani. Sectoarele cu probleme reale privind curățenia sunt cele „neadministrate” de operatori. Acolo, cetățenii «relaxați» aruncă tone de gunoaie zilnic. Locul preferat de cei mai mulți este între diguri”, a arătat directorul Bogdan Bola.

Zeci de amenzi, la sfârșit de săptămână, pe plajele sălbatice

Numeroase probleme au fost, toată vară, și pe plajele sălbatice aflate în administrarea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării. Este vorba despre plajele de la Corbu, Vadu și Midia, unde inspectorii ARBDD au dat, week-end de week-end, zeci de amenzi pentru încălcarea interdicției de a intra cu autoturismele pe plajă, camparea ilegală și pentru lăsarea de gunoaie. De exemplu, numai în cel mai recent sfârșit de săptămână inspectorii au aplicat 52 de sancțiuni, în valoare de peste 12.500 de lei. 





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.6591 secunde