Formularul E112 - rezervat bolnavilor aflați cu un picior în groapă

3049
Formularul E112 - rezervat bolnavilor aflați cu un picior în groapă - 64872cf30bc978c2e24b3c4731c37f40.jpg
Românii sunt dezamăgiți de sistemul sanitar din țară. Cum să nu fie, când trebuie să se plimbe de la un medic la altul pentru a afla boala de care suferă, trebuie să plătească milioane de lei pentru investigații și medicamente, inclusiv pentru cele gratuite, iar de politețe și compasiune au auzit doar câteva cadre medicale.

Pacienții au dreptul, conform normelor europene ce trebuie respectate și în țara noastră, la asistență medicală în orice stat membru al UE. Pentru bolnavii români însă, accesul la asistența medicală de peste hotare este restricționat de posibilitățile financiare. Pentru cei cu putere financiară, tratarea într-un spital de peste hotare nu reprezintă o problemă, pentru ceilalți, statul a pus la dispoziție formularul E112.

20 de constănțeni tratați în spitalele din UE de la începutul lui 2010
Conform datelor puse la dispoziție de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța, 70 de bolnavi din județul nostru au suferit intervenții chirurgicale sau tratamente în țările UE în 2009. De la începutul anului în curs, alți 20 de constănțeni au plecat la unitățile sanitare de peste hotare. "Cei mai mulți dintre pacienții care se tratează în străinătate cu ajutorul formularului E112 suferă de malformații congenitale și ajung în țări precum Germania, Italia, Franța și Austria", a declarat, pentru "Cuget Liber", Lămâița Antohi, purtător de cuvânt CJAS.
Numărul beneficiarilor formularului E112 ar fi mult mai mare, dar condițiile de eliberare a respectivului document - necesar pentru ca acoperirea costurilor asistenței medicale prin asigurarea de sănătate, sunt restrictive.

Condiții de selecție restrictive
Astfel, Ordinul 592/2008 al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) stipulează: "serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de bază de care beneficiază asigurații în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, iar acesta nu poate fi efectuat într-un intervalul de timp normal în niciuna din unitățile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante și evoluția probabilă a bolii. De asemenea, trebuie precizat (n.r. în dosarul medical) în mod explicit și argumentat motivul pentru care serviciul medical nu poate fi acordat într-un intervalul de timp normal într-o unitate sanitară din România. Dosarul medical trebuie întocmit de un medic sau o unitate sanitară aflată în relații contractuale cu o casă de asigurări de sănătate din România".
Dar în clinicile și spitalele din țara noastră pot fi tratate aproape toate bolile. Nu la standardele din țările UE și fără a garanta vindecarea (nici pe departe!) dar pot fi tratate. Prin urmare, singura speranță a bolnavilor de a ajunge într-o clinică din străinătate, cu formularul E112 în mână, este să fie în stadiul terminal al afecțiunii, iar spitalele din România să-l fi programat prea târziu pentru intervenția chirurgicală sau terapia necesară. Dacă bolnavul nu este aproape cu un picior în groapă, înseamnă că mai are vreme să "experimenteze" în sistemul sanitar autohton.
Un pacient diagnosticat cu cancer nazal, programat pentru a fi supus la sfârșitul acestei săptămâni intervenției chirurgicale de extracție a tumorii, ne-a mărturisit că nici nu a mai încercat să obțină respectivul formular. "Înseamnă să te înjosești în fața autorităților, să ceri mila lor", ne-a spus bărbatul, care vrea să-și păstreze anonimatul. Dar formularul E112 nu este un act de milă a statului, ci un drept al pacienților.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 06 Aprilie 2010
Stire din Social : Mizeriile Constanței
Pagina a fost generata in 1.5378 secunde