Furtuna tropicală a făcut ravagii în weekend, în judeţul Constanţa

3584

Articole de la același autor

A fost dezastru, în weekend, în judeţul Constanţa. Codul roșu de vreme rea, vântul care a bătut cu 100 km/oră și ploaia abundentă, care părea a nu se mai opri, nu doar că au pus pe jar toate autoritățile de la malul mării, dar au lăsat oamenii fără curent electric, fără apă curentă, căldură, dar şi fără ţigle pe case. Telefoanele dispeceratului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” au sunat încontinuu, oamenii semnalând tot felul de situații disperate: copaci căzuţi peste maşini, căi de acces blocate spre blocuri etc. Specialiştii susţin că, pe scara ce descrie intensitatea uraganelor, vijelia de la malul mării a fost încadrată la „furtună tropicală”, din cauza potopului şi a rafalelor puternice de vânt.

Speriaţi că au rămas fără apă, curent, căldură, că le-au căzut bucăţi din acoperişul casei sau de pe bloc, că au căzut copacii ca mingile de ping-pong, constănţenii au înroşit numărul de urgenţă 112. Până ieri dimineaţă, dispeceratul ISU „Dobrogea” a înregistrat peste 700 apeluri de la cetăţeni, care semnalau diverse situații de urgență. Peste 200 de pompieri s-au aflat la datorie, pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună, cu 35 de mijloace tehnice. Ei au fost susținuți și de echipaje de la RAJA, RDS, ENEL, RAJDP, Primărie, SVSU (Serviciile voluntare și serviciile private pentru situații de urgență), Poliția locală.

Pompierii au executat, până acum, o mulţime de misiuni finalizate cu succes: 215 copaci degajați, 50 autoturisme avariate, 50 acoperișuri smulse și degajate, patru ţevi de gaz fisurate, o surpare de drum judeţean DJ 223, plus alte situații. De asemenea, un număr de 36 localități au fost afectate de fenomenele meteorologice, respectiv alimentarea cu apă și energie electrică fiind întreruptă. Din fericire, în urma fenomenelor meteo extreme produse în cursul nopții de sâmbătă spre duminică nu au fost înregistrate victime umane.

În acelaşi timp, toate activitățile în porturile de la malul Mării Negre au fost suspendate, din cauza vântului puternic, pe mare fiind furtună de gradul 7, cu valuri care depășeau 8-9 metri înălţime.

Portul a fost închis, Centrala Nucleară de la Cernavodă - la fel

Pentru a preîntâmpina alte probleme, reactorul 1 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă a fost oprit. Peste tot în municipiu, dar şi în judeţ, situaţia a fost la fel de proastă. Traficul rutier s-a blocat pe multe străzi. De exemplu, pe bulevardul Mamaia, pe porțiunea cuprinsă între strada Bucovina și strada Mircea cel Bătrân, echipele ISU au intervenit pentru a degaja carosabilul de copacii căzuți, în timp ce pompierii militari au intervenit pentru deblocarea drumurilor, ridicând copacii căzuți pe carosabil. Din păcate, aşa cum era de aşteptat, unele mașini parcate au fost avariate de pomii căzuți peste ele. De asemenea, în sensul giratoriu de la Hanul Piraților, un panou publicitar a fost dărâmat de vânt, iar la Lumina, zona Brick, s-a intervenit pentru că un stâlp de electricitate era pe punctul de a cădea, aşa cum s-a întâmplat, de altfel, şi în alte zone ale oraşului.

În localitatea Biruința, pe strada Semănătorului, acoperișul unei case a fost smuls de vânt, iar în zona Energia din Constanţa, tabla de pe acoperişul unui bloc era cât pe ce să cadă în capul trecătorilor, ieri dimineaţă, în timp ce, pe strada Vasile Lupu din Constanța, un copac smuls de furtună a căzut peste o mașină. Atenţie! Acestea sunt doar câteva exemple din pagubele provocate de vijelie. Problema care îi apasă pe mulţi cetăţeni, însă, este că nu au încă apă, căldură şi curent electric. Toate acestea pentru că avariile apărute la sistemul de alimentare cu energie electrică (căderi de tensiune sau cabluri şi fire de înaltă tensiune smulse de vânt) au tot apărut.

Potrivit RAJA SA, lista localităților afectate de lipsa apei din județul Constanța este următoarea: Dumbrăveni, Vâlcele, Darabani, Olteni, Plopeni, Viișoara, Cobadin, Pecineaga, Moșneni, Albești, Cotu Văii, Negru Vodă, Tătaru, Poarta Albă, Murfatlar, Nazarcea și Dulcești, iar în localitatea Independența se furnizează apă cu presiune redusă.

În continuare, se asigură permanența la nivelul municipiului Constanța cu 12 echipe de intervenție, iar în restul județului cu alte nouă, dotate cu wome, vidanje și pompe de mare putere, care acționează pentru remedierea tuturor solicitărilor primite la dispeceratul societății.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6132 secunde