Emisiunea de mărci poştale intitulată „Ziua paşaportului românesc” intră, de mâine, în circulaţie

189
1
Emisiunea de mărci poştale intitulată „Ziua paşaportului românesc” intră, de mâine, în circulaţie - banuti06106400-1678723563.jpg

Articole de la același autor

Romfilatelia introduce în circulaţie marţi emisiunea de mărci poştale intitulată "Ziua paşaportului românesc", alcătuită dintr-un timbru cu valoarea nominală de 11 lei, un plic prima zi şi o carte poştală maximă, pentru pasionaţii de maximafilie, precizează Agerpres.

"Oamenii au circulat dintotdeauna, doar că pentru aceasta au avut nevoie de documente de identificare. Purtând diverse nume de-a lungul timpului - scrisori adeveritoare, cărţi de pribegie, salvconducte, foi de circulaţie, foi de călătorie, pasuri, pasuşuri sau paşapoarte, ele cuprindeau uneori şi o descriere fizică a purtătorului. Conceptul modern de paşaport pentru multiple călătorii şi destinaţii, emis de naţiunea căreia îi aparţine posesorul lui, a apărut abia în secolul al XX-lea", aminteşte Romfilatelia într-un comunicat de presă.

În istoria noastră, termenul de paşaport apare pentru prima dată în Regulamentele Organice (1831 - 1832), dar în sens modern el este adoptat în timpul lui Alexandru Ioan Cuza, în 1865, când Consiliul de Miniştri al Principatelor Unite a hotărât ca "la intrarea şi ieşirea din hotarele ţărei, paşapoartele să se vizeze numai de autoritatea militară", iar în "interiorul ţărei să poată circula orice călător, fără a fi supus la vreo viză de paşapoarte sau ce li se mai cere pe la barierele oraşelor".

O lege asupra paşapoartelor a fost promulgată de Carol I la 19 martie 1912. Aceste acte erau emise în numele regelui, iar evidenţa eliberării lor cădea în sarcina Ministerului de Interne, căruia celelalte autorităţi emitente erau obligate să-i raporteze trimestrial.La 31 decembrie 2008 a fost pus în circulaţie paşaportul simplu electronic românesc, fiind extinsă implementarea sistemului informatic de emitere a acestuia la nivel naţional, astfel încât paşapoartele să fie eliberate solicitanţilor în termenele legale stabile. Odată cu introducerea în circulaţie a paşapoartelor simple electronice, autorităţile române vor aplica principiul o persoană - un paşaport. Pe măsură ce tehnologia avansează, iar comunicarea la distanţă într-un mediu securizat devine noua normă, nu există nicio îndoială că paşaportul românesc de mâine poate căpăta noi valenţe, care să corespundă în permanenţă nevoilor societăţii, arată Romfilatelia.

Emisiunea va fi disponibilă de marţi, 14 martie, în reţeaua magazinelor Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, precum şi în magazinul online, la adresa http://romfilatelia.ro/store/.

Comentează știrea

termenul de paşaport
13 martie 2023
Conceptul

"Termenul de Paşaport", de acord dar conceptul sub alta denumire era folosit din antichitate. Ex: "solie la Imparatul Imparatilor". Granite Statale erau de multa vreme, nu ajungea nimeni "necunoscut" la un reprezentant al autoritatii.(fara acreditate sau hartie cu pecete recunoscuta, etc). Romania ca termen "stabil" mai degraba de la Cuza, etc. iar actul de circulatie de atunci. Bine de stiut si asta, dar e importanta si "Puterea Pasaportului" (vize, etc)

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4566 secunde