Gard pe plaja din Mamaia. Pasarela de la Cazino, îngropată şi împrejmuită pentru a fi protejată

3019

Articole de la același autor

Prins între o societate în faliment şi birocraţia excesivă din instituţii şi ministere, digul din zona Cazino din Mamaia, monument istoric de categoria B, nu a mai putut fi salvat la timp. Pentru a nu ţine pe loc lucrările de înnisipare pe plaja din staţiune, pasarela a fost îngropată în nisip şi va fi protejată cu un gard până când se vor găsi soluţii pentru a fi reabilitată şi refolosită.

Proiectul de stopare a eroziunii costiere în staţiunea Mamaia se apropie de ultima etapă. Plaja a câştigat sute de metri. Marea a fost împinsă, nisipul adus din adâncuri a fost aşternut pentru a mări uscatul şi a proteja zona. Ţinută captivă într-un sistem al dosarelor cu şină, al procedurilor peste proceduri şi al lentoarei funcţionăreşti, Pasarela Regală din Mamaia a fost acoperită cu nisip şi nu se ştie dacă va mai vedea vreodată lumina zilei. Autorităţile susţin că au ales răul cel mai mic pentru ea, cu speranţa că va putea fi refăcută în viitor, însă şansele ca ea să mai reziste într-un mediu umed şi sărat sunt destul de mici. „Cuget Liber” a solicitat încă din luna martie, Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral, beneficiarul lucrărilor de înnisipare, date despre soarta pasarelei. Până am primit răspuns, aceasta era deja îngropată.



„În prezent, lucrările de înnisipare au trecut deja de această zonă. Varianta propusă de antreprenor beneficiarului – ABADL – pentru conservarea pasarelei Cazinou de la Mamaia, este acoperirea parţială a structurii cu nisip, care din studii reiese că va avea cel mai mic impact general. Întreaga lucrare este realizată şi aprobată cu avizul Ministerului Culturii. În această variantă, monumentul va rămâne conservat, cu excepţia părţii neacoperite care se va degrada în timp dacă nu va fi restaurat. Aceasta este varianta ideală în cazul în care autorităţile competente, monumentul fiind în proprietatea Litoral SA – societate aflată în faliment, nu vor lua cu celeritate măsuri de reabilitare şi de punere în valoare a monumentului”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul ABADL, Adrian Chera.



De 17 ani, lăsată în bătaia valurilor

Potrivit acestuia, în jurul pasarelei va fi ridicat un gard pentru a proteja atât monumentul, cât şi publicul de pe plajă. Soluţia găsită este totuşi ceva mai bună decât propunerea iniţială, de la finele anului 2019, când se intenţiona demolarea acesteia. „Structura, conform expertizelor efectuate asupra sa, se află într-o stare avansată de degradare şi nu poate prezenta siguranţă în exploatare”, preciza, la momentul respectiv, conducerea ABADL. În urmă cu 17 ani, digul ar fi trebuit să fie refăcut complet de către Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime S.A. Atunci au fost eliminate şi treptele de acces către pasarelă. Însă proiectul nu s-a concretizat niciodată. „În anul 2004, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA a propus execuţia unui proiect care reabilita parţial pasarela, moment la care a fost dezafectat încastrarea acesteia în zona de nisip, capătul dinspre plajă a pasarelei. Acest proiect a fost suspendat din cauze necunoscute de către ABADL”, mai spuneau atunci cei de la ABADL.

Rămâne de văzut în ce stare va fi pasarela atunci când se va decide dezgroparea ei şi dacă va mai putea fi salvată şi folosită vreodată.





Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7278 secunde