Escrocherii online cu bani mulți! Cum să faceți plăți pe internet fără a cădea în plasa hackerilor

1173
Escrocherii online cu bani mulți! Cum să faceți plăți pe internet fără a cădea în plasa hackerilor - fotofondescrocheriionline-1481217167.jpg

Articole de la același autor

Cu siguranță ați primit, cel puțin o dată, un mail prin care erați anunțați, într-o română agramată, că ați moștenit unul, două sau trei milioane de euro sau ați primit în mail proforme false, prin care vă pot fi furate conturile. Mai mult decât atât, o mulțime de escrocherii online au loc fără ca victima nici măcar să observe.


Totuși, dacă respectați câteva precauții simple, puteți reduce considerabil șansele de a fi escrocat online. Fraudatorii pot folosi internetul pentru a promova frauda, prin e-mailuri nesolicitate sau junk, cunoscute sub denumirea de spam. Chiar dacă primesc doar câteva răspunsuri la milioanele de e-mailuri pe care le trimit tot merită efortul. Fiți precaut când este vorba să răspundeți, chiar dacă o faceți numai pentru a vă "dezabona", deoarece în acest mod îi veți confirma fraudatorului faptul că a ajuns la o adresă de e-mail reală.


Atenție, orice e-mail pe care îl primiți de la un expeditor pe care nu îl cunoașteți, și nu vă este adresat în mod specific, în care vi se promit anumite beneficii este probabil un SPAM. "Soft-urile dăunătoare - denumite și malware, spyware, programe keylogger, cai troieni sau troieni - implică amenințări privind securitatea online. Fraudatorii încearcă să instaleze acest program software pe calculatorul dumneavoastră pentru a obține accesul la fișierele pe care le aveți salvate în calculator și la alte date personale și parole.


Fraudatorii folosesc o gamă variată de șiretlicuri pentru a instala software-ul acestora în calculatorul dumneavoastră. Vă pot păcăli să dați clic pe un link sau un mesaj pop-up dintr-un e-mail spam sau prin accesarea unui website fals creat doar pentru a infecta calculatoarele vizitatorilor", explică Sorin Mierlea, președintele asociației InfoCons.
Licitațiile și cumpărăturile online pot fi foarte distractive și vă pot ajuta să găsiți oferte bune. Din păcate, acestea atrag și fraudatorii.


Licitații și tranzacții false


Adesea, fraudatorii vor încerca să vă convingă să efectuați tranzacții în afara site-urilor de licitație online. Aceștia pot pretinde că persona care a câștigat o licitație la care ați participat s-a retras și vă pot oferi respectivul articol dumneavoastră. Odată ce ați plătit nu veți mai auzi de ei și site-ul de licitații nu vă poate asista în niciun fel.


Malware constă în dezvoltarea de programe sau fișiere cu scopul de a crea prejudicii. Malware include virușii de calculator, viermi și troieni. Spyware este un software instalat într-un calculator, care sustrage informații din acesta fără aprobarea sau cunoștința utilizatorului și divulgă informațiile unui terț. Spyware este un instrument de colectare a informațiilor confidențiale - este utilizat pur și simplu pentru a spiona oamenii și pentru a colecta informații despre aceștia. Persoanele care instalează acest program pot ținti informații precum date bancare sau referitoare la cardul de credit sau alte informații comerciale importante sau confidențiale. Informațiile obținute pot fi folosite de ei înșiși sau le pot oferi altor persoane.


Keylogger-ul este un software care înregistrează ceea ce utilizatorul tastează cu scopul de a capta informații private, parole sau date financiare sau referitoare la cardul de credit. Ocazional, keylogger-ul poate consta într-un echipament fizic anexat unui calculator.


Atenție de unde cumpărați online!


Dacă alegeți să faceți cumpărături online sau să participați la licitații online, asigurați-vă că sunteți la curent cu politica de rambursare și de gestionare a proceselor de litigii și fiți atent să nu vi se taxeze un preț excesiv. De asemenea, este recomandat să utilizați un serviciu de custodie. Acest serviciu va reține plata dumneavoastră și o va trimite vânzătorului odată ce ați confirmat primirea articolului achiziționat. De regulă, se percepe o mică taxă pentru acest serviciu.
Nu cumpărați niciodată de la ofertanți evaluați slab pe site-urile de licitații și asigurați-vă că faceți cumpărături numai de pe site-uri legitime de cumpărături.


Nu răspundeți spam-urilor!


Nu răspundeți e-mailurilor spam, chiar și cu scopul de vă dezabona și nu faceți click pe link-uri și nici nu apelați numere de telefon listate într-un e-mail spam. Asigurați-vă că dețineți software de protecție și consultați un specialist în calculatoare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4051 secunde