Bebeluş plurimalformat, adus pe lume la Constanța. Mama are la activ 11 chiuretaje şi patru naşteri

255432

Articole de la același autor

Foarte rar le este dat medicilor să se confrunte cu un astfel de caz. De obicei, femeile se chinuiesc să aibă un copil, nu să facă tot posibilul să scape de el. Dacă unele dintre ele fac numeroase fertilizări in vitro şi inseminări pentru a putea aduce pe lume un bebeluş, iată că în cazul lui M.M., în vârstă de 36 de ani, din judeţul Constanţa, lucrurile stau exact invers. Ea a bătut, până acum, orice record: a avut 11 chiuretaje şi patru naşteri.

De-a lungul timpului, am auzit de mămici cu gemeni, cu tripleţi, ba chiar cu câte opt sau 11 micuţi. Cu atât de multe avorturi, 11 la număr, şi fără să îşi ia nicio măsură de contracepţie sunt puţine femei în lumea aceasta. Din păcate, M.M. și-a petrecut ultimii ani din viaţă mereu însărcinată. Nu apuca să scape de-un făt şi să-şi revină bine, că iar se prezenta la medic pentru chiuretaj, pentru că dorea să oprească sarcina din evoluţie. Între timp, totuşi, a decis să nască patru copii, dar nici după aceea nu a recurs la metode de contracepţie şi a continuat să rămână însărcinată. Ultimul copil pe care l-a purtat în pântece a adus-o, de curând, pe secţia de Obstetrică-Ginecologie 2 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Potrivit şefului secţiei, dr. Lucian Şerbănescu, ea a ajuns în Unitatea de Primire a Urgenţelor, cu o sarcină ameninţătoare de avort, de 21 de săptămâni, cu un făt plurimalformat şi în observaţie, cu o hipertensiune arterială.



„Pacienta s-a internat pentru contracţii uterine dureroase şi avea în antecedente 11 chiuretaje. Examinând-o cu atenţie, s-a observat că fătul avea o importantă cantitate de lichid în cavitatea abdominală, dar şi o cantitate de lichid crescută la nivelul craniului fetal (hidrocefalie). Osul nazal al fătului lipsea în totalitate, deci nu avea nas şi, din punct de vedere al numărului de degete, el avea câte şase la mâini şi la fel la picioare (polidactilie). În aceste condiţii, fătul avea şanse minime de a supravieţui, deoarece cantitatea de lichid din craniu era masivă, iar substanţa cerebrală, într-o cantitate foarte mică. Ne-am dat seama de la început că şansele de supravieţuire ale fătului sunt minimale. Femeia a continuat cu aceste contracţii, după care s-a produs avortul spontan, fătul născându-se mort. Evoluţia pacientei, însă, a fost favorabilă. Ea s-a externat în condiţii foarte bune şi i s-a propus să revină peste o lună, să îi montăm un sterilet şi vom încerca, în acest fel, să rezolvăm şi metoda de contracepţie”, a declarat medicul, pentru „Cuget Liber”.



Din păcate, a adăugat dr. Şerbănescu, multe paciente se prezintă la spital fără niciun fel de investigaţii făcute, în condiţiile în care astfel de malformaţii s-ar fi văzut din primul trimestru de sarcină. La fel ca altele, ea nu făcuse nici măcar o ecografie, nu se prezentase nici la medicul de familie, deci era o pacientă neurmărită. Toate aceste femei ar trebui să fie, totuşi, conştiente de faptul că sarcinile repetate şi întrerupte, chiuretate afectează femeia nu doar din punct de vedere psihic, dar şi din punct de vedere medical. „Practic, un număr mare de chiuretaje poate să predispună la avorturi spontane, traumatisme la nivelul colului. Este traumatic să ne gândim la 11 chiuretaje, toate efectuate la cerere, în diferite cabinete medicale. Ea nu şi-a dorit acei copii, dar nici să folosească metode contraceptive, deşi i s-a propus acest lucru”, a adăugat specialistul.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4661 secunde