Elevii constănțeni, instruiți de specialiştii RAJA despre rolul important al apei

585
Elevii constănțeni, instruiți de specialiştii RAJA despre rolul important al apei - x-scoala-altfel-1-1680007484.jpeg
Săptămâna aceasta, activitățile de informare-documentare derulate la nivelul RAJA, în cadrul programelor „Școala Altfel” și „Săptămâna Verde”, au continuat cu noi vizite ale elevilor, la punctele de lucru ale companiei. Cu această ocazie, ei au aflat informaţii despre procesul apei de la robinete, dar și despre tratarea apei uzate în stațiile de epurare.

Un grup de elevi de la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” din Năvodari și de la Școala Gimnazială „Mihai Viteazu” Constanța a vizitat sediul central al celui mai mare operator public regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă și al epurării apelor uzate, care deservește peste trei milioane de beneficiari din județele Constanța, Ialomița, Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Brașov și Bacău. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, copiii au avut prilejul de a vedea cum sunt efectuate câteva dintre analizele de laborator prin care se verifică calitatea apei potabile produse și distribuite și eficiența procedeelor de tratare, precum determinarea clorului, PH-ului apei, turbidității sau durității apei, sub îndrumarea şefului laboratorului de apă potabilă Palas, Bari Turchian.

Totodată, ei au aflat că apa potabilă este verificată zilnic, atât în laboratoarele de specialitate ale societății, cât și în cele ale Direcției de Sănătate Publică, prin efectuarea de analize fizico - chimice şi microbiologice. În același timp, tânăra generație a cules date prețioase despre circuitul apei în natură și din materialele informative puse la dispoziție de gazde. Activitatea elevilor de luni, 27 martie, s-a încheiat cu vizitarea Stației de pompare apă potabilă aflată în incinta sediului central al companiei. Deplasările având ca temă centrală APA au continuat și marţi, 28 martie, când trei clase de elevi de la Școala Gimnazială „Nicolae Tonitza” din municipiul Constanța, dar și reprezentanți de la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi” din Năvodari au făcut un amplu tur al Stației de Epurare Constanța Nord. În cadrul vizitei, copiii au avut prilejul de a cunoaște procesul tehnologic și utilajele din cadrul stației. Ei au aflat că, din momentul în care apele uzate părăsesc locuinţa, acestea trec printr-un amplu proces de transport, colectare și epurare, pentru ca apoi să poată fi deversate în Marea Neagră.

Specialiștii din domeniul apei le-au explicat copiilor ce înseamnă apele reziduale, de unde provin acestea, le-au arătat zona grătarelor rare - spații special amenajate în care sunt selectate materialele grosiere intrate în stație. Totodată, le-au vorbit oaspeților despre întregul proces de curățare a apei şi i-au învățat cum să protejeze rețeaua de canalizare, fără de care colectarea apelor uzate nu ar fi posibilă. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9779 secunde