Pregătiri pentru testarea anti-Covid în farmacii. „Nu vor fi condiţii pentru toate spaţiile”

1432

Articole de la același autor

Ministerul Sănătății a venit, săptămâna aceasta, cu propunerea ca farmaciile să poată desfășura activități de testare rapidă antigenică pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. Această zonă destinată activităţii de testare rapidă va trebui să fie organizată pe o suprafaţă delimitată, destinată exclusiv acestui proces şi trebuie să îndeplinească o serie de condiţii.

În primul rând, această zonă ar trebui să fie amplasată într-un perimetru ce poate fi aerisit corespunzător şi care să fie dotată cu mobilierul necesar. Apoi, pe mese, de exemplu, va fi nevoie de diverse materiale de curăţat şi dezinfectat, scaune, recipiente pentru colectarea deşeurilor biologice rezultate din activitatea de testare. Totodată, farmaciştilor li se cere să aibă o suprafaţă de minim patru metri pătraţi utili, şi, desigur, să poarte, obligatoriu, mască, vizieră, mănuși și halat de unică folosință.

Proiectul mai prevede că, în situaţia în care nu există posibilitatea îndeplinirii acestor condiţii, farmacia respectivă să poată amplasa nişte corturi sau cabine de testare izolate.

Cât de pregătite sunt farmaciile din judeţul Constanţa pentru aceste schimbări? Ce părere au farmaciștii despre ce se va întâmpla?

Președintele Colegiului Farmaciștilor din Constanța, Vasile Rizea a declarat pentru „Cuget Liber” că este bine să se facă teste și în farmacii, doar că acestea nu vor putea fi făcute oriunde.

„În primul rând, este nevoie de nişte condiţii speciale pe care trebuie să le respectăm, un spaţiu steril, pentru că testarea nu poate fi realizată pe stradă. Evident, nu vor fi condiţii pentru aşa ceva în toate farmaciile, ci doar în câteva dintre ele. La acest moment, nu avem încă normele. Deocamdată, s-a hotărât doar că testările pot fi făcute şi la noi şi atât. Mai mult decât atât, este nevoie de nişte cursuri, în prealabil, pentru că nu ne apucăm să testăm peste noapte. O să aflăm curând ce condiţii vor fi de îndeplinit în farmacii, ce norme, ce unităţi îndeplinesc condiţiile necesare şi au personalul necesar etc. În ceea ce priveşte testele, cred că vor fi făcute cele din salivă, întrucât probele sunt mai uşor de recoltat, faţă de celelalte, nazo-faringiene”, a precizat Rizea.


Întrebaţi ce părere au despre testările ce urmează a avea loc în farmacii, constănţenii intervievaţi au spus că sunt de acord cu ele.

„Decât să mă chinui acasă să-mi fac un test şi să nu reuşesc, mai degrabă prefer să merg la farmacie. În plus, acestea sunt rapide şi mult mai ieftine decât cele PCR, de exemplu”, ne-a mărturisit Sebastian M., în vârstă de 57 de ani. De aceeaşi părere este şi Violeta C., de 45 de ani. „Testele din salivă, dar şi celelalte sunt efectuate în câteva minute şi sigur farmaciştii sunt mult mai îndemânatici decât oamenii de rând”, a adăugat femeia. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4135 secunde