Expediție comună a biologilor români, bulgari, turci și ucrainieni, pe Marea Neagră

147

Articole de la același autor

Mai mulți biologi români, bulgari, turci și ucrainieni au pornit, în cursul zilei de ieri, într-o expediție comună pe Marea Neagră, pentru a observa mediul marin. Este vorba despre proiectul "Evaluarea vulnerabilității ecosistemului Mării Negre la presiunile umane" (Anemone), coordonat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa", în parteneriat cu Institutul de Oceanologie - Academia de Științe (IO-BAS), Bulgaria, Consiliul de Cercetare Științifică și Tehnologică din Turcia/Centrul de Cercetare Marmara – (TUBITAK-MAM), Fundația de Cercetare Marină din Turcia (TUDAV) și Centrul Științific pentru Ecologia Mării (UkrSCES), Ucraina.


Astfel, o echipă de 17 cercetători marini din patru țări (Bulgaria, România, Turcia și Ucraina) s-au îmbarcat la bordul navei de cercetare "Mare Nigrum" pentru prelevarea probelor de apă, sedimente și organisme marine, în vederea evaluării sănătății mării noastre. "Puternicul spirit de colaborare al proiectului Anemone face ca biologii, chimiștii și fizicienii să vorbească, timp de o săptămână, până pe 8 octombrie, cu scopul de a-și spori cunoștințele și a proteja mai bine ecosistemul marin", explică reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa".


În timpul expediției se vor folosi diverse modalități de prelevare pentru determinări calitative și cantitative ale diferiților parametri. Zilnic, echipa de cercetare a planificat prelevarea pe patru stații, în total 21 de stații. Pe fiecare stație se va sta câteva ore, fiind prelevate minimum 4 orizonturi din coloana de apă. Probele vor fi sortate, fotografiate, conservate și etichetate la bordul navei.


La finalul expediției, probele vor fi analizate de către cercetători, datele vor fi colectate împreună, analizate și publicate sub forma raportului "Stării mediului marin din zona vestică a Mării Negre".
Proiectul Anemone este finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014 - 2020, valoarea totală fiind de peste 990.000 de euro.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2908 secunde