Expoziție de picturi, icoane și goblenuri a bolnavilor cu tulburări de comportament

1709

Articole de la același autor

La Mamaia se desfășoară, zilele acestea, în premieră, "Simpozionul de psihiatrie ponto-danubian".
În cadrul evenimentului, bolnavii psihotici au realizat o expoziție de picturi, goblenuri și icoane.

Specialiștii în psihiatrie susțin, zilele acestea, cursuri pe probleme de suicid, afecțiunea Alzheimer, depresia severă sau tulburarea afectivă bipolară în cadrul "Simpozionului de psihiatrie ponto-danubian".
Dr. Mihai Tatu, medic primar psihiatru, organizator al evenimentului, ne-a declarat: "Am invitat specialiști din toată țara pentru a dezbate temele alese și pentru a discuta cele mai noi tratamente terapeutice". Medicul dorește ca acest eveniment să devină o tradiție pentru zona Dobrogei.
O temă neocolită în cadrul simpozionului a fost suicidul. Specialistul ne-a spus că, atât Tulcea cât și Constanța, se încadrează în media europeană de suicid, adică de 14-15 la suta de mii de locuitori, în Constanța înregistrându-se 14,9 cazuri de suicid la suta de mii de locuitori.

Peste 70 de lucrări expuse
În cadrul simpozionului, dr. Mihai Tatu a organizat o expoziție de picturi, icoane și goblenuri realizată de bolnavii din Tulcea. Peste 70 de lucrări impresionante au fost expuse, toate realizate de schizofrenici.
Prezentarea lucrărilor se va face astăzi chiar de cei care au realizat exponatele. "Toate lucrările sunt realizate de bolnavii psihotici tulceni, mai exact, de cei care suferă de schizofrenie" a precizat medicul Mihai Tatu. Lucrările au fost realizate în cadrul Centrului de Sănătate Mentală de la Tulcea, al cărui coordonator este organizatorul simpozionului. Centrul are atelier de pictură, atelier de artizanat și un atelier de psihoterapie. Profesori de la Palatul Copiilor din Tulcea vin de două ori pe săptămână și stau câte două ore cu bolnavii. Psihoticii învață în cadrul Centrului de Sănătate Mentală și limba engleză.
Unul dintre bolnavi a realizat două autoportrete impresionante și un portret al surorii sale. A mai participat și cu alte lucrări în cadrul altor expoziții. A absolvit Institutul de Marină Civilă și a navigat câțiva ani, dar, de când a aflat că este schizofrenic, i-a fost foarte greu să se încadreze pe piața muncii.
Expoziția nu este cu vânzare, însă dr. Tatu nu exclude posibilitatea ca cineva să dorească să achiziționeze un tablou.
Expoziția urmează să se mute la Tulcea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7376 secunde