Farmaciile, luate cu asalt pentru cumpărarea testelor rapide de Covid

1546

Articole de la același autor

Pe zi ce trece, numărul cazurilor de Covid-19 este tot mai mare, iar municipiul Constanţa se apropie cu paşi repezi de o incidenţă de şapte cazuri la mia de locuitori. Această situaţie i-a determinat pe o bună parte dintre cetăţenii acestui oraş să se testeze împotriva nemilosului virus, chiar şi la primele semne de răceală.

Pentru a scăpa de chinul testelor PCR, constănţenii apelează, cu mic, cu mare, la cele mai simple, testele recoltate din propria salivă, care, de altfel, sunt şi cele mai uşor de efectuat. Aşa se face că farmaciile îşi epuizează destul de repede acest tip de teste, care pot fi utilizate pentru a detecta antigenul Sars-CoV-2, sunt non-invazive şi, bineînţeles, la îndemâna oricui.

„Numai ieri am dat două cutii de teste. Nu există zi în care să nu avem măcar 20-30 de persoane care să întrebe de ele, pentru a vedea dacă sunt infectaţi sau nu”, ne-a declarat Ana Maria P., farmacistă. Indiferent de cartier, toate drogheriile se confruntă cu această situaţie: multă lume care preferă testarea la domiciliu, în loc să sune la 112 sau să meargă la vreo clinică pentru a face acest lucru.

„În urmă cu două zile am rămas fără nici un astfel de test. Din oră în oră, ne-au călcat pragul persoane care spuneau fie că le doare gâtul, fie că li se pare că sunt răcite, că parcă simt un pic de febră etc. Oamenii sunt speriaţi şi vor să îşi verifice 
sănătatea”, a adăugat Violeta B., o altă farmacistă.

Specialiştii în domeniu spun că testul din salivă prezintă o serie de avantaje. În primul rând, este de ajutor în diagnosticul infecţiei cu SarsCoV-2 şi este mult mai rapid şi accesibil, şi, pe deasupra, nu creează disconfort, în comparaţie cu testul PCR. Apoi, nu este costisitor, comparativ cu PCR-ul, nu doare, nu comportă risc de lezare şi poate fi efectuat de către oricine.

Totodată, farmaciştii constănţeni au constatat că testele de salivă sunt de preferat în depistarea noului coronavirus, în detrimentul celor nazofaringiene. De partea cealaltă, oamenii spun că optând pentru o astfel de metodă de depistare a virusului, nu mai sunt chinuiţi. „Eu prefer acest tip de test, pentru că nu mai trebuie să bagi tamponul până la creier, prin nas, iar rezultatul poate fi aflat rapid”, a precizat Ilie M., un constănţean. Desigur, cei care nu le găsesc în unităţile care vând medicamente, le pot comanda de pe Internet, care abundă în astfel de oferte.

Potrivit Colegiului Farmaciştilor din Constanţa, Vasile Rizea, mai există o posibilitate de testare: în mod direct în cele şapte farmacii. „Nu putem introduce în sistem şi alte unităţi, pentru că sunt o mulţime de condiţii de îndeplinit. Nu sunt unităţi în plus care să solicite intrarea în sistem. Cursul de pregătire pentru a putea testa pacienţi a fost făcut de mai mulţi farmacişti, dar farmaciile în care îşi desfăşoară ei activitatea nu au condiţiile cerute prin lege şi a rămas ca dacă, între timp, le vor îndeplini, să fie pregătiţi pentru aşa ceva. Testarea se face numai între anumite ore, pe bază de programare, iar testul este gratuit”, ne-a declarat acesta. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.7994 secunde