Ghețușul de pe trotuare a umplut Ortopedia cu victime

682
Ghețușul de pe trotuare a umplut Ortopedia cu victime - 00d7b8bb939f3cdd100093f8ad28c344.jpg
Saloanele Secției de Ortopedie din Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța sunt pline, numeroși constănțeni fiind internați, cu diverse traumatisme, după ce au căzut pe gheață.
Numai în cursul zilei de luni au fost internate 70 de persoane, cele mai multe dintre ele având peste 60 de ani.

Ghețușul care acoperă trotuarele municipiului Constanța face tot mai multe victime, de la o zi la alta. Astfel, numărul celor care au ajuns la SCJU Constanța cu mâini rupte, picioare fracturate sau luxate, după ce au alunecat pe gheața din fața blocului sau în drumul spre piață, este din ce în ce mai mare. În ultimele șase zile au avut nevoie de asistență medicală, pentru astfel de traumatisme, aproape 250 de constănțeni, iar în cursul zilei de luni a fost înregistrat un număr record de pacienți.

70 de constănțeni cu traumatisme, într-o singură zi
"În intervalul 25 ianuarie, ora 7,00 - 26 ianuarie, ora 7,00 s-au prezentat 70 de pacienți, cei mai mulți dintre ei având vârste peste 60 de ani, care nu au respectat sfaturile medicilor de a nu ieși din case. În numeroase cazuri pacienții au fost diagnosticați cu traumatisme de coloană, de bazin sau fracturi de femur, cazuri grave, pentru care sunt necesare intervenții chirurgicale laborioase", a afirmat dr. Florian Stoian, purtător de cuvânt SCJU Constanța.
Dată fiind "avalanșa" de cazuri, Secția de Ortopedie s-a dovedit neîncăpătoare. Nici nu ar fi avut cum altfel, căci în respectiva secție există doar 40 de paturi. În consecință, pacienții au fost înghesuiți în saloane, pe tărgi sau pe paturi improvizate. Saloanele, în care în mod normal ar fi trebuit să fie cazați câte patru bolnavi, găzduiesc opt sau chiar nouă pacienți.
"Am alunecat pe stradă, în Tomis II, chiar în prima zi când a început să ningă și mi-am fracturat piciorul în trei locuri. Sunt internată de aproape o săptămână deja, dar nu pot să mă plâng. Asistentele sunt foarte drăguțe cu noi, dar nu fac față la atâția pacienți. Este o singură asistentă la mai multe saloane și trebuie să ne ridice, să ne întoarcă, este greu. Ar trebui să mai angajeze niște oameni", ne-a spus V.D., de 54 de ani, pacientă în Secția de Ortopedie. O colegă a ei de salon ne-a mărturisit că a ajuns la spital joia trecută, 21 ianuarie, după ce a alunecat în fața blocului unde locuiește, pe când se întorcea de la piață. "Am luat-o pe gheață, că eu mă credeam domnișoară, în loc să merg pe zăpadă", a surâs bolnava, în vârstă de 64 de ani, diagnosticată și cu diabet.

Reorganizarea secțiilor, promisă peste două săptămâni
Pentru că spațiul din secția respectivă s-a dovedit insuficient, o parte dintre cazuri au fost trimise la Spitalul de Ortopedie, Traumatologie și Recuperare Medicală Eforie Sud. Totodată, o parte dintre bolnavi au fost mutați într-un salon al Secției de Chirurgie 1, aflată pe același palier.
Mai mult, conducerea unității sanitare a înființat, la începutul acestei săptămâni, o comisie care va identifica toate spațiile disponibile în spital unde ar putea fi cazați pacienți. "Comisia va lua la puricat spitalul, toate secțiile, magaziile și ce alte spații mai sunt, pentru reorganizarea secțiilor. Nu pot da un termen clar, dar ne-am propus ca în două săptămâni să terminăm evaluarea, iar apoi să demarăm reorganizarea", a afirmat dr. Dan Căpățână, managerul SCJU.
Cert este însă că până la promisa reorganizare, pacienții de la Ortopedie, Cardiologie sau Neurologie (alte secții extrem de solicitate) vor continua să fie înghesuiți, în condițiile în care temperaturile scăzute tot ridica în continuare numărul pacienților.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 27 Ianuarie 2010
Stire din Social : Pleacă gerul, vin ninsorile!
Pagina a fost generata in 1.5963 secunde