Disperare și îmbulzeală la Bursa generală a locurilor de muncă

4027
Disperare și îmbulzeală la Bursa generală a locurilor de muncă - 387f986aa69488ec2c81b7b83e1dd2ad.jpg
Disperare! Asta se putea citi vineri pe chipurile sutelor de constănțeni care
s-au călcat în picioare la Bursa locurilor de muncă. Unii așteptau cu demnitate, alții se înghesuiau și dădeau din gură și din coate pentru a intra cât mai repede, probabil de frică să nu se epuizeze locurile până ajung ei. Cu toții însă sperau că vor pleca de acolo angajați.

Oamenii s-au așezat pe treptele Universității Maritime Constanța cu mult înainte de deschiderea bursei, astfel că la ora 10,05, când s-a permis accesul în clădire,
s-au bulucit la intrare cu disperare. Încercarea agenților de pază de a păstra ordinea a fost aproape zadarnică. Erau șomeri de toate vârstele: tineri, proaspăt absol-venți, mămici, chiar și cu copii în brațe, dar și persoane aproape de pensionare. Bursa s-a desfășurat simultan în trei locații din județ, Constanța, Medgidia și Mangalia, cu participarea a 93 de agenți economici.

"Accept orice!"
"Am 48 de ani. Am lucrat la negru în construcții până anul trecut, în septembrie. De atunci nu găsesc nimic. Am doi copii și nu lucrează decât soția. Ne descurcăm foarte greu. Sper să găsesc ceva aici. Accept orice", ne spunea Ilie Pascu, la intrarea în clădire. Nu l-am mai găsit mai târziu să îl întrebăm dacă a "găsit ceva", dar sperăm că din cele peste 1.900 de locuri de muncă propuse de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă s-a găsit măcar unul și pentru nea Ilie.
Oferta a cuprins locuri în toate domeniile, dar mai ales în turism, construcții, servicii, producție și agricultură. "În condițiile de nesiguranță ale vieții actuale, oferta AJOFM poate fi considerată o supapă de salvare pentru peste 1.900 de șomeri. Noi știm și înțelegem că nu venim în întâmpinarea tuturor dorințelor solicitan-ților, dar credem că în vremurile de criză pe care le traversăm trebuie să acceptăm și o altă variantă până la îndeplinirea visului nostru profesional", este de părere directorul adjunct al AJOFM, Emilia Murineanu.

285 de persoane angajate pe loc
Nu știm dacă, în urma bursei de vineri, va reuși să-și îndepli-nească visul profesional vreun constănțean șomer. Cert este că mulți dintre ei și-au găsit un loc de muncă, fie el și pe perioadă determinată, cum sunt cele din turism. Potrivit centralizării AJOFM, numărul total al persoanelor participante la bursă a fost de 1.979. Dintre acestea au fost selectate, în vederea angajării, 1.180 de persoane, 285 fiind încadrate pe loc. "În funcție de ramura de activitate a societăților, au fost angajați pe loc 23 de bucătari, 12 recepționeri, 10 vânzători, 67 de muncitori necalificați, 9 fierari betoniști, 3 șoferi autoturisme și camionete, 3 electricieni, 2 dulgheri, 2 ingineri construcții, 4 pavatori, etc.", a declarat, pentru "Cuget Liber", Gabriela Spătaru, purtător de cuvânt al AJOFM.
În luna martie 2010, rata șo-majului în județul Constanța era de 7,7%, numărul total al șomerilor ajungând la 24.593.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2173 secunde