Război între Ministerul Turismului și agențiile de turism: "Aruncăm gunoiul sub preș?!"

Garantarea pachetelor turistice încinge spiritele - "Adică noi înșelăm clienții, le luăm banii și îi lăsăm fără vacanțe!"

1052
Garantarea pachetelor turistice încinge spiritele -

Articole de la același autor

Ministerul Turismului a finalizat ordonanța privind garantarea pachetelor turistice și măsurile de protecție pentru turiști. Ministrul Bogdan Trif se laudă că, de-acum încolo, românii nu vor mai fi păcăliți de agențiile de turism și nu se vor mai trezi cu vacanțele ruinate.

"Am reușit ceea ce nimeni nu a avut curaj să facă până acum. Deși stăm cu sabia deasupra capului încă din 2014, odată cu prima directivă care ne obliga să intensificăm măsurile de protecție pentru turiști, niciun ministru nu a îndrăznit să implementeze rambursarea 100% a pachetelor plătite de turiști și neexecutate de agențiile de turism cu probleme. Mesajul este clar: Nu mai permitem ca turiștii români să fie furați! Până acum, agențiile de turism puteau vinde pachete turistice de ordinul milioanelor de euro, iar, în cazul în care se ajungea la insolvență, păgubiții erau trimiși la polița de asigurare care, conform legislației aflate acum în vigoare este de 50.000 de dolari. Cu alte cuvinte, românii înșelați nu erau despăgubiți, rămâneau și fără bani, și fără vacanță. Doar așa putem evita să mai ajungem în situații precum cea de la Omnia, unde patronul a folosit în alt scop banii oamenilor, iar turiștii nu și-au recuperat nici astăzi pagubele suferite", a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Astfel, odată cu implementarea ordonanței, ministerul a introdus noi măsuri de protecție pentru turiști. În primul rând, este asigurată rambursarea integrală a pachetelor turistice în cazul insolvenței agențiilor de turism. În plus, noul proiect legislativ prevede repatrierea de urgență a turiștilor rămași în afara țării din cauza insolvenței agenției.

Totodată, ca măsură suplimentară de protecție pentru turiști, ministerul a modificat și condițiile de licențiere pentru agențiile de turism. Astfel, operatorii economici titulari ai licențelor de turism pentru activitatea de organizare sunt obligați să aibă un capital social de cel puțin 25.000 de lei. În prezent, pentru licențierea operatorilor economici este necesar un capital de 200 de lei.

Pachete

cu cel puțin două servicii

În plus, ministerul atrage atenția asupra faptului că în momentul în care sunt cumulate două servicii, de exemplu cazare și transport, atunci turistul achiziționează un pachet turistic ce trebuie obligatoriu asigurat de către agenția organizatoare. Există și posibilitatea ca agenția să vândă aceluiași turist cazare, iar a doua zi să îi ofere și serviciu de transport. Dacă între cele două operațiuni trec mai mult de 24 de ore, atunci turistul nu va avea parte de un pachet turistic în sensul ordonanței de transpunere a directivei și, implicit, agenția nu va fi obligată să îl asigure. În această situație, turistul nu va beneficia de asigurarea pachetului și, implicit, nici de repatriere și rambursarea serviciilor în caz de insolvență a agenției. Pentru a evita astfel de situații, turistul trebuie să se asigure că achiziționează un pachet turistic și să nu accepte eventuale promoții care oferă separat servicii care nu este obligatoriu să fie asigurate de către operatorii economici!

"Un atac la adresa a mii

de agenții cu activitate corectă!"

Mesajul ministrului Trif i-a indignat însă pe mulți reprezentanți ai agențiilor de turism care îl contrazic pe șeful de la Turism.

"Adică noi, mii de agenții de turism din țara asta înșelăm clienții, le luăm banii și îi lăsăm fără vacanțe, iar ministerul vine pe un cal alb acum și salvează banii românilor de «hoții» aștia de la agenții?", îl întreabă pe ministru Corina Martin, reprezentantul unei agenții de turism din Constanța și fost președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism.

"Nu cumva noi, ANAT, suntem cei care vă cerem, de peste șapte ani, să adaptăm schema de garantare a pachetelor turistice, conform cerințelor Directivei Europene? Am luptat de atâția ani, cerându-vă să corectăm o situație în care funcționăm de atâția ani și care, evident, nu asigura vacanțele clienților noștri - situație pe care statul a ignorat-o total, în ciuda tuturor cererilor repetate ale ANAT și în ciuda legislației europene! Da, au existat turiști păgubiți (de regulă posibilele pagube în urma insolvenței organizatorilor au fost preluate de agențiile revânzătoare), dar aceștia ar fi putut și pot chiar și acum să se îndrepte împotriva statului român pentru despăgubiri, pentru că singurul vinovat pentru aceste cazuri este chiar statul român! Mi se pare un atac la adresa a mii de agenții de turism cu activitate corectă și loială normelor de etică profesională și legală din țara asta, să citesc asemenea fraze într-un comunicat al unui minister al Turismului! Și dacă tot pretinde, acest comunicat, că s-a rezolvat toată problema și gata, hocus-pocus am asigurat turiștii români, să ne spună ministerul cum? Că noi, agențiile de turism, nu am înțeles! Unde și cum ne asigurăm? Care sunt mecanismele? Unde sunt ele prevăzute? Asta înseamnă că am rezolvat ceva, cu adevărat, în industrie, sau am dat un comunicat să aruncăm gunoiul sub preș?! Mai pe înțelesul turiștilor noștri, spun doar că, de fapt, nu s-a rezolvat nimic", precizează Corina Martin.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 18 Iulie 2018
Stire din Diverse : Dobrogea  cu aromă de cafea
Pagina a fost generata in 0.6388 secunde