Drama copiilor părăsiți: de ce nu-și pot găsi familii adoptive

650
Drama copiilor părăsiți: de ce nu-și pot găsi familii adoptive - dramacopiilorparasiti-1408461969.jpg

Articole de la același autor

Părăsiți în maternitate sau neglijați și exploatați de propriile familii, sute de copii constănțeni ajunși în centrele de plasament așteaptă de pe o zi pe alta ca visul de a avea o familie adevărată să devină realitate. Pe de altă parte, multora dintre aceștia li se refuză dreptul de a avea o familie doar pentru că nu mai sunt bebeluși.

Deși pare greu de crezut, reprezentanții Protecției Copilului susțin că centrele de plasament sunt pline de copii care aproape că nu au nicio șansă să fie adoptați. Aceștia fac parte din categoria "copiilor greu adoptabili", adică de vârstă mare, grupuri de frați, de etnie rromă, cu întârzieri în dezvoltare sau cu handicap.

"Anul acesta s-a deschis procedura de adopție pentru un număr de 38 de copii, dar în evidența Direcției figurează și această categorie de copii, declarați adoptabili încă din 2013. Aceștia sunt greu adoptabili pentru că nu au fost identificate persoane sau familii adoptatoare", susține Roxana Onea, purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța.

Pe de altă parte, anul acesta au obținut atestat de adopție 84 de persoane sau familii, dar soluționate au fost doar cele aflate la cel de-al doilea atestat având în vedere că vechimea atestatului reprezintă unul dintre criteriile care conferă prioritate familiilor la procedura de selecție inițiată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.

"Timpul de adopție al unui copil poate fi redus prin declararea acestuia ca fiind adoptabil într-un timp mai scurt, precum și prin disponibilitatea familiilor atestate de a accepta și copii din categoria celor greu adoptabili", mai precizează reprezentantul DGASPC.

Adopția, "un drum anevoios"

La începutul lunii august, în maternitatea din Constanța erau 11 copii abandonați: patru la Neonatologie, fiind născuți prematur și având între zero și trei luni, iar șapte la Pediatrie, având între trei și 12 luni. Pe lângă aceștia, alte câteva sute de copii încă așteaptă să spună "mama și tata", unor cupluri care intenționează să le devină părinți.

În ciuda eforturilor reprezentanților DGASPC Constanța de a soluționa un număr cât mai mare de cazuri, marea dramă a acestor copii este că Legea Adopțiilor este extrem de restrictivă, iar procedura este una standard și durează mai mult de un an.

"Pentru copiii intrați în sistemul de protecție se prioritizează menținerea legăturilor cu familia biologică și lărgită și numai în cazul în care aceștia declară în scris că nu își doresc reintegrarea copilului, abia atunci copilul poate fi declarat adoptabil și se poate demara deschiderea procedurii de adopție", precizează purtătorul de cuvânt al DGASPC Constanța, Roxana Onea.

Noi reguli în spitale

Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind realizarea obligațiilor ce revin autorităților și profesioniștilor implicați în prevenire și intervenție în situația copiilor părăsiți în unități sanitare. Astfel, Direcțiile pentru Protecția Copilului vor trebui să fie sesizate în cel mult 24 de ore în cazul copiilor abandonați în maternități, iar, dacă în cinci zile părinții nu pot fi identificați, se va dispune plasamentul de urgență, nerespectarea termenelor putând duce la sancționarea angajaților cu 5.000 de lei. Mai mult, conform noilor proceduri, angajații spitalelor nu au voie să prezinte minorii părăsiți persoanelor străine.

"În ceea ce îi privește pe copiii părăsiți în maternitate, DGASPC impune ca primă măsură plasamentul în regim de urgență al copilului la un asistent maternal profesionist. Pe de altă parte, copiii abandonați în spital nu sunt obligatoriu adoptabili. Mai mult de trei sferturi din numărul lor sunt reintegrați în familie. De la începutul anului și până în prezent am instrumentat un număr de 171 de cazuri", precizează reprezentantul DGASPC.  

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0909 secunde