Emisarul ONU ├«n Afganistan le-a cerut vineri talibanilor s─â ├«nceteze atacurile asupra ora┼čelor

201
Emisarul ONU ├«n Afganistan le-a cerut vineri talibanilor s─â ├«nceteze atacurile asupra ora┼čelor - srsgdeborahlyons-1628348514.jpg
Emisarul ONU ├«n Afganistan, Deborah Lyons, le-a cerut vineri talibanilor s─â "├«nceteze" ''atacurile asupra ora┼čelor'', solicit├ónd Consiliului de Securitate s─â le transmit─â un avertisment "f─âr─â echivoc", relateaz─â AFP, citat─â de Agerpres. ┼ó─ârile care sunt ├«n contact cu insurgen┼úii trebuie s─â-i avertizeze "c─â un guvern impus prin for┼ú─â ├«n Afganistan nu va fi recunoscut", a ad─âugat Deborah Lyons ├«n cadrul unei reuniuni a Consiliului.

Ea a amenin┼úat, de asemenea, c─â "derog─ârile" care permit reprezentan┼úilor talibanilor s─â c─âl─âtoreasc─â ├«n ciuda sanc┼úiunilor, care expir─â ├«n septembrie, nu vor fi re├«nnoite. Aceste derog─âri exist─â ''doar'' pentru a le permite s─â participe la negocierile de pace, care se desf─â┼čoar─â ├«n Qatar, iar re├«nnoirea lor ''va depinde de progrese reale'' pe frontul diplomatic, a avertizat reprezentanta special─â a secretarului general al ONU ├«n Afganistan.

''Ast─âzi avem ocazia de a demonstra angajamentul Consiliului de Securitate al ONU, al comunit─â┼úilor regionale ┼či interna┼úionale" pentru "a ├«mpiedica Afganistanul s─â cad─â ├«ntr-o situa┼úie catastrofal─â at├ót de grav─â ├«nc├ót va fi f─âr─â precedent ├«n acest secol", a subliniat Deborah Lyons.

O astfel de catastrof─â ar avea consecin┼úe mult dincolo de grani┼úele Afganistanului'', a ad─âugat ea, men┼úion├ónd c─â r─âzboiul a intrat ''├«ntr-o faz─â mai uciga┼č─â ┼či mai distructiv─â'', care acum aminte┼čte de ''Siria'' sau ''Sarajevo''. Pentru a evita "cele mai grave scenarii", Consiliul "trebuie s─â ac┼úioneze ├«n mod coerent ┼či rapid", a insistat ea, afirm├ónd c─â s─âpt─âm├óna viitoare va fi "crucial─â". ''Afganistanul se afl─â la o r─âscruce periculoas─â ├«ntre negocieri de pace sincere sau o serie de crize care se ├«ntrep─âtrund ├«n mod tragic - un conflict din ce ├«n ce mai violent dublat de o situa┼úie umanitar─â grav─â ┼či o proliferare a ├«nc─âlc─ârilor drepturilor omului''.

├Än ultimele trei luni, talibanii au cucerit mari zone rurale ┼či posturi de frontier─â cheie, ├«n cadrul unei ofensive fulger lansat odat─â cu retragerea for┼úelor interna┼úionale, care urmeaz─â s─â se retrag─â complet p├ón─â la 31 august. Ora┼čul Zaranj din sud-vestul ┼ú─ârii a devenit vineri prima capital─â provincial─â care a c─âzut ├«n m├óinile lor de la ├«nceputul atacurilor.

Reprezentantul guvernului de la Kabul la ONU, Ghulam Isaczai, care a cerut o astfel de reuniune a Consiliului de Securitate, a declarat c─â situa┼úia "se deterioreaz─â rapid" din cauza "unei recente escalad─âri a violen┼úei talibanilor ┼či a unor ofensive militare brutale ├«mpotriva marilor ora┼če".

Comentează știrea

Nu exist─â comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.22 secunde