Grevă formală de solidaritate în instituțiile constănțene

3675
Grevă formală de solidaritate în instituțiile constănțene - b2eb0ba37504de3a159517b6b2cbf507.jpg

Articole de la același autor

Sindicaliștii din sistemul bugetar au organizat, ieri, ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai mare grevă generală din istoria României moderne - după cum susțineau liderii federațiilor cu o zi înainte. În ziua grevei însă, ghișeele celor mai multe instituții au fost deschise, funcționarii publici invocând că nu îi pot pune pe oameni pe drumuri degeaba. Cadrele didactice din ciclul primar și gimnazial au "uitat" de semnătura prin care își dădeau acordul pentru organizarea mișcării sindicale, iar asistentele medicale au supravegheat pacienții. Cu toții au purtat însă banderole albe, prin care își arătau susținerea pentru revendicările greviștilor.

Liderii sindicatelor anunțau, în 4 octombrie, că aproximativ 80% - 90% din grupările membre ale Alianței Bugetarilor și-au confirmat participarea la greva naționa-lă de ieri. Potrivit comunicărilor transmise către sindicate, greva generală ar fi trebuit să închidă ușile mai multor instituții constănțene. Cei mai mulți funcționari publici au preferat totuși să muncească și să-și arate solidaritatea prin afișarea unor banderole albe.
Cei care și-au încercat norocul la ghișeele Casei Județene de Pensii, Inspectoratului Teritorial de Muncă și Agenției Județene de Prestații Sociale au găsit funcționarii la datorie.
Deși cetățenii erau avertizați încă de la intrare că este grevă generală, la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) activitatea s-a desfășurat normal. "Tot serviciul de contabilitate este format din funcționari contractuali, care nu sunt funcționari publici, deci și-au desfășurat activitatea ca de obicei. Numai 82 de membri de sindicat au fost în grevă, dar și-au ocupat posturile", ne-a precizat Liviu Lupu, lider de sindicat la ITM.
Și la Agenția Județeană de Prestații Sociale ghișeele au funcționat în mod normal, iar programul cu publicul a fost respectat. "Este vorba de mămici, copii și nu putem să ne batem joc. Vin oamenii din județ și ce să le spunem când găsesc ghișeul închis? Nici noi nu suntem mulțumiți și am vrea să facem grevă, dar protestăm prin muncă", ne-a spus Gabi Tătaru, lider de sindicat.
Potrivit liderului de sindicat de la Casa Județeană de Pensii, Steliana Gheorghiu, toți angajații au purtat banderole de solidaritate, dar nu au întrerupt lucrul. "Noi suntem afiliați la Cartel Alfa și avem alt calendar de mișcări sindicale. Cu toate acestea, solidarizăm cu colegii noștri care protestează", a declarat, pentru Cuget Liber, Steliana Gheorghiu.
Funcționarii sindicaliști de la Direcția de Muncă și Protecție Socială Constanța sunt afiliați și ei la Cartel Alfa, iar protestele lor sunt programate pentru miercuri, 7 octombrie, la nivel național. Reprezentantul lor, Valentina Constantinescu, ne-a explicat că solidarizează cu greviștii, dar, cel mai probabil, nu vor întrerupe lucrul.

Finanțele Publice nu au avut program cu publicul
Deși de la nivel național s-a anunțat că și angajații Gărzii de Mediu vor fi în grevă, (Sindicatul Național al Gărzii de Mediu fiind afiliat la Alianța Sindicatelor Bugetarilor SED LEX), inspectorii de mediu au muncit. "Suntem la serviciu, activitatea se desfă-șoară normal și primim sesizările oamenilor. Suntem însă solidari cu greva generală", ne-a spus Valeriu Gherasim, liderul de sindicat.
De asemenea, funcționarii de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Constanța au avut program normal de lucru, însă au purtat ecusoane albe, de solidaritate. Purtătorul de cuvânt Roxana Onea a arătat că oamenii vin din tot județul și închiderea programului cu publicul ar fi însemnat purtarea lor pe drumuri.
Greva a închis, în schimb, ghișeele Administrației Finanțelor Publice Constanța. Constănțenii care s-au prezentat, ieri, la sediul de pe Bulevardul Mamaia pentru a-și plăti obligațiile financiare erau anunțați, încă de la intrare, de paznicul instituției, că funcționarii publici erau în grevă generală. Astfel că, la parterul instituției domnea liniștea, în vreme ce câțiva angajați își vedeau de treabă la etajele superioare. Mai mult, după cum ne-au spus angajații, agenții economici chiar au sunat înainte de a se îndrepta spre sediul Finanțelor Publice și au fost informați telefonic despre grevă.
Printre instituțiile unde programul de lucru s-a desfășurat conform programului obișnuit s-au numărat și Direcția Vamală, Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură, Direcția de Statistică, doar o parte dintre angajați purtând, până la urmă, și banderolele de solidaritate.
Polițiștii, de asemenea membri ai Alianței Bugetarilor, nu au participat la măsura de protest, dar au purtat, pe toată durata programului de lucru, banderole albe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4116 secunde