Donați sânge, dar abia spre sfârșitul lunii! "Monitorizăm pungă cu pungă"

320
Donați sânge, dar abia spre sfârșitul lunii!

Articole de la același autor

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța (CRTS) a avut mereu nevoie de donatori și mereu s-a plâns că se află în deficit. De data aceasta, însă, lucrurile nu stau atât de prost, deși, odată cu instituirea stării de urgență, mulți oameni nu mai ies din casă.

Șeful CRTS, dr. Alina Mirella Dobrotă recunoaște că au avut probleme, dar când oamenii au aflat că pot dona sânge, conform ordonanțelor militare în vigoare, dar și în urma apelului făcut de Raed Arafat, au început să vină. Așa s-a ajuns ca timp de câteva zile, să crească numărul donatorilor, chiar la nivelul zilelor foarte bune, pentru ca apoi, de miercurea trecută, numărul acestora să scadă iar. Cu toate acestea, nu există, încă, un deficit.



"Avem stocuri și monitorizăm pungă cu pungă, pentru a nu se ajunge în situația ca acestea să expire, în condițiile în care intervențiile chirurgicale în spitale s-au redus și nu mai sunt internați bolnavii cronici. De asemenea, pentru a nu avea probleme, am decis să excludem de la donare cadrele medicale și persoanele din alte județe, iar cei care sună pentru a veni la noi, sunt rugați să se programeze începând cu săptămâna de după Paște sau în ultima din aprilie, pentru ca astfel să mai consumăm din ce avem. În condițiile în care avem recoltat sânge, este totul în regulă. Avem nevoie, în special, de persoane care să vină la donare, dar mai ales din rândul celor fidelizate, pentru a se putea pregăti, astfel, trombocitele, care nu au valabilitate decât cinci zile", a declarat pentru "Cuget Liber", medicul.


Dr. Dobrotă a precizat că dacă trombocitele expiră în cinci zile, eritrocitele rezistă, totuși, 42 de zile. Ca urmare, lumea este rugată, în continuare, să vină să doneze, dar nu neapărat, zilele următoare, ci mai degrabă spre sfârșitul lunii, când vor fi epuizate rezervele de acum.


Donatorii trebuie să aibă minim 18 ani

Donatorii nu trebuie să se sperie pe timpul acestei pandemii de coronavirus. Încă de cum pășesc în incinta Centrului de Transfuzii se face un pretriaj riguros, iar fiecare persoană în parte primește măști, mănuși, asta dacă nu cumva le are deja. Condiția este, însă, ca pe parcursul șederii lor la CRTS să le poarte corect, și mai ales să păstreze distanța regulamentară între ei.

Precizăm că persoanele care vor să doneze sânge trebuie să aibă neapărat vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani, greutatea peste 50 kg și să nu fi suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc. Cei care au trecut de 50 de ani sunt rugați să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.



Ca și până acum, persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază, la cerere, de șapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, o zi scutire în cazul elevilor, studenților și militarilor.


Precizăm că din punct de vedere imunologic, grupul 0 I poate dona sânge oricărui alt grup ("donatori universali"), grupul AB IV poate primi sânge de la oricare alt grup ("primitori universali"), grupul de sânge A II poate dona sânge numai grupului A II și AB IV, grupul de sânge B III poate dona numai grupelor B III și AB IV.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3777 secunde