Tot mai mulţi tineri drogaţi ajung la spital! "Poate exista distracţie şi fără substanţe interzise"

1398
Tot mai mulţi tineri drogaţi ajung la spital!

Articole de la același autor

Deseori, adolescenții sau tinerii, în general, au tendința de a încerca și din „plăcerile” interzise, cum ar fi consumul de droguri. Din păcate, gesturile lor, mai ales dacă sunt repetate, le dăunează enorm, deoarece substanțele psihoactive interacționează cu sistemul nervos central şi nu numai, punându-le, efectiv, sănătatea în pericol.

Astfel de cazuri sunt mereu întâlnite în unităţile sanitare. Practic, aceste obiceiuri nu se pierd, de la un an la altul. Ba dimpotrivă, tinerilor li se face rău, ajung la spital, se pun pe picioare și își reiau, uneori, proastele obiceiuri, negândindu-se nici măcar o clipă că drogurile pe care le iau le afectează, pe lângă sănătate, modul de a gândi, dispoziția și comportamentul, care poate deveni, în unele cazuri, chiar halucinant.

Nu există an în care la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța să nu ajungă persoane drogate. Acestea sunt testate şi unele dintre ele sunt, bineînţeles, depistate pozitiv la substanțele psihoactive. Potrivit specialiştilor, cele mai frecvente substanțe interzise consumate sunt benzodiazepinele, urmate imediat de consumul de marijuana și cocaină. Desigur, alţii optează pentru alte substanțe precum antidepresive triciclice, opiacee, metadonă, ecstasy, morfină, metamfetamină, barbiturice, amfetamină.

Potrivit șefului Unității de Primire a Urgențelor, dr. Rodica Tudoran, cei mai mulți consumatori sunt întâlniți în sezonul estival, atunci când, se știe, litoralul este plin de turiști din toată țara și nu numai, dar ei apar și în celelalte perioade ale anului. Unii dintre ei nu au nici măcar vârsta majoratului şi își injectează de câţiva ani, deja, diverse substanţe cu efect halucinogen. Ajunși la o vârstă de 16, 17, 18 ani, unii nu știu mare lucru despre droguri, dar încep să le consume, la îndemnul altora sau pentru că vor să fie „în rând” cu restul găştii. Din nefericire, efectul acestora poate fi devastator asupra organismului. Nu mai pot face faţă cursurilor de la școală, din cauza faptului că intră în sevraj și sunt disperaţi, mereu în căutare de bani pentru droguri.



Probleme cardiologice sau neurologice de la vârste fragede


Din Urgenţă, de cele mai multe ori, ei ajung la Cardiologie sau Neurologie. Potrivit dr. Anca Rădulescu, medic cardiolog, pacienţii pot face inclusiv infarct, din cauza consumului de droguri. „Mulţi dintre ei ajung pe secţie pe fondul consumului de substanţe interzise, precum cocaină, marijuana, dar şi etnobotanice. Probabil că mulţi dintre ei ar trebui să discute cu un psiholog, un cadru medical specializat, care să îi ajute să depăşească această stare, să nu mai facă aşa ceva. Deseori, ei se confruntă cu tahicardie, stări tensionale crescute. Tuturor acestor tineri, noi, medicii, vrem să le transmitem că poate exista distracţie şi fără substanţe interzise. Ei trebuie să ştie că aceste substanţe le pot crea mari probleme pe viitor, care se pot croniciza în timp și ar fi păcat ca la o vârstă tânără, fără a avea o patologie subiacentă, structurală, să rămână cu urmări pe tot restul vieții”, ne-a declarat specialistul. Dacă nu le afectează inima, tinerii care se droghează riscă să aibă probleme cu regiunile creierului, precum trunchiul cerebral, sistemul limbic și cortexul cerebral, care sunt afectate considerabil de abuzul de substanțe interzise. „Substanțele cu efect halucinogen pot reduce sau accelera sistemul nervos central și funcțiile autonome necesare pentru a trăi, precum respirația, ritmul cardiac, tensiunea arterială și temperatura corpului. În cazul abuzului de droguri, nivelurile mesageriilor chimici ai creierului sau neurotransmițătorii sunt afectați. Cu cât sunt utilizate mai des drogurile, cu atât mai mult vor avea un impact semnificativ asupra circuitelor cerebrale, ceea ce poate duce la dependență și la simptome de sevraj”, a subliniat medicul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6077 secunde