Fosta Secţie Dermatologică de la Abator, în paragină! A devenit casă pentru câini şi pisici!

3893
Funcţională până acum aproximativ trei ani, secția exterioară de Dermatovenerologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanţa a fost relocată, ea funcționând, la acest moment, în cadrul Policlinicii nr. 2, într-un spațiu modernizat. Din păcate, vechea clădire a clinicii, situată pe Aleea Portului nr. 6, este într-un stadiu avansat de degradare, aflându-se, acum, în grija Consiliului Județean Constanța, în vederea reabilitării.

Cu ani în urmă, în această unitate sanitară se tratau anual mii de pacienţi cu diverse probleme dermato-venerice. Era un spital funcțional, la care se ajungea uşor, în zona Abator, dar care se pare că, dintr-un motiv sau altul, a fost lăsat în paragină. Nu trebuie să fii specialist ca să îți dai seama că pereții spitalului sunt mâncați de igrasie, că tencuiala exterioară a început să cadă și că totul în jur este abandonat. Din spusele locuitorilor zonei, nu au mai văzut pe nimeni de trei ani să facă ceva acolo. Aşa că, între timp, curtea din spate a început să se umple de ciulini şi gunoaie, doar pisicile şi câinii din cartier încumetându-se a mai intra înăuntru.

„O parte din gard, partea din spate este ruptă şi poate intra oricine acolo, dacă îşi face loc printre crengile de copaci căzute, cioburi şi alte mizerii. Nu mi se pare normal ca după trei ani să nu se ia nicio iniţiativă”, ne-a declarat Costel U.

Şi Eleonora G. este tare nemulţumită de modul în care arată acest teren, unde a funcţionat, cândva, o secţie medicală.

„La momentul închiderii secţiei am crezut că o vor reabilita şi că o vor redeschide sau că aici va funcţiona o altă secţie medicală, dar nu mişcă nimeni un deget”, a adăugat femeia.

Aşa cum am precizat deja, clădirea se află în patrimoniul Consiliului Judeţean Constanţa, ca urmare a solicitării SCJU din decembrie 2021, în urma relocării activității secției exterioare a Clinicii de Dermatovenerologie în cadrul Policlinicii 2.

Ce se va întâmpla cu clădirea de pe Aleea Portului nr. 6

Încă de acum trei ani, starea clădirii de pe Aleea Portului Nou nr. 6 nu era tocmai bună, vechimea ei, lipsa circuitelor funcționale, posibilele probleme la fundație și/sau la structura de rezistență fiind premise care au condus la ideea unor lucrări ample de reabilitare/consolidare. Ce s-a întâmplat între timp? Potrivit reprezentanților CJC, clădirea în care a funcționat secția exterioară a Clinicii de Dermatovenerologie din cadrul SCJU a intrat în patrimoniul CJC, prin HCJ nr. 70/23.02.2022 fiind revocat dreptul de administrare constituit în favoarea SCJU. Ulterior, potrivit documentelor, la nivelul CJC au fost întreprinse demersuri administrative precum: realizarea unui cadastru, aspect esențial în pregătirea unui proiect, fără de care acesta nu poate fi susținut la finanțare; au fost urmate toate etapele de lucru pentru introducerea acestui obiectiv în cadrul Listei obiectivelor de investiții, anexă a Bugetului județean pe anul 2023, cât și în cadrul Programului Anual al Achizițiilor Publice (PAAP) pentru anul 2023; a fost definitivată achiziția de servicii de elaborare a documentației tehnico-economice faza DALI pentru obiectivul cu titlul „Reabilitarea Secției Exterioare a SCJU Apostol Andrei Constanța - clădire Secția Clinică Dermatovenerologie”, contractul de prestări servicii proiectare fiind semnat în luna mai 2023, la acest moment activitatea de proiectare fiind în desfășurare.„În cadrul documentației tehnico-economice sunt prevăzute: lucrări de reabilitare/consolidare, cât și lucrări de eficientizare energetică precum consolidarea/repararea elementelor structurale sau a sistemului structural în ansamblu; lucrări conexe pentru respectarea altor cerințe fundamentale privind calitatea în construcții (securitate la incendiu, igienă, sănătate și mediu înconjurător, siguranță și accesibilitate în exploatare, protecție împotriva zgomotului, utilizare sustenabilă a resurselor naturale), aplicabile după caz; repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea clădirii. De asemenea, se au în vedere repararea/construirea acoperişului, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei; refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie; lucrări de recompartimentare interioară; lucrări de reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirii, de reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum etc”, a precizat purtătorul de cuvânt al CJC, Marian Cioacă.Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4475 secunde