Foștii angajați ai Energia nu se pot pensiona pentru că nu se mai găsesc arhivele

3957
7
Foștii angajați ai Energia nu se pot pensiona pentru că nu se mai găsesc arhivele - casadepensiiaglomeratie10-1345225022.jpg
Au ajuns la pragul disperării, s-au săturat să bată la toate ușile și să primească același răspuns: "Nu vă putem ajuta!". Este vorba despre zeci, poate chiar sute de oameni, foști angajați ai companiei de stat Energia. Au lucrat ani de zile în condiții grele, punându-și sănătatea în pericol, iar acum, la bătrânețe, când ar trebui să-și găsească liniștea, s-au trezit că nu pot să iasă la pensie. 


Energia a fost una dintre cele mai mari societăți de stat din Constanța în perioada ceaușistă. După Revoluția din 1999, compania a început să sufere până când, într-un final, a fost închisă. Oamenii care și-au pierdut slujbele, și-au găsit ulterior de muncă, fiecare pe unde s-a descurcat, însă acum au ajuns la vârsta pensionării și vor să le tihnească bătrânețile. "Am început să ne pregătim dosarul de pensionare și am constatat că nu se mai găsește arhiva. Prin luna aprilie a lui 2012 am vorbit cu lichidatorul, care mi-a spus că nu mai are nicio treabă. Așa că nu avem cum să scoatem toate documentele", ne-a povestit, extrem de supărată, Sofia Mihăilescu, fostă angajată a Energia.


Potrivit acesteia, cazul nu este singular. "Sunt zeci de persoane în această situație, cu care mă întâlnesc, vorbesc, suntem vecini. Ne-am dus peste tot. Vrem să ni se emită adeverințe pentru grupa a doua. Soțul meu, care a lucrat și el tot la Energia, a avut adeverință, s-a dus cu ea la Casa de Pensii și de acolo au zis că nu e bună și trebuie reactualizată. După 36 de ani și câteva luni la grupa a doua a ieșit cu o pensie de 770 de lei. Poate dacă ar fi avut acea ade-verință ar fi primit o pensie mai mare", a explicat femeia. 


"Suntem o generație care a muncit din greu!"


Până anul trecut, angajații Energia au fost ajutați de o fostă contabilă a societății, care deține o parte din arhivă. În urma lichidării companiei, aceasta și-a pierdut însă dreptul de a mai elibera adeverințe. "Fosta contabilă ne-a mai dat adeverințe. Ea avea într-o cameră mică foarte multe dosare, dar acum nu mai poate nici ea. Spune că nu mai are ștampilă. 


În luna octombrie împlinesc limita de vârstă pentru pensionare, dar nu știu dacă mă voi putea pensiona. Suntem disperați. Nimeni nu este interesat, nu vrea să ne ajute. Spun: «Nu știm nimic, nu avem nicio putere». Totuși suntem o generație care a muncit din greu. Acum la Energia sunt bălării, nu mai e nimic", a adăugat Sofia Mihăilescu. 


Numai lichidatorul îi poate ajuta


Directorul Casei Județene de Pensii, Cristina Samoilă, a explicat că singurul care poate elibera adeve-rințele respective este lichidatorul societății. "În mod normal, arhivele trebuie preluate de lichidatori. Unii o fac, alții nu. Dacă nu a preluat nimeni arhiva, nu se pot da adeverințe. În mod legal, lichidatorii pot emite astfel de adeverințe de vechime, de grupă de muncă sau de sporuri, numai în baza unei hotărâri judecătorești", a mai precizat directorul Casei de Pensii.

Între timp, oamenii mai au șansa să se strângă și să se ducă la tribunal pe 3 septembrie, atunci când au aflat că se va judeca dosarul Energia.  


Comentează știrea

Energic
18 august 2012
Foștii angajați ai Energia nu se pot pensiona pentru că nu se mai găsesc arhivele

Domnilor, doamnelor...THE END !

NOEA MARCEL
12 iunie 2013
DORESC ADEVERINTA DE VENIT PENTRU PENSIONARE

IN CALITATE DE FOST SALARIAT al S.C..Energia S.A..-Constanta, UNDE SUNT ARHIVELE S.C.ENERGIA S.A.-CONSTANTA? TREBUIE SA SE REZOLVE SUTE DE DOSARE DE PENSIONARE . CHIAR NU POATE LICHIDATORUL SA AJUTE FOSTII SALARIATI AI ACESTEI SOCIETATI SA-SI REZOLVE DOSARELE DE PENSIONARE? ROG CINE VEDE ACESTE RANDURI SI ESTE RESPONSABIL CUMVA SA RASPUNDA SOLICITARILOR . MA NUMAR SI EU PRINTRE FOSTII SALARIATI SI DORESC REZOLVARE. ASTEPT SA RASPUNDA CINEVA LA ACESTE SOLICITARI , AM MUNCIT IN CONDITII GRELE SI CONSIDER CA MERIT RESPECT SI CONSIDERATIE DIN PARTEA CELOR COMPETENTI.

Sibel
5 septembrie 2013
Rugamine - SC ENERGIA SA

Da , daca sunteti fost angajat de la SC Energia Sa as vrea sa tinem legatura, sunt si eu un fost angajat. Lasati mesaj daca doriti sa tinem legatura. Va rog sa imi spuneti daca ati mai aflat ceva, daca ati facut demersuri pentru obtinerea adeverintelor de grupa.

Maria
12 octombrie 2013
fost angajat la ENERGIA CTA

Am facut scoala prof. la Liceul TOMIS CTA pt. operator mase plastice in perioada 1974-1976 ,dupa care am facut practica la sediul vechi Energia ,visavi de spitalul CFR ,apoi ne-am mutat la sediul nou in Coiciu Cta si am lucrat ca angajat pana in anul 1979. Acum daca vreau adeverinta la cine sa apelez ?Imi pare rau ca s-a distrus asemenea institutie ,practic acolo am inceput drumul in viata ,pacat ,pot sa spun ca am cunoscut oameni minunati si cu simt de raspundere ,am avut ce invata de la ei avand in vedere ca eram o practicanta in acea perioada.Pacat ,insa ramane problema adeverintei,daca ma poate ajuta cineva ar fi bine pt. ca am ajuns la varsta pensionarii. MULTUMESC!

hollister
11 martie 2014

Can any one tell me that is there any aboard the net course for Web optimization,because I desire apt study more concerning SEO. hollister http://www.espacogourmetblueville.com.br/userfiles/uk1220.html

www.125magazine.com
13 martie 2014

These are really cold YouTube video lessons, its my appealing fortune to go to see this website and finding these awesome YouTube video tutorials. www.125magazine.com http://www.125magazine.com/UserFiles/Isabel-Marant-Sneakers1387.html

IORDACHE
16 iulie 2014
ADERARE

SI EU MA NUMAR PRINTRE FOSTII ANGAJATI LA ENERGIA SI SUNT IN PRAG DE PENSIE, SI AS VREA SI EU ADEVERINTA DE GRUPA SI SPORURI. OARE NE AUDE CINEVA?

Articole din aceeași secțiune

Sâmbătă, 18 August 2012
Stire din Social : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Vineri, 17 August 2012
Stire din Social : Nivelul radiațiilor la Cernavodă
Pagina a fost generata in 1.4601 secunde