Fetița operată de apendicită în Spitalul Județean s-a stins din viață

3711
Fetița operată de apendicită în Spitalul Județean s-a stins din viață - e0e5486446ed62ce06d20e36f5768613.jpg
Copila din Mangalia, care a intrat în comă profundă după ce a fost supusă unei operații de extirpare a apendicelui, s-a stins din viață duminică după-amiază. Fetița, care ar fi împlinit nouă anișori luna viitoare, va fi înmormântată în rochița albă, de prințesă, pe care rudele i-o cumpăraseră pentru ziua ei.

Intervenția chirurgicală căreia i-a fost supusă micuța Andreea Angela Axinte, în cadrul Secției de Chirurgie Pediatrică a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, este considerată, în lumea medicală și nu numai, ca fiind banală. De altfel, zeci de apendictomii (extirpare a apendicelui) sunt efectuate zilnic. În urma unei astfel de operații însă, starea de sănătate a Andreei s-a alterat rapid și au apărut complicațiile: au început convulsiile, fetița a făcut stop respirator și a intrat în comă profundă. Investigațiile la computerul tomograf, efectuate după intervenția chirurgicală, au evidențiat un hematom de șase milimetri în zona occipito-temporală dreaptă a creierului și hemoragie craniană.
O săptămână a stat conectată la aparatele de menținere a vieții. Duminică după-amiază, micuța a făcut din nou stop cardio-respirator. Medicii au încercat să o resusciteze, timp de 40 de minute, dar nu au mai reușit să o salveze. "La ora 14,45 a fost consemnat decesul", ne-a declarat dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt SCJU Constanța.

"Cânta și dansa mereu, ca la televizor"
Vestea i-a devastat pe părinții copilei. Își doriseră mult să aibă o fetiță, iar după ce au făcut doi băieți, acum în vârstă de 12 și respectiv 10 ani, a venit pe lume și Andreea Angela. Nu a fost bolnăvicioasă, ba din contră, avea o constituție robustă și era foarte activă, povestesc rudele. "Cânta și dansa mereu, spunea că este la televizor", își amintește Steluța Marcel, mătușa fetiței.
Din acest motiv, familia nu înțelege cum este posibil ca un copil care a fost sănătos mereu, să moară în urma unei operații de apendicită. "În urmă cu vreo zece zile a început să spună că o doare burtica, dar alerga în continuare, se juca. Medicii mi-au spus că au apărut complicațiile din cauza hematomului pe care l-au des-coperit pe creier, care e posibil să fie de la o lovitură mai veche. Dar nu s-a lovit, nu a căzut, nici înainte, nici cât a fost în spital, am fost lângă ea. Nu înțeleg ce
s-a întâmplat. Era pe moarte și medicii nu mi-au spus. Acum trebuie să o ducem la capelă, dar eu nu vreau să o văd acolo", ne-a zis, printre lacrimi, Daniela Axinte, mama micuței.
"Suntem devastați cu toții. Mama ei stă numai în ceaiuri și sedative, iar taică-su plânge în continuu, la fel și frățiorii. O iubeau foarte mult, era cea mai mică. Eu am o fetiță de șapte anișori jumătate, cu care Tița, cum îi spuneam Andreei, se juca mereu și mă întreabă acum unde este verișoara ei", a mai afirmat, printre lacrimi, și mătușa copilei.
"Verișoara mea nu a fost bolnăvicioasă. Când a dus-o taică-su la Spitalul Mangalia, dr. Kadisha Muayabo a vrut să o opereze, dar nu a putut pentru că nu ar fi avut cele necesare, așa că au trimis-o la Constanța. Aici, însă, lucrurile s-au complicat. La internare nu au constatat că ar fi avut hematom, iar după operație a fost prea târziu. Așteptăm și noi să vedem ce se spune după autopsie, de unde provenea hematomul", ne-a spus vărul micuței decedate.
Pe 20 noiembrie, Andreea Angela ar fi împlinit nouă anișori, iar mătușa ei îi cumpărase deja o rochiță albă, asemănătoare veșmintelor păpușilor cu care se juca mereu. Acum, copila va fi înmormântată în rochița "de prințesă" sau "de zână", cum îi plăcea ei să spună.

Reprezentanții spitalului amână să se pronunțe
Cât privește circumstanțele care au dus la apariția complicațiilor medicale și la decesul pacientei, reprezentanții spitalului preferă, de câteva zile, să păstreze tăcerea. Vineri, 23 octombrie, s-a întrunit comisia medicală (formată din directorul medical al SCJU Constanța și șefii de secții), convocată tocmai pentru a analiza evoluția cazului micuței Andreea Angela și în mod special pentru a stabili dacă a fost vorba de vreo culpă medicală. Au luat cuvântul în fața comisiei dr. Gabriela Dascăl - chirurgul pe garda căruia a fost internată micuța, dar care a decis să o țină pe tratament până a doua zi, dr. Mioara Georgescu - chirurgul care a efectuat intervenția chirurgicală, cât și anestezistul care a asistat.
Concluziile comisiei ar fi trebuit să fie făcute publice ieri, dar reprezentanții spitalului au hotărât să aștepte și rezultatul preliminar al autopsiei. "Datele anchetei s-au schimbat, trebuie avut în vedere raportul autopsiei, cât și rezultatul probelor recoltate din organe, conform procedurii", ne-a declarat dr. Florian Stoian, adăugând că primele informații vor fi oferite presei în cursul zilei de astăzi. De menționat totuși că surse din cadrul spitalului, care și-au menținut rezerva în privința cauzei morții, au pronunțat cuvântul "septicemie".
Trupul neînsuflețit al micuței Andreea Angela va fi depus, astăzi, pentru priveghi, la capela din vecinătatea Spitalului Mangalia, iar înmormântarea va avea loc mâine.
Părinții nu s-au hotărât dacă vor să urmeze calea legală pentru tragerea la răspundere a celor responsabili pentru moartea prematură a micuței. Mama, Daniela Axinte, ne-a declarat că așteaptă mai întâi concluziile autopsiei, apoi se vor decide, mai ales că posibilitățile financiare sunt reduse.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6228 secunde