Fosta Școală 2 a fost retrocedată Comunității Grecești. "A ajuns un dezastru!"

944

Articole de la același autor

Victorie pentru Comunitatea Elenă "Elpis" Constanța: după 15 ani în care reprezentanții comunității au tot insistat pe lângă autorități și au tot trimis documente, au reușit să obțină retrocedarea sediului Școlii nr. 2, fosta Școală Elenă. Primul pas va consta în igienizarea clădirii, căci în ultimii doi, de când nu a mai fost folosită, a fost distrusă de vandali!


Școala nr. 2, situată la intersecția străzilor Mircea cel Bătrân și Aristide Karatzali, la intrare în Peninsulă, a fost închisă în 2018, după ce ani buni a funcționat ca structură a Colegiului Național "Mihai Eminescu". Reducerea numărului de copii din Peninsulă a dus, în ultimii ani, la micșorarea claselor până când nu s-a mai justificat întreținerea unui sediu imens pentru o mână de copii. După închiderea școlii, așa cum s-a întâmplat și în cazul multor altor clădiri din municipiul Constanța, imobilul a ajuns victima vandalilor. Ferestrele au fost sparte, pereții au fost umpluți de graffiti, gratiile au dispărut, iar în interior a fost devastat tot. În acest timp, membrii Comunității Elene "Elpis" Constanța au asistat îndurerați la procesul de degradare, în timp ce făceau presiuni asupra autorităților să urgenteze procesul de retrocedare al imobilului, demarat în urmă cu aproximativ 15 ani. 


Mai întâi se va face curățenie, apoi se caută bani pentru investiții!
Într-un final, marți, 25 februarie, demersurile comunității au fost încununate de succes, reprezentanții acesteia intrând în posesia clădirii odată cu semnarea procesului verbal de predare-primire cu Primăria Constanța. 


"Cu bucurie vă anunț că, după 15 ani am repurtat un mare succes. 15 ani de tergiversări, 15 ani de încercări și deziluzii au fost încununați de succes, ieri (n.r. marți, 25 februarie), când am semnat cu Primăria Constanța procesul verbal de predare - primire a Școlii Grecești, Școala nr. 2. Să fiu sincer, sentimentele, sufletul sunt împărțite încât nu îmi găsesc cuvintele. Pe de o parte, este bucuria că am reușit, în sfârșit, să luăm acest simbol al comunității, dar și al întregului oraș. Spun asta pentru că atât timp cât avem amintiri legate strâns de ceva, de un loc în care ne-am petrecut o parte a vieții este greu de definit ce simte sufletul. În această școală, știți bine, au învățat nenumărate generații de constănțeni, iar amintirile pentru cei ce sunt încă în viață dăinuie și vor dăinui", a afirmat pentru "Cuget Liber" Anton Traian Antoniadis, președintele Comunității Elene. 


Bucuria este umbrită de distrugerile din clădire. "Dacă ați vedea ce am găsit, pe orice om normal, pe orice om ce știe ce a fost, l-ar podidi plânsul. Este un dezastru efectiv, este ceva de neimaginat, este ceva ce… dacă vorbim de spirit civic, este execrabil. Mă voi opri aici cu lamentările, pentru că mă cunoașteți cât de cât și știți că o iau ca o provocare. Aș putea spune, cea mai mare provocare din ultimii 30 de ani. Analizăm zeci de scenarii, de posibilități, încercând să găsim soluția optimă pentru a reda o parte a istoriei orașului", a mai afirmat Anton Traian Antoniadis. 


Primul pas care trebuie făcut este igienizarea clădirii. "Cert este că, în primul rând, trebuie făcută o igienizare obligatorie, sunt camioane întregi de mizerie, gunoi și ce este mai rău, bunuri distruse, bunuri din inventarul școlii. Să vedem cum și cine ne va ajuta, voluntari etc.. După aceea vom începe să ne gândim la fonduri pentru reabilitare. Spun doar atât: trebuie foarte multe, iar Comunitatea Elenă "Elpis" se autofinanțează. Vom vedea cum o vom scoate la capăt. Un lucru este cert: trebuie și vom face!", a arătat Anton Traian Antoniadis. 


Începuturile Școlii Elene sunt menționate în jurul anului 1867, când au avut loc primele referiri la cheltuielile comunității pentru procurarea materialului școlar. Clădirea care se degradează, în prezent, a fost ridicată pe locul fostei Școli Grecești, bombardată în 1944.


Reamintim că, în urmă cu puțin timp, cu privire la planurile de viitor pentru Școala nr. 2, reprezentanții comunității puneau în discuție inclusiv posibilitatea realizării unui centru multicultural pentru minorități.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Septembrie 2017
Stire din Cultură-Educație : Să ne distrăm în pași de dans grecesc
Pagina a fost generata in 2.8637 secunde