Județul Constanța numără, la acest moment, 151.000 de pensionari, iar acestora li se adaugă în fiecare an alții "proaspeți". Problema este că mulți dintre cei care se apropie de vârsta pensionării nu sunt informați suficient și nu știu cum se calculează punctajul în urma căruia își vor încasa banii de la stat.
"Am lucrat timp de 40 de ani la o întreprindere, ca femeie de serviciu. Am depus actele la Casa Județeană de Pensii (CJP) și acum aștept să îmi iasă decizia și să primesc banii. Nu știu sigur cât voi lua și sunt nerăbdătoare să aflu", ne-a declarat Ileana P., o constănțeancă. În această situație se regăsesc și alte persoane. Oamenii muncesc, dar sunt, de multe ori, dezinformați. Iau în considerație vorbele altor semeni și se gândesc că dacă un vecin încasează o anumită pensie sau un coleg, ar trebui ca și ei să ia tot atâția bani.
Toți aceștia trebuie să știe că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010, cu modificările și completările ulterioare, cuantumul pensiei fiecărei persoane se determină prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat, cu valoarea unui punct de pensie.
Pentru a se ajunge la punctajul mediu anual trebuie, mai întâi, determinate punctajele lunare și punctajele anuale.
"Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică.
Numărul de puncte realizat în fiecare lună a unui an se însumează, iar prin împărțirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. Referitor la punctajul mediu anual realizat de asigurat, acesta se află prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare prevăzut în funcție de luna și anul nașterii", a explicat purtătorul de cuvânt al CJP, Kristina Mutiș.
În momentul de față, valoarea punctului de pensie este egală cu 1.265 de lei. Această valoare se înmulțește cu punctajul mediu anual realizat de fiecare asigurat în parte și rezultă pensia fiecăruia. Punctajul mediu anual apare în partea de jos a talonului de pensie.